Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ултразвукова чистачка

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
joro1
Гост

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2005 23:40    Заглавие: ултразвукова чистачка Отговорете с цитат

ще ми се да си спретна малка ултразвукова пералня (навремето продаваха едни такива дето я слагаш в легена , пълниш с вода и тя си пере - ама колко пере небеше ясно). Искам да зглобя добре работещ вариант .С основния генератор ще се справя , само незнам каква честота на излъчване ще е най удачна и какъв излъчвател да използвам - пиезо или динамичен . Преди време си играех с една сериозна пиезо пластина сделана някаде из СССР - помпех я с 40-50V на десетки килохерци през един IRF640 тока беше ~1-2A , но тогава не получих кой знае какви резултати - Появиха се мехурчета в чашата с вода в която бях наврял пластината . Но аз очаквах водата да бълбука все едно ври. Но уви това не стана. Предполагам че основният проблем е излъчвателя - така че приемам всякви идеи и съвети Cool
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2005 7:09    Заглавие: Отговорете с цитат

а защо очакваш водата да забълбука? не се заяждам, а просто ми е интересно.
Kolyo Tsonev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2005 7:47    Заглавие: Отговорете с цитат

http://users.kaluga.ru/uli/wash/wash.htm
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2005 8:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм сериозна машина за чистене на горивни филтри на самолетни горивни системи, няма такова нещо като бълбукане и джвакане!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2005 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също съм използвал такава вана за почистване на дюзи, филтри, клапани. Не знам по добър метод от ултразвуковото почистване. Детайли покрити с нагар, който не пада след киснене в различни химикали само след час-два във ваната ги изваждаш и под чешмата със студена вода... почистени до метален блясък. При това детайлите не се повреждат, надраскват или износват. Ваната беше на фирмата "Vecom" която вече не съществува защото беше погълната от гиганта "Ashland".
Та покрай добрите ми впечатления от тази вана си купих и българската ултразвукова "пералня". Пълна бутафория...
При ваната на "Vecom" нямаше никакво врене и бълбукане. Слагаше се един специален за целта химикал, който помага за разтваряне на отделените мръсотии и се подгряваше до 50 градуса по Целзий.
V-60
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2005 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Излъчвателят наистина е проблем. На каква честота и с каква мощност да е? Не знам дали у нас се продават мощни пиезоизлъчв. Друг начин е използването на магнитостриктори (никел и сплавите му и ферит също поставени в променливо магнитно поле) Доста инфо може да се намери по руските сайтове ако се пише "кавитация". Инфо за пералня на :http://volcano4all.nm.ru/vg_vved.html
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2005 9:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ваните които съм виждал и преправял за почистване на дюзи , имат излъчвател с диаметър около 50-70мм и дебелина 7-10 мм. залепени са за самата основа на металния съд в който се поставя течноста. Клатят го с честота около 40 kHz модулирана с 50 Hz. Напражението е наистина доста високо / изправят 220 в/ и тока не е малък , не мога да кажа какви стойности не съм ги измервал.Не се налага да се слага подгряване тъй като самоя излъчвател отделя топлина и грее целия съд. Клеясала дюза седяла 1 година в боклука се почиства и разкарва за около 5-10 мин и става като нова. Не бълбука но наистина се отделят мехурчета. Много малки и по цялата повърхност.
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2005 9:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм по руските сайтове една доста интересна схема, при която нямаше класически излъчвател. Работата се основава на факта, че при протичане на ток с висока честота през течността, възникват и механични вълни със същата честота. Т.е. във водата се потапят 2 електрода и се пропуска ток между тях. Недостатък е, че електродите са подложени на доста голямо механично натоварване и се разпрашават.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dasho
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би не е точно по темата но за някои ще е интересно.Един мой колега пуска от тези български перални в прясно сварена ракия и резултатът е доста "отлежаващ" но се губят и градуси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 12:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи почистването с ултразвук е процес "кавитация" това са микро мехурчета които удрят с висока сила и скорост повърхността на предмета. Но по този вапрос и в учебниците много може да се намери. А за добавъчни вещества има най-различни. Наистина не знам какъв е излучвателя бих ти препоръчал да си вземеш една вана за чистене на GSM апарати ползват ги навсякъде в сервизите на цена около 35 лева. Аз също едно време ремонтирах мобилни апарати и съм ползвал такава като за почистващо вещество съм ползвал или спирт или корселин
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети