Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на високоговорители

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 12:01    Заглавие: Ремонт на високоговорители Отговорете с цитат

Здравейте! Интересува ме какви лепила се използват при пренавиване
на мощни говорители(над 100w),и от къде могат да се намерят?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
electronics
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас /Варна

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

бих те посъветвал да мяташ горворителя в казана. Wink Пренавиването на бобинката е доста пипкава работа, а и много често е невъзможна. И обикновено се използват лакове като лепило

http://drmelectronics.hit.bg/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 14:56    Заглавие: Отговорете с цитат

electronics написа:
бих те посъветвал да мяташ горворителя в казана. Wink Пренавиването на бобинката е доста пипкава работа, а и много често е невъзможна. И обикновено се използват лакове като лепило

Чесно да кажа и аз не съм много опитен в това но след няколко опита възтанових доста говорители над 100 вата .Колкото по големи са толкова и ремонта им е по лесен и жицата е по дебеличка обикновенно за около 100 вата жицат е около 0,29мм а за лепила ползвам каноколит при самото навиване на бобинката а после я потапям в ацетонов лак.А за окачването е най подходящо лепила "Момент" цена 2 лева .Най тънката работа е да си изработиш подходящи дорници за правенето ан бобинката.
А electronics тези говорители дето ги хвърляш ако искаш може да ми ги продадеш няма да ти откажа Smile)
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 15:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам голям опит с тая рабоа.Просто това си е работа за професионалист.Това си е много финна работа - моят съвет е ако нямаш опит не се захващай - по добре ги дай на ремонт 12лв на говорител ако се интересуваш ще ти кажа каде ги мотат за по толкова, ама да не прозвучи като реклама Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди 20-тина години имах удоволствието на живо да видя и пипна как се правят 100Вт говорители.Да си призная както и много други работи и тая не е за всеки.Трябват качествени материали,а не подръчни(каноконлит хелми и епоксидна смола),а те трудно се намират на пазара.Да не говорим за центровката на бобинката,машинката за профилиране на проводника,качествени гънка и трептилка и т.н.Говоря за неща отпреди 20 г,сега кой знае какво е...Веднага правя важната уговорка!Има изключителни майстори,които направо правят чудеса,но ремонта на говорител не е като заводската изработка,при цялото ми уважение към таланта им.Не коментирам изделия излезли като след час по ръчен труд-наплескани с епоксидна смола куполи и т.н.В заключение ,ако обичаш да се чоплиш и те кефи това което излиза изпод ръцете ти-дерзай и се не бой, няма да стане по-лошо- говорителят и тъй не говори.... Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
quad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna/Targovishte

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2005 20:39    Заглавие: Re: Ремонт на високоговорители Отговорете с цитат

emilm написа:
Здравейте! Интересува ме какви лепила се използват при пренавиване
на мощни говорители(над 100w),и от къде могат да се намерят?

Да споделя малко и моя опит, може ли?Smile
Първо каниколита не е подходящ за лепило, защото се втвърдява и се чупи от вибрациите, ако се ползва за слепване на мембраната, а за бобината пак не става, защото не държи на температура. За мембраната се ползва хелми, защото дори и след като изсъхне запазва известна еластичност. За бобината се ползва лак за електромотори, не че не може и нещо по-качествено и скъпо...например лепилата на бизон, но зависи с каква цел се прави.
Относно втората част на въпроса, беше добре да напишеш откъде си, за да ти дам координати на места, където да се снабдиш с лепилата.
Ако качеството на изработка е на ниво си струва да се преправят дори фабрични говорители...визирам бг. и руски основно, защото изпълнението им е под всякаква критика и често недоброто центроване е причина за изгаряне на говорителя. Освен това неравномерното разпределение на магнитното поле в него, вседсвие на масовата практика да се центрират само полюсните накраиници, макар и в малка степен влошава работата на говорителя. По въпроса с дорниците- решава се лесно при стругар, даваш му необходимия диаметър и ти прави за левче дървен. Необходимо е върху него да бъде навито фолио за да може след навиването шпулата да се извади лесно. По този начин фолиото се явява необходимото вторично увеличение на диаметъра на шпулата за да може да се центрира в магнитната система точно. Според мен говорител над 8 инча си струва да бъде ремонтиран, ако момбраната и окачването му са в добро състояние.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами въпроса ми беше насочен именно в тази насока-лепила които издържат на висока температура,и високоговорители за професионална цел.От 100 до 800вата.Не че ме притеснява самата изработка,а най вече имам проблеми с доставката на качествени материали за такава дейност.От гр.Дупница съм,и бих се радвал ако ме насочите от къде мога
да си доставя материали,и части за говорители! Благодаря за мненията и съветите на всички!
Върнете се в началото
quad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna/Targovishte

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

За Дупница нямам представа, евентуално с доставка, но едва ли ще е ефтино и рентабилно за малки количества. Лак за електромотори можеш да намериш по сервизите, където пренавиват електромотори, трафове, дори да нямат, могат да те насочат. За гр. Варна мога да ти кажа къде се продават на бизон, има ги в магазин до кръглата (експресбанк)банка, точно до една аптека се намира, ако отидеш там и се огледаш-ще го видиш. Там имат всякакви, казваш им какво търсиш и нямаш проблеми.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm, напълно съм съгласен с мненията на quad.
Аз лично съм пренавивал говорители, като съм ползвал за лепило на намотката към шпилата, каноколит или епоксидна смола. Канаколита наистина не е толкова удобен за ползване. Голяма вероятност е да се разлепи. Епоксидната смола се представя доста по-добре, макар че при по-висока температура става малко еластична, но до сега нямам намотка, която да се е отделила от шпилата. За самата мембрана ползвам само Хелми.
nan4o
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 08, 2006 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

може ли някой да ми даде skype си и да ми обясни как да пренавия един говорител за6тото аз имам малко опит с говорители но не и в пренавиването затова моляви някой който има голям опит да ми даде skype или тук да ми обясни абсолютно вси4ко за6тото искам да го опраа не ми е толко за говорителя а за това да се нау4а и да го имам за напред моля да ми обясните който иска да ми го обясни по Skype : drujba4114 моляви ! Rolling Eyes
Благодаря предварително !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети