|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 22:17 Заглавие: |
|
|
| ццццц, с FDISK го направих 100% на FAT32. Сега като преминах на NTFS показва толкова, мисля че на FAT32 пак показваше толкова. Всичко е един дял. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 22:23 Заглавие: |
|
|
Не разбирам, защо да не съм прав? Цитирам ви факти, така стоят нещата. И ако отворите сайта на който и да е производител на дискове ще видете със ситен шрифт нещо от рода на "1 GB equals one billion bytes when referring to hard drive capacity; accessible capacity may be less." _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 22:40 Заглавие: |
|
|
Колеги вси4ки сте прави по малко,някои пове4е,имате по една бири4ка от мен за да не се карате.
А между другото,тожа ми е 2 HDD а първия е "уж" 40GB но имам една програмка подобна като прословутата "AIDA" и ми показа 37....GB  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2005 2:55 Заглавие: |
|
|
1GB = 1024MB = 1024*1024KB = 1024*1024*1024B = 2^30 = 1073741824 B
както обясняваше и cvetomirconev
айде сега всички си разделете четирските на коефициент 1.074 да видим колко ще се получи
| Цитат: | | Кат влеза в BIOS-са и ми показва даже 4е с 40MB от горе |
почти е невъзможно да се направи точно обявеното количество, т.к. това би означавало да се прекъсне последния цилиндър посредата.
А в тоя ред на мисли - преди време се говореше, че слагат резерва няколко мегабайта отгоре, след което през фирмуера ги ограничават (все едно ге няма) и евентуално ако се получи бад сектор по време на производство пренасочват към тези резервните. Ако някой знае нещо по темата - ще е интересно да сподели. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2005 10:31 Заглавие: |
|
|
Да, наистина е трудно да се даде точна цифра за капацитета. То не е като да си купиш пакет от 6 бири и да знаеш, че са точно 6 и толкова Капацитета на всеки диск е индивидуален.
Фабрично диска се разделя на зони на които се присвояват определни задачи. Мнозинството от тях ще служат за данни, но някой ще са отделени за паркиране на главите, а други за резерв.
В процеса на нормална работа на диска някой от зоните за данни ще развият дефекти. Диска ще ги идентифицира по по-големият брой грешки при четене и по други странични признаци. След определена граница фърмуера ще реши, че там не е надежден участък и ще ги премести в някоя от резервните зони.
За това и се казва, че ако на съвременен твърд диск започнат да се появяват дефектни сектори всичко вече е заминало. Това е така защото не просто са се появили няколко дефектни сектора, а и че всички резервни области са били използвани. А те могат да са големи.
Иначе литература по въпроса трудно се намира, но аз примерно научих много неща от спецификацията на моят твърд диск. Нещата са принципни така че и на вас може да ви е интересно:
http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/E18F32BF97E21A7786256D490063136D _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|