Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Зрядно за акумулатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 14:54    Заглавие: Зрядно за акумулатор Отговорете с цитат

Здравейте !
Можете ли да ми дадете линкове към схеми на импулсни зарядни за автоакумулатори и обяснение на принципа. Под импуслни разбирам с импуслен ток ---> Целта ми е да направя устройство, в което да мога да задавам тока на заряд чрез микроконтролер
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 17:50    Заглавие: Re: Зрядно за акумулатор Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Здравейте !
Можете ли да ми дадете линкове към схеми на импулсни зарядни за автоакумулатори и обяснение на принципа. Под импуслни разбирам с импуслен ток ---> Целта ми е да направя устройство, в което да мога да задавам тока на заряд чрез микроконтролер

Баси ти да не искаш да целиш врабчета с атомна бомба Twisted Evil
Има в метро готови за какво ти е да си ги правиш Twisted Evil
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз се чудя за някакво зарядно дето може с тиристорен регулатор да се направи, госта иска с микроконтролер. За какво ти е "госте" такова чудо ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Тиристорното регулируемо изправяне е напълно достатачно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 7:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо се подигравате Sad Този модул ще е част от UPS но не съм много наясно как да се направи зарядното. По точно връзката между коефициента на запълване на PWM и тока на заряд. Иначе UPS е свързан към голяма мрежа от такива и други устройства и по LAN се предава информация към централно управление.......
Въпоса ми е само за зареждачката !!! Аз не се занимавам по принцип с силнотокова техника, програмист съм..... Просто ме изумихте вместо някакъв смислен отговор и помощ...... Жалко за форума
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 7:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Гост, човече вместо да се цупиш формулирай си ясно и точно питането.
Четейки първия и последният ти пост май не са много общите неща в постановката (освен акумулаторите и това че трябва да се зареждат Wink ).
Смислени и ясни отговори се получават при ясно сформулирани въпроси и достатъчно подробности около въпросната ситуация.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 7:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам кое не стана ясно ---> трябва да направя UPS но не знам как да зареждам акумулатор. Значи сещам се за два варианта със стабилизатор на ток (LM317) или с импулсен ток (тиристор) но как в двата различни случая мога по цифров път да задавам тока на заряд, кога да почвам да зареждам акумулатора и кога да спирам.... Интересува ме само зарядната верига аз останалото съм го направил........ Не знам много за акумулатори
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 8:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Да се надяваме, че си съобразил и начина (алгоритъма) на заряд с типа на конкретните акумулатори.
Поразгледеай тук:http://www.maxim-ic.com/PowerSupplies.cfm
може да намериш нещо полезно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Иво ак
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 9:50    Заглавие: E da ama Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Не знам кое не стана ясно ---> трябва да направя UPS но не знам как да зареждам акумулатор. Значи сещам се за два варианта със стабилизатор на ток (LM317) или с импулсен ток (тиристор) но как в двата различни случая мога по цифров път да задавам тока на заряд, кога да почвам да зареждам акумулатора и кога да спирам.... Интересува ме само зарядната верига аз останалото съм го направил........ Не знам много за акумулатори

Виж сега отвори www.rlocman.ru има и в много други руски страници със схеми за зареждане на акумулатор .По принцип зареждането на оловен акумулатор се прави със пулсираш заряд 1/10 от тока и с разряд 1/20 ток от капацитета на акумулатора.
Схемите по принцип са много елементарни единственото което трябва да следиш е кога да започне заряда (под определено напрежение ) и кога да изключиш заряда (14.4V) !!!
Поже да ползваш съвсем спокоино реле за включване и изключване на зареждането иначе ще се оплетеш в разни скъпи активни елементи и наи много да прецакаш акумулатора Smile
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 19:39    Заглавие: Отговорете с цитат

В сайта на TEMIC има много информация за заряд на акумолатори . Виж и контролера U2404 на същата фирма .Има апликейшани .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети