Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как мога да разделя хард диска
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 13:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Slav4o, идвам на помощ Smile

Значи първо да отбележа, че не е редно ако си с нещо по-ново от Windows 98/ME да форматираш под ДОС. Причината е, че по този начин форматираш с файлова система FAT 32. А тя не е добър избор по много причини. Първият и вариант (FAT 8 или FAT 12 беше) е замислен за флопи дискови устройства преди една камара време и после всички нови функции (поддръжка на големи дялове, дълги файлови имена) са наслагвани както може, без да са залегнали в първоначалният дизайн.

NTFS от друга страна е замислена със всички съвременни функции от самото начало. Най-важното е, че тя е ФС със журнал. Т.е. преди промените да се запишат в самата файлова система те се записват в своеобразен дневник. Когато той се напълни се "проиграва" стъпка по стъпка върху самата файлова система. Звучи малко сложно замислено, но всъщност е изключително хитро. Така например ако тока спре насред проиграването на журнала след рестарт системата поглежда журнала и вижда до къде е стигнало проиграването и просто го продължава. На практика ФС никога не остава във некоректно състояние от което не се знае как точно да се възстанови. Сещата ли се при FAT32 колко често се пуска scandisk при всеки непредвиден рестарт? А това някога да ви се е случвало при NTFS? Сега вече знаете защо Smile

С нея идва и стриктен контрол върху достъпа на ниво файл, папка, дял за всеки отделен потребител или група. Поддържа и компресия без допълнителен софтуер. Също така може да криптираш файлове като те стават недостъпни дори и при монтиране на диска на друг компютър. Отварят се само когато си влязал със собственото си потребителско име.

Единственият смисъл да използваш FAT 32, и то за предпочитане не върху системният дял, е ако имаш стари ДОС програми или стар Windows за втора операционна система.

Стандартният начин е при инсталацията на Windows да си разделиш диска и да избереш с каква ФС да форматираш системния дял, а останалите да форматираш от Explorer след като приключиш с инсталацията.

А относно предимствата на разделянето на дялове pamporov е прав, но не са само тези. В процеса на използване файловата система се фрагментира. Това сигурно го знаете, но проблема при големите дялове, е че фрагментацията бързо излиза извън контрол. Аз лично ми идва наум думата "уикенд" като си помисля за дефрагментиране на 360GB RAID масив Smile Има много стратегии фрагментацията да се избегне. Най-очевидната е да се раздели диска на по-малки, по-лесни за дефрагментиране части. Аз лично освен това отделям и дяловете според предназначението им. Например филми и музика слагам на отделен дял от програмите си. Идеята ми е във всеки дял да имам файлове със размери близки до средното за този дял, т.е. в един дял големите, а в друг малките файлове. Така вероятността бързо да се стигне до фрагментация на файловете е ниска.

По принцип и файловата система ще ви съдейства с избягването на фрагментацията като някои ФС са по-добри от други. NTFS е "интелигентна" в това отношение, за разлика от FAT. Например FAT разполага файловете по реда на създаването им, докато NTFS се опитва да ги раздели на групи от малки и големи файлове. Разбира се, не винаги е възможно да се знае от самото начало колко голям ще е един файл, така че дефрагментирането пак е нужно, но много по-рядко и освен това е по-бързо.

Надявам се, че този ферман ще хвърли светлина върху нещата Smile

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Kолега с Partition Magic правя под DOS колкото дялове искам и под
каквато файлова система си искам: FAT32,NTFS,FAT и т.н.Май не е
стало ясно от предишния ми пост , че се тръгва от флопи под DOS ! Rolling Eyes
Върнете се в началото
Emil Evtimov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 13:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинете , но пропуснах да се логна !
Госта съм аз.
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 14:01    Заглавие: Отговорете с цитат

С Partition Magic под DOS наистина няма проблем създаването на дялове. Аз обяснявах на Slav4o, който ползва FDISK.

А моят проблем с Partition Magic беше под Windows.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Emil Evtimov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 14:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Радвам се , че ме разбра правилно.Все пак си мисля , че за един
начинаещ в тези работи , какъвто очевидно е задаващия въпроса
(виж началото) , ще бъде много по-лесно да цъка с мишката в
прозорец , отколкото да задава сложни (за него) DOS команди
в FDISK. Laughing
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 7:55    Заглавие: Отговорете с цитат

С Partition Magic 8.0 си е обяснено ясно и прегледно на английски кое как се прави.
Ако променяш системния дял, то си ти казва, че трябва да рестартираш, рестартира се , прави си промените и после пак се рестартира във винБоз и си имаш запазена информация и разделен хард.
Да добавя- оперираш само със свободното пространство!
информацията си я местиш ръчно- което където искаш
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети