|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 24, 2005 23:48 Заглавие: |
|
|
| Ако имаш път към Варна и ще погледна дали не е ръждясала главата ще ти го дам целия кащан.Само съм му извадил НЧУ навремето, |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tisho Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 8:30 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | За съжаление освен съпротивлението ,главите имат и индуктивност, която взема участие във настройките на предусилвателя и крайното стъпало за запис.По спомени омовете съответстваха на индуктивността в мХ или микро ,както и да е ,това означава ,че едната ти глава е със три пъти по-ниска индуктивност ,силно се съмнявам че ще работи добре. |
Пич според мен магнетофона ще си взпроизвежда добре ако има някакви проблеми те ще идват при запис. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 11:44 Заглавие: |
|
|
Даже и да намериш оригинална глава ако искаш да си перфектен ще трябва да направиш и провериш някои настройки, поради толеранса на параметрите на главите даже и от един и същ модел. Процедурата е следната:
1. Трябва да се настрои усилването на възпроизвеждащите усилватели. Прави се с тестова лента със записан 1kHz синус сигнал и с ниво 0dB с тримерите "gain l/r pb" (playback). Ако нямаш такава лента и няма къде да запишеш на магнетофон с гарантирано точно настроени параметри по добре не пипай тези тримери. Мери се на изходите за запис към друг магнетофон (l/r out). Ниво 0db отговаря на 250mV (200mV при включено Dolby).
2. Настройват се тримерите за индикаторите на магнетофона, така че да показват 0dB, като използваш същата тестова лента.
3. Настройват се тримерите "rec gain l/r" за ниво на входния сигнал, който ще се записва. За целта потенциометрите за запис на лицевия панел се поставят на средно положение. Подава се сигнал 1kHz синус с ниво 0dB на входа на магнетофона (l/r in) и се следи на изхода (l/r out) да излиза същото ниво на сигнала.
4. Настройва се генератора за подмагнитване. За целта ти трябва измервател на изкривявания (клирфактор). Професионалните магнетофони имат генератор с честота по висока от 100kHz. Трябва със сърцевината на бобината на генератора да постигнеш максимално силен и неизкривен синус сигнал (т.е. не трябва да има хармоници). От това зависи чистотата на записа. Ако нямаш необходимите уреди по добре не пипай тази настройка.
5. Следва настройка на bias тримерите. За целта избираш на какъв тип лента ще записваш най-често (оригинално настройката се прави с лента BASF). Настройката влияе на записването на високите честоти. Подаваш на входа сигнал с висока честота с ниво 0dB. Примерно 8kHz за 1min, след това 10kHz, 12kHz, 14kHz, 16kHz, 18kHz и ги записваш на лентата. Сигнала ти препоръчвам да бъде правоъгълен, но това зависи и от това дали можеш да мериш вярно правоъгълни сигнали с уреда ти (ползва се лампов волтметър или съвремене цифров с високо входно съпротивление - важи и за измерванията по горните точки) т.е. да показва вярна ефективна стойност на нивото. Връщаш и пускаш на възпроизвеждане като мериш нивото на сигнала на изхода (l/r out) за всяка честота и записваш показанията в таблица. Правиш същите замервания и на ниво -3dB, -6dB и -12dB. Целта на цялата тази галимация е да постигнеш, с настройките на тримерите за bias, нивото на честотите които записваш, да са максимално еднакви с тези на възпроизвеждане. Всичко това зависи и от лентата която ползваш!!! Препоръчвам за това измерване да се използва осцилограф.
Съгалсуването на главите с различен импеданс става по следния начин:
а) Измерва се честотата на генератора за подмагнитване. Изчислява се X(L)=2.пи.f.L за оригиналната глава, където L е импеданса на главата, а f - честотата на генератора за подмагнитване. За новта глава се изчислва X(L)* и се добавя съпротивление Rдоб., така че X(L)*+Rдоб.=X(L).
б)Отпояваш единия край на разделтелния кондензатор към веригата за подмагнитване (bias) и запояваш въпросното съпротивление Rдоб. последователно на този кондензатор (имаш две съпротивления Rдоб., нали е стерео - това важи и за всички измервания по-горе).
Забележка: С достатъчна точност може да приемеш, че импеданса X(L) е равен на омическото съпротивление на главата или X(L)=Rгл. Тогава Rдоб.=Rгл.ориг.-Rгл.нова. Всичко това важи само ако съпротивлението на новата глава е по-малко от това на оригиналната. В противен случай остава галимацията с врътките на тримерите, които можеш и да си спестиш като добавиш съпротивленията Rдоб.
Успех в начинанието и ако нещо бъркам, моля да ме поравите . |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 11:51 Заглавие: |
|
|
Горния ферман написах аз VancheS. Просто бях забравил да се логна, а това чудо не предупреждава .
Последното изречение да се чете така: В противен случай остава галимацията с врътките на тримерите (поне тези от 5т.), които можеш и да си спестиш в първия случай, като добавиш съпротивленията Rдоб.
Може и във втория случай да съгласуваш новата глава като измениш разделтелните кондензатори, така че Z=X(Cраз.ориг.)+X(L)=X(Cраз.нов)+X(L)* или Z=X(Cраз.ориг.)+Rгл.ориг.=X(Cраз.нов)+Rгл.нова, при което новия разделтелен кондензатор се получава с по-голяма стойност. При този случай трябва да се измери честотата на подмагнитващия генератор и да се изчисли X(C)=1/(2.пи.f.C). Избира се стандартна стойност и се правят по-възможност настройките от точка 5. |
|
|
 |
Добри Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 8:04 Заглавие: |
|
|
Благодаря на VancheS, за подробната технология за регулиране на звукозаписния тракт, но поради липса на специализирани измервателни прибори и генератор се задоволих само със настроика на слух и постигнах добро качество при запис и възпроизвеждане. Само ми се струва че високите честоти са малко в повече но попадат в границите за регулиране от тонкоректора. Монтирах глава от Маяк и техниката е готова за издаване. Благодаря и на всички останали които се включиха с мнение и готовност за помощ. Лека и спорна работа. _________________ Дайте ми акъл и информация, пари не ви искам. |
|
|
 |
Tisho Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 10:07 Заглавие: |
|
|
| абе пичове от София някой ще м инаправи ли една услуга да вземе 2 от тези глави за маяк и да ми ги прати че във Варна никъде не продават |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:10 Заглавие: |
|
|
Добри, не си сгрешил. В края на краищата човек ще слуша с ушите си, а няма да гледа индикатори освен ако не е някакъв маниак или тонрежисьор. Колкото до малко повечето високи, забравих да кажа, че записа на лента сваля малко високите в рамките на до три дена максимум. Така, че ако ги настроиш да се записват някъде около 3dB по-високо ниво субективното възприемане се подобрява .
Забравих, също така да кажа, че в горния ми пост (виж гост) съгласуването чрез допълнителен R или C се отнася само за тракта на биаса и трябва по възможност да се направят настройките по т. 1 и 3.
А генератор за звукови честоти имате всички. които имате собствен комп. По руските сайтове има програми за генериране на звук през изхода на соунд картата. На монитора излиза програмка с външен вид като на професионален генератор. Има даже и функция за подаване на плавно изменяща се честота (от... до...), като на вобел. Единственото, което трябва да се спазва е, че компа е заземен и трябва уреда, който се настройва да е включен през разделителен трансформатор или да е с трансформаторно захранване. Иначе може да си гръмнете соунд картата и компа. А бе същите съображения като при мерене с осцилограф... Има също и програми за спектрален анализ, ама за тях ви трябва комп поне 200MHz нагоре... . |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 02, 2005 1:13 Заглавие: Търся магнетофонна глава за Юпитер 202С |
|
|
| Включвам се май след свършен факт,но за сведение на нуждаещите се-имам чисто нова глава за Юпитер 202 комплект с кожуха,неупотребявана,отлежала в архива вече 20г. |
|
|
 |
Добри Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 02, 2005 10:50 Заглавие: |
|
|
Колега Дилов, ако информацията беше стигнала малко по рано сигурно щях да се възползвам, но апарата вече е издаден с чисто нова глава от Маяк. _________________ Дайте ми акъл и информация, пари не ви искам. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 02, 2005 15:02 Заглавие: Търся магнетофонна глава за Юпитер 202С |
|
|
| Жалко,щеше ми се да помогна,но нали нямам навика да се рова навсякъде из форумите и съм пропуснал.Е, дано поне някой друг се въэползва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|