| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
REPAIRMAN Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 10:10 Заглавие: Антика ОПЕРА 3 верт.синхронизация |
|
|
Добър ден на всички.
Обръщам се с молба към всички за помощ по въпросния апарат.Не мага да скрия удивлението си от факта че в наши дни все още се намира подобна апаратура и то в удивително добро състояние.Клиентката твърди че това чудо работи безпроблемно вече над 30години.Нямам думи да опиша какво очаквах да видя и каква се оказа в действителност.Апарата лъщи сякаш е излязъл от завода миналата година,а кинескопа все още има запас от яркост.Шасито отвътре почти няма прах което си го обяснявам с това че бабата след като изгледа новините вечерта най-старателно си го завива с покривчица.
Сега по същество:Проблема е че няма вертикална синхронизация,от регулатора отпред само се променя посоката на въртене.Вижда се че веча е пипано окосло амплитудния детектор съвсем наскоро,но проблема си е останал.Схема успях да изровя и поне относително да се ориентирам кое за какво е,но съм напълно бос в ламповата техника.Все пак имам голямо желание да го поровя и да се запозная така да се каже в натура с тази техника.
Ще чакам с нетърпение вашите съвети и указания,паля осцилоскопа и ще го почвам.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 10:22 Заглавие: |
|
|
На входа на задаващия генератор мисля че PCL82 или някаква друга не помня трябва да има интегрираща верига от резистори и кондензатори на маса.Поиграй там за проба откачи единия от кондензаторите или ги подмени.Нищо не помня почти от тях защото съм се учил на Пирин пък той си е модерна работа Не е лошо да премериш и режима на лампата да я смениш за проба с друга и да смениш катодния кондензатор към маса. Успех _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 10:38 Заглавие: |
|
|
При този май и звука е със същата лампа, така че просто размени двете.
Внимавай че шасито е офазено. Поялника също не трябва да е заземен. Контраста нормален ли е? _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
dimitar_cher Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:38 Заглавие: |
|
|
| Сега 25 години назад. Намери 2 броя кондензатори по 4.7 нанофарада на 250 волта / цилиндрични черни на цвят / двата края им са на маса, а между другите им два края има 220 килоома. Без да ги мериш ги подмени с нови - керамични. Ако в началото заработва нормално и в последствие започва да губи синхронизация по вертикал провери лампата за ВО и си готов. Успех! |
|
|
 |
optron2001 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 14:23 Заглавие: |
|
|
| Съгласен съм с колега "dimitar_cher" !!!Колекционирам много стари радия и телевизори и имам такава "Опера"-работеща,в доста добро състояние,но не толкова лъскава както пишеш ти. |
|
|
 |
REPAIRMAN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 9:28 Заглавие: |
|
|
Добър ден на всички.
Признавам че отначало доста се шашнах като го отворих тоя звяр- доста нетипични за мен бяха обемния монтаж и онази кошмарна кабелна форма, обаче като го поогледах един час започнах вече да се ориентирам в "топологията".Намерих си схема пък и допълн.литература по въпроса(много интересна),но преди да започна да го ръчкам и сменям реших да го понаблюдавам ден-два.Забелязах и други проблеми и май ще ми се отвори доста работа.Малко инфо:
1.Амплит.отделител : Л11 - ECH 84.
2.Фазово сравняване: Л13 - ECH 84.
3.Крайно стъпало ВО: Л10 PCL 82.
Забелязани дефекти:
1.Общата синхронизация като цяло е нестабилна-онзи ден само верт. подскачаше,а вчера не можах да изкарам стабилен растер въобще.
2.Регулаторът за контраста влияе върху общата синхронизация-при нестабилно изображение след завъртане на регулатора контраст синхронизацията почти се възстановяваше.
3.Когато регулатора за контраст е във положение минимум изчезват изображение и звук(кинескола свети едва забележимо).Това нормално ли е?
4.Когато с регулаторите за контраст и яркост се опитам да получа оптимално добро изображение върху основното сякаш се наслагва второ бледо изоброжение.Имам впечатление сякаш образа е свит във формата на цилиндър и опашката е насложена отгоре.
За сравнение : логото на Канал 1 е силно издължено по хоризонтала и е бледо.Когат бавно връщам регулатора за контраст назад след определен момент логото става нормално,но общия контраст е незадоволителен.Копчето за фина донастройка на честотата работи ,но не помага.Сложил съм му добра външна антена.
Много подробности,но не се сещам как другояче.
Лек ден на всички. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 9:53 Заглавие: |
|
|
| Колега, не се шашкай, сменяй кондензатори наред! |
|
|
 |
RAI Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 9:54 Заглавие: RE |
|
|
1968 г. се дипомирах в ТЕТ ЛЕНИН-Пловдив и Опера3 ми беше дипломна работа-изработка на телевизора от голо шаси-СПОМЕНИ и
усмивки от старите ленти.
Виж и веригата на АРУ-освен всичко казано горе,за изсъхнали електролитни кондензатори.
Имам кашони с лампи-подарък,така че ако ти трябва нещо казвай,
с лампова техника от 5г. не се занимавам.
Успехи!
RAI |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 10:40 Заглавие: |
|
|
Огледай режима на видеоусилвателя - Л7 (PL83) - провери C61, C62. Смени за проба Л9 (PCF82). Провери също C84 (47nF), C68 (22nF),
C72 (22nF) както и C79 (100uF).
Ефекти колкото искаш при един почти 40-годишен ТВ. Успех! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 13:19 Заглавие: |
|
|
Това с издълженото по хоризонтал и насложеното изображение е от неправилна фаза на фазовото сравняване. Виж дало ТХО работи на нормална честота. При намаляване на контраста и видеосигнака синхронизацията изчезва, така е по рождение и май е на повече от 40 години. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|