|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DangerXcool Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 11:32 Заглавие: |
|
|
Ами...грешката е моя...оказа се че има общо взето 2 причини да не заработи - 1.Малко по-малко напрежение за захранване и 2.Както винаги на входа има един кондензатор,които не може да се напълни при по-малък подаден входен сигнал,а crosowera ми е включен преди усилвателя - т.е. няма почти никакъв шанс да се напълни... Премахването му отстрани и всички проблеми! Ама пак не съм доволен - мощостта е пропорционална на херците - колко по-малко Hz,толкова и по-малко W... Тва е нов проблем... Ще бъда много благодарен ако някои може да помогне и за този проблем...
А относно въпроса - 0.5<10лв. ако това 0.5 също е лева...абе нещо...тоя въпрос... ... ... _________________ Be cool  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 18:47 Заглавие: |
|
|
| А диод обратно на захранването и бушон не е ли по-добре? - за да може да изгори бушона ако се обърне захранването, а при нормална работа да не тече никакъв ток през диода. |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 22:30 Заглавие: |
|
|
Кондензаторите се "пълнят" (зареждат) само от постоянен ток! На входа на усилвателя кондензатора има функцията да раздели по постоянен ток усилвателя от предусилвателя (при тебе кросоувъра). Като махнеш този кондензатор минаваш на схема постояннотоков усилвател и ако на изхода на кросоувъра нямаш разделителен кондензатор постоянната съставка, която определя усилването му и режима на работа ще влезе в усилвателя и ще се усили. В резултат на това шпулата на говорителя ще се премести напред (или назад) и ще се влоши възпроизвеждането на ниските честоти ("къде ми е баса"). Схемата директ-вход може да се ползва само ако предусилвателя има разделителен кондензатор на изхода (0V напрежение на изхода при празен ход), при което ще имаш подобрено възпроизвеждане на ниските честоти. Така, че ако нямаш тези условия най-добре върни кондензаторите на мястото.
Проблема при обратното включване на захранването е, че захранващия електролит (един такъв голям кондензатор) дава на късо входното напрежение и спасява усилвателя за кратко време, но той самия се поврежда. Почва да загрява и след малко... бууум! Тъй, като вече е прецакан (даже и да не е избухнал), захранването ти е ниско и също още усилвателя няма откъде да дръпне пиково ток за баса, а също така си махнал разделителните кондензатори на входа и говорителя се подмагнитва. Захранващите кондензатори може да са повече от един!
Ако не вдяваш за какво ти говоря, по-добре не пипай, а занеси усилвателя в сервиз. Имай в предвид, че много колеги оправят телевизори но малцина от тях могат да оправят качествено усилвател. С последното не искам да обиждам колегите... аз пък не мога да оправям качествено телевизори  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 22:44 Заглавие: |
|
|
...или МОСФЕТ с достатъчно малко Rds (<0.2 ohm) за да няма 10W върху диода та да се чуди как да го охлажда и по този начин ще имаш продължителна самовъзстановяема защита за около левче.
| Цитат: | | А диод обратно на захранването и бушон не е ли по-добре? |
А дали бушона ше сработи преди да са пробили транзисторите? Особено ако е мощен усилвател и трябва да сложи 6-7А или повече бушон за нормална операция, при обратен поляритет пробива може да настъпи доста преди да се стигне до тези токове.....
Опа! Това важи само за сериино връзване на бушона. Ако се върже само с диода успоредно на входа ще стане работата и с малък бушон. Повечето ИС издържат на обратно до към 1 волт колкото ще е вършу диода и окъсяващия бушон. Недостатъка на бушона пред мойто предложение е че трябва да го сменяш като изгори  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 22:52 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Имам един Subwoofer Crosower | За кое от двете се говори?
| Цитат: | | Аз на един предусилвател с интегралка незнам колко пъти съм му давал на късо напреженията | Незнам какво би могло да се слу4и на устроиството като дадеш захранването на късо....
| Цитат: | | Ако не вдяваш за какво ти говоря, по-добре не пипай, а занеси усилвателя в сервиз. | много верно колега... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|