Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Купувам датчик за радиация (500 V , Гайгеров тип)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vold_j
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2005 19:15    Заглавие: Купувам датчик за радиация (500 V , Гайгеров тип) Отговорете с цитат

Купувам датчик за радиация (500 V , Гайгеров тип)
Производителя е без значение.
Проверих 10 онлайн магазина и никъде не се предлагат тези джаджи.
По руските сайтове има всякакви , но как да се доставят?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Хей, ако намериш пиши откъде си го купил. Аз се занимавам любителски с минерали и не бих искал да си донеса в къщи някое парче уран, че току виж за тероризъм ме прибрали Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
maker_1
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 23:57    Заглавие: naprawete si sami Отговорете с цитат

принципа не е сложен .. датчикът е важен ... мисля че с успех можеше да се използва някаква вакуумна лампа с тънка стена ... Може да се потърси нещо за самоделка , но няма да е нещо повече от регистратор на наличие , т.е. ще разберем че има , но колко ... ?!!?
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 8:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам любителски гайгеров брояч съветско производство.. ако те интересува ще поровя из мазата. Чувствителния елемент не знам като име как точно се води, но е от тия - стъклена тръбичка, с проводник по средата и отвън метална обвивка.. като мине заредена частица доколкото си спомням почва някаква йонизация и т.н.
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Детектора за радиоактивност май се наричаше сцинтилационен брояч Rolling Eyes Знам, че стъклото през което влизат заредените частици е берилиево, което било много скъпо.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

може и да е много скъпо Smile
баща ми го домъкна от Украйна 92-93 година, дето там бяха най-гладните години и доколкото си спомням цената е била към 2-3 долара, ама то по онова време и 150 MHz осцилоскопите са били по 20-25 долара, така че...
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Това,за което говорите се нарича ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВ БРОЯЧ.Сцинтилатора е нещо съвсем различно,въпреки че се ползва за същите цели,но при различни обстоятелства.Между другото,сцинтилационните оптични преобразуватели на полимерна основа са страшно красиви.На вид това е като плексигласова пръчка,само че има едно леко светло-синйо сияние.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

датчика може и да е друг - всякакъв дето реагира на алфа, бета и\или гама лъчи - имах руска схема за алфа и бета - бяха я спретнали с някъф фоторезистор покрит с 0,5мм гетинакс, подаваха му 100-150В и се мереше тока по някъф си начин, по-точно май имаше чакащ мултивибратор ...
не помня вече.....
може да се поразтърся из архива ако Ви интересува
Върнете се в началото
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Бре имам тука фабричната документация на американска фирма мастит в производството на такива работи. То важното е високоволтовата част, а нисковолтовата си е един обикновен брояч, то затова му викат и в името така. Броиш разпадите за една минута и си казваш да бегам далече или може да поостана още малко Laughing За да не броиш като халтав всеки път се прави електронна индикация със стрелкова система или по друг начин. Зоните може да се вземат от всеки порядъчен учебник по гражданска отбрана. Целия проблем е въпросната стъкленица, а високоволтовата част се побира в кутия подобна на сплитер за кабелна тв. Те така са я реализирали и американците. На външен вид абсолютно прилича и ако го няма етикета си я объркал 100%.

То за урана ме успокоиха разбиращи хора. Докато не е обогатен не е толкова опасен, Но е вредно да седиш край него непрекъснато или да си го занесеш вкъщи. От последното ми дойде идеята, че някога по комунистическо време нямаше никакъв контрол на строителните материали - не че сега има. Та знаели някой от вас дали не спи до парче уран в стената. После може да се оплаче на Дедо Господ, че пукнал от левкемия или някакъв друг вид рак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди 10-ина години , когато "Руския пазар" в Пловдив беше още на ул.Комсомолска(или Младежка май беше?) си купих от руснаци такъв брояч за смешни пари, не помня вече но май от порядъка на 5-6 $. След година две се появиха и по нашите магазини, представлява малка кутийка 1х3х10 см. примерно, с LED дисплей и 4 батерийки за часовник. Мери в микрозиверти/час. Има само едно бутонче за старт и брои импулсите за 36 секунди. Нямаше начин да не я отворя Laughing . Вътре има една тръбичка завита с n на брой пласта тънко оловно фолио, с него се калибрира явно, един трансвертер с 2 транзистора и малко TTL-ки за брояча. Лошото е че дисплея вече се скапа и не се виждат добре цифрите, 8 ли е 6 ли е или 3? Но общо взето вършеше работа, сега може да се ползва регистриращата част и да се направи друга индикация. А като ученик в гимназията по линия на ТНТМ правих пак такъв брояч, но ампулата беше доста голяма и имаше само звукова индикация за преминалите през тръбата частици. Сега ми идва на ум да питаш за такава тръба във фирмите които се занимават с ремонта на медицинска апаратура, може да имат нещо във връзка с рентгеновите апарати. Питане му е майката, вчера с питане един ......
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети