| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vold_j Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 19:15 Заглавие: Купувам датчик за радиация (500 V , Гайгеров тип) |
|
|
Купувам датчик за радиация (500 V , Гайгеров тип)
Производителя е без значение.
Проверих 10 онлайн магазина и никъде не се предлагат тези джаджи.
По руските сайтове има всякакви , но как да се доставят? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:05 Заглавие: |
|
|
Хей, ако намериш пиши откъде си го купил. Аз се занимавам любителски с минерали и не бих искал да си донеса в къщи някое парче уран, че току виж за тероризъм ме прибрали  |
|
|
 |
maker_1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 05, 2005 23:57 Заглавие: naprawete si sami |
|
|
| принципа не е сложен .. датчикът е важен ... мисля че с успех можеше да се използва някаква вакуумна лампа с тънка стена ... Може да се потърси нещо за самоделка , но няма да е нещо повече от регистратор на наличие , т.е. ще разберем че има , но колко ... ?!!? |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 8:31 Заглавие: |
|
|
Имам любителски гайгеров брояч съветско производство.. ако те интересува ще поровя из мазата. Чувствителния елемент не знам като име как точно се води, но е от тия - стъклена тръбичка, с проводник по средата и отвън метална обвивка.. като мине заредена частица доколкото си спомням почва някаква йонизация и т.н. _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 13:37 Заглавие: |
|
|
Детектора за радиоактивност май се наричаше сцинтилационен брояч Знам, че стъклото през което влизат заредените частици е берилиево, което било много скъпо. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 14:34 Заглавие: |
|
|
може и да е много скъпо
баща ми го домъкна от Украйна 92-93 година, дето там бяха най-гладните години и доколкото си спомням цената е била към 2-3 долара, ама то по онова време и 150 MHz осцилоскопите са били по 20-25 долара, така че... _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 18:41 Заглавие: |
|
|
Това,за което говорите се нарича ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВ БРОЯЧ.Сцинтилатора е нещо съвсем различно,въпреки че се ползва за същите цели,но при различни обстоятелства.Между другото,сцинтилационните оптични преобразуватели на полимерна основа са страшно красиви.На вид това е като плексигласова пръчка,само че има едно леко светло-синйо сияние. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 19:50 Заглавие: |
|
|
датчика може и да е друг - всякакъв дето реагира на алфа, бета и\или гама лъчи - имах руска схема за алфа и бета - бяха я спретнали с някъф фоторезистор покрит с 0,5мм гетинакс, подаваха му 100-150В и се мереше тока по някъф си начин, по-точно май имаше чакащ мултивибратор ...
не помня вече.....
може да се поразтърся из архива ако Ви интересува |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:18 Заглавие: |
|
|
Бре имам тука фабричната документация на американска фирма мастит в производството на такива работи. То важното е високоволтовата част, а нисковолтовата си е един обикновен брояч, то затова му викат и в името така. Броиш разпадите за една минута и си казваш да бегам далече или може да поостана още малко За да не броиш като халтав всеки път се прави електронна индикация със стрелкова система или по друг начин. Зоните може да се вземат от всеки порядъчен учебник по гражданска отбрана. Целия проблем е въпросната стъкленица, а високоволтовата част се побира в кутия подобна на сплитер за кабелна тв. Те така са я реализирали и американците. На външен вид абсолютно прилича и ако го няма етикета си я объркал 100%.
То за урана ме успокоиха разбиращи хора. Докато не е обогатен не е толкова опасен, Но е вредно да седиш край него непрекъснато или да си го занесеш вкъщи. От последното ми дойде идеята, че някога по комунистическо време нямаше никакъв контрол на строителните материали - не че сега има. Та знаели някой от вас дали не спи до парче уран в стената. После може да се оплаче на Дедо Господ, че пукнал от левкемия или някакъв друг вид рак. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:49 Заглавие: |
|
|
Преди 10-ина години , когато "Руския пазар" в Пловдив беше още на ул.Комсомолска(или Младежка май беше?) си купих от руснаци такъв брояч за смешни пари, не помня вече но май от порядъка на 5-6 $. След година две се появиха и по нашите магазини, представлява малка кутийка 1х3х10 см. примерно, с LED дисплей и 4 батерийки за часовник. Мери в микрозиверти/час. Има само едно бутонче за старт и брои импулсите за 36 секунди. Нямаше начин да не я отворя . Вътре има една тръбичка завита с n на брой пласта тънко оловно фолио, с него се калибрира явно, един трансвертер с 2 транзистора и малко TTL-ки за брояча. Лошото е че дисплея вече се скапа и не се виждат добре цифрите, 8 ли е 6 ли е или 3? Но общо взето вършеше работа, сега може да се ползва регистриращата част и да се направи друга индикация. А като ученик в гимназията по линия на ТНТМ правих пак такъв брояч, но ампулата беше доста голяма и имаше само звукова индикация за преминалите през тръбата частици. Сега ми идва на ум да питаш за такава тръба във фирмите които се занимават с ремонта на медицинска апаратура, може да имат нещо във връзка с рентгеновите апарати. Питане му е майката, вчера с питане един ...... |
|
|
 |
|