| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 11:42 Заглавие: Означения на импулсен трансформатор |
|
|
Имам един импулсен трансформатор, който подозирам, че нещо не е в ред. На него има следните надписи:
3138 128 78511
54А-6052
MP-130B
DCGM9743N
Можете ли да ми помогнете с разшифроването на тези означения?
ПС: Моля модератора да премести темата ако смята за нужно. Просто по инерция я постнах тук, защото трансформатора е от монитор  _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 22:47 Заглавие: |
|
|
ами какво искашда научиш от това което пише.номер на изделието дати и производствени данни на производителя.Изключено да го намериш в магазин ако за това питаш.Иначе само от шаси със същия номер -това е което може да ти кажа .Успех _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:50 Заглавие: |
|
|
По тези номера е почти невъзможно да се ориентираш и да намериш заместител...
А сигурен ли си, че е от него - импулсни трафове радко горят ако нямат фабричен дефект... За да пробият навивките трябват киловолти, а другия вариант е ако е нарушена целостта на сърцевините.
Обикновено горят ключевите транзистори около тях или диоди, но изгорял импулсен трансформатор не ми е попадал. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 8:40 Заглавие: |
|
|
И аз взех да се съмнявам да е заминал трафа, защото изолирахме с баща ми захранващата верига на монитора, сложихме друг трансформатор от импулсно захранване с подобна схема колкото да пробваме и нямаше ниакакъв ефект. Отново при най-малкият товар на изхода захранването "кляка" и не може да държи повече от 5-6 вата.
То не знам какво остана да се е повредило, сменихме контролера, ключовия транзистор, диодите в гасящата верига и премерихме всичко останало.
Сега остана само да навия баща ми да го носим в сервиз, че нещо се е заианатил да го оправя, а аз се поизнервих вече  _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:34 Заглавие: |
|
|
пробвай да сложиш мощен резисторен по възможност товар вместо първичната намотка и да видиш дали пак ще клекне...
а електролитите на входа предполагам си сменил?
другото което се сещам - ако има резистор сериино на входната верига - провери го да не е заминал - имат навика от пиков ток да гърмят като стават с много голямо съпротивление и при по-голам ток стават подобни аномалии. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 21:50 Заглавие: |
|
|
би било добре да посочиш с какви елементи ти е изпълнено захранването-марка и модел на изделието ,по възможност и номер на шаси-тогава може да се сети някой какво може да е и да си решиш въпроса по скоро _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 17:41 Заглавие: |
|
|
Ще пробвам по-късно нещо по предложенията на tropper, а ето по-подробна информация за проблемният монитор.
IBM G72 (6547-40N), FCC ID A3KM071. На шасито има лепенка със следните номера - "3138 128 60390" и "NR.TY009750". С големи цифри върху самата платка на няколко места пише "3748.4".
Захранването е изпълнено с MC44603P и транзистор 2SK1940. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 18:41 Заглавие: |
|
|
намерих схема, която по международните форуми я дават за тоя модел, но пък май не отговаря на твойто описание....
http://www.promelec.ru/scheme/CKB5237.pdf.
на едно място обаче четох, че подобен проблем идвал от трансформатора, което ми се вижда много странно но не и невъзможно.
Все пак провери това, което ти бях казал по-горе.
Успех  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 19:08 Заглавие: |
|
|
CM1300 е шасито, къде гледам и аз.
Иначе тази схема която ми даде е на G54. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 29, 2005 15:01 Заглавие: |
|
|
гледайки схемата на см1300 се сещам за няколко неща:
1. Насищане на трансформатора - казваш, че си проверил гасящата верига
2. Резисторите на емитера, които дават защитата по ток (3116-3119) - ако дори един от тях се е вдигнал на безкрайно съпротивление контролера ще спира импулсите по-рано => ще кляка при ниска консумация
3. Греца на входа - .... не .... те диодите гърмят на късо.
4. Термистора - можеш да пробваш да го нагрееш със запалка да видиш дали ще му падне съпротивлението
най-логично ми се вижда (1) или (2)
а ако накрая се окаже трафа - възможно е (макар и не лесно) да се изпроектира нов траф по дадените осцилограми. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
|