| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 21:29 Заглавие: Каква е връзката между ефективната стойност и честотата ... |
|
|
Каква е връзката между ефентивната стойност и честотата на един синусоидален сигнал при еднаква амплитудна стойност ? Всички знаем, че при f=50Hz ефективната стойност е Umax*0,707. А каква ще е ефективната стойност да речем при честота 500Hz Питането ми е свързано с измервателните уреди, т.е. дали ще отчитат вярно, ако честотата е различна от 50Hz  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2005 22:52 Заглавие: |
|
|
Ми същата що се отнася до периоди по-големи от периода на самото колебание ! Дори и на 20 Гигахерца пак ще е вярно отношението. |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:23 Заглавие: |
|
|
| Измервателния уред мери променливо напрежение от fнис. до fвис., което зависи от самия уред. Извън тази област грешката е голяма и скалата или показанието не е вярно. Все пак можеш да измерваш (по-точно да сравняваш) и извън този обхват, но за една и съща честота. Например взимаш еталонен сигнал за дадена честота и го сравняваш с друг на същата. Ако знаеш истинската стойност на еталонния сигнал, ще можеш да си изчислиш коефициент на грешка и да измерваш всякакви стойности на тази честота, които.умножени по коефициента ще дават действителната стойност. По този начин примерно може да си направиш коефициент за измерване на отоплението на кинескопите. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 5:43 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Каква е връзката между ефентивната стойност и честотата на един синусоидален сигнал | Тази връзка зависи от формата на сигнала и в твоя случай не зависи от честотата. За уредите зависи поради ниското бързодействие на активните изправителни елементи -най често ОУ ,но за всеки е различно и се дава в честотния диапазон с определена грешка.Ако нямаш такива данни -слагаш един осцилограф и сигналгенератор и мериш променяйки честотата.Друг е въпроса колко е точно измерването с осцилографа ,но все пак ще хванеш горната честота от която грешката нараства рязко. Що се отнася до отоплението на кинескопи -то там сигнала въобще не е синусоидален-за да го мериш не е зле уреда ти да е с True RMS преобразувател. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 11:44 Заглавие: |
|
|
Благодаря за изчерпателните отговори.
Ще си поиграя с осцилографа и цифровия мултицет, и както казвате ще въведа един коефициент, и така нещата ще се оправят.
А продават ли се такива TRUE RMS преобразуватели Предполагам са бая скъпички. _________________
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 11:49 Заглавие: |
|
|
В eshop.bg тъкмо гледах, може и да съм пропуснал някой по евтин, но става въпрос за над 300-400 лв. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:45 Заглавие: |
|
|
Истината е марката Fluke. Аз все още си мечтая само за такъв. Цената е около 200лв. без ДДС. В Кометата е най-евтино (беше преди година и нещо). Официалните дистрибутори са едни скъпчии и го нямат в наличност. Ходих при тях. В една новичка кооперация са и едва ги намерих. Няма да се върна повече там....
Последната промяна е направена от VancheS на Вто Сеп 27, 2005 12:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:46 Заглавие: |
|
|
| Като гледам каква цена са ти написали ми настръхнаха косите . Обикновено тези преобразуватели са вградени в самите мултицети и е указано за уреда че мери TRUE RMS ,но мисля че има и под 200 лева уреди с такава екстра.Навремето бяха по 200 долара ,но оттогава цените спаднаха доста. Ето тук например има по 79 долара! http://www.electrical-contractor.net/The_Store/EX/EX400_Series.htm |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:50 Заглавие: |
|
|
А аз току-що разглеждах специализираните интегрални схеми за измерване на действотелна средноквадратична стойност, реализирани на базатана на серита AD *** . Като видях цената и се уплаших. А тези които ти си гледал, ако става въпрос за Пулсатор за повечето неща цените са умножени по 2-3 . Така че може да се намери и по-ефтино, предполагам. В крайна сметка няма да е без пари. Имам една схема, която на симулация работи дибре. Реализирана е с 3 оп. усилвателя lf356. Ако някой го интересува, мога да му я метна или на картинка, или на симулация за OrCad. _________________
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:38 Заглавие: |
|
|
| Този въпрос е наистина интерсен. Ако някой си спомня може би малко позабравените закони на Фарадей от физиката ще се сети че големината на индуцираното ЕДН в една намотка зависи от скоростта на промяната на магнитното поле около проводниковия контур.Следователно кокото по - голяма честота - толкова по - голямо ЕДН.Та мисълта ми е следната след като при магнитната индукция напрежението зависи от честотата би следвало и при обикновен променлив ток напрежението да зависи правопропорционално от честотата.Правил съм си опити с обикновен цифров мултицет и съм забелязал че наистиан с промяна САМО на честота се променя и ефективното напрежение, но не знам точно защо става така ако някой може да обесни ще съм му много благодарен. |
|
|
 |
|