| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
2x100+4x70 Нов потребител

Регистриран на: 03 Окт 2005 Мнения: 39 Местожителство: Варна морето
|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 15:02 Заглавие: Помощ за 100в усилвател с КД 503 |
|
|
Значи имам няколко въпросчета относно всеизвестните 100ватови хобикитчета .решил съм да сменям транзисторите с кд 503
ще изкарам ли по-голяма мощност него отколкото 2н3055(според мен да но все пак да питам хора които повече разбират )и трябва ли задулжително да си стабилизирам захранването а то е на +-45 волта 250вата обаче е за два усилватела за да е стерео се пак ?мерси предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 18:25 Заглавие: |
|
|
Само със смяна на транзисторите не можеш на практика да вдигнеш мощността.С КД 503 обаче ще имаш един усилвател,който ще е много по-надежден и ще можеш да го товариш повечко-ако досега си бил на 8 Ома,можеш да пробваш на 4.Със стабилизиране на захранването определено може да се вдигне мощността,но ти трябва запас откъм нестабилизиртзно напрежение.Само така при пълна мощност ще си имаш 45V захранване и от там постоянно максимална мощност. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
dobri_dojeee Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 20:41 Заглавие: |
|
|
Може също така да сложиш по два крайни транзистора паралелно и да вдигнеш мощноста на трафа поне 400вата .250вата са малко за наистина 2x100 при 4ома.Колкото по мощен е трафа толкова по малко ще пада напрежението при пълна мощност.Успех. _________________ Човек се учи цял живот |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 21:13 Заглавие: |
|
|
май не съм си задал въпросчето правилно аз не исакм да искаравам повече от 100 вата обаче съм сигурен че сас 2н3055 няма да мога да ги искарам тез ватове а пък схемата е за 100 вата усилвател и ако слойа кд503 дали ще стане наистина 100 не били ли трябвало да стане и какво ше рече да имам запас от нестабилизираноп напрежение
демек да ми е мощен трафа така ли?и за какжи спадове говориш dobri_dojeee нали ще го стабилизирам????? :)не би тряяло да има спадове аз за ко ще го стабилизирам тогава и неска ходих в един магазин точно да търся траф и собственика коит се занимава с тва от бая години каза че за такоз нещо дет исакм да го прая аз ще ми стигне 250 вата траф
даже искара един този коит сам уписал 2 по 35 250 вата между 2 и 3 ампера и мисля че тои наситина ще свърши работа се пак е бая обемен пак ако зема по обемен аз не мога си го навра в кутията а тя никак не е малка |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 21:52 Заглавие: Помощ за 100в-....? усилвател с КД503 |
|
|
Уважаеми млади колега,някога във Враца произвеждахме едни усилватели за оркестри-Соло,Бас и Вокал,които на външен вид бяха по-грозни от смъртта,толкова грозни,че никак не се продаваха на нашия пазар,а само руснаците ги купуваха.
Та тези грозотий вътре бяха изградени с български транзистори,само крайните бяхя KD503.И с 2х35в.изкарваха над 80-100Вт.От експериментите ми в развойната база,с надуване на захранването до +/- 50В,КАТО УТОЧНЯ-СЪС СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНИ KD503,BD139/140,постигнах 200Вт.синусна мощност.Като правило мрежовият траф трябва да има 1,5пъти по-висока типова мощност от полезната изходна.И не е зле крайните да са поне по 2 в рамо-общо 4,така може и да се претовари стъпалото с по-нискоомни колони.
В града ни познавам доста любители и професионалисти,които са си направили по някое стъпалце и досега никой не се е оплакал от модела.Жалко,че не ми работи скенера да пусна схемата на всички,но скоро ще стане. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 22:45 Заглавие: |
|
|
Kъде си тръгнал с 2-3 А траф. За 100 вата ти трябват около 2 А поне откъм +/- 35 волта право. Ако е повече напрежението, тока пак толкова остава, но трафа трябва да е по-мощен защото трябва да дава същия ток при по-високо напрежение. Айде да оставим въпроса с трафа, но ако смениш 2N3055 с KD503 няма да промениш нищо друго освен надежността/стабилността на усилвателя.
Р.S. бях забравил за около час "непостнат" поста си и преди малко го видях че не е пустнат 
Последната промяна е направена от slav4o.com на Вто Окт 04, 2005 12:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2005 5:56 Заглавие: |
|
|
| Или ще получиш един добре възбуждащ се усилвател ,понеже КД503 е по-високочестотен от 3055 и е склонен към това. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2005 7:37 Заглавие: |
|
|
еми вище я тая схема http://hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1004.htm аз мисля че там са по два на рамо )) и кажете точно какъв траф трябва да си купя за да си искарам 2 по 100 със два усилватела въразни кам тоя траф.и казах че усилватела е напраен да е 100 В и просто транзисторите 2н3055 са слаби и на това се дължи не пълната мощност и никои не ми отговори дали ще мога със тая схема да ги искарам тия 100 вата и евентуално ако не става каде трябва да нарпая промени благодаря все пак!
Модерирано от RC
2x100+4x70, бъди така добър да си пооправиш правописа и пунктуацията поне.
Също е добре да демонстрираш поне някакви елементарни познания за това за което пишеш.
В противен случай темата ще замине в друг раздел. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2005 12:36 Заглавие: |
|
|
Ако 2N3055 са с червен надпис "TOSHIBA" работата е ясна-наистина са много слаби. Менте са. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2005 14:51 Заглавие: |
|
|
не бе човек аз още не съм си купил схемата и се осведомявам предварителано за да не се окажа после набутан но вече ще знам да не си го копувам с такива транзистори!! и все пак никой не ми отговори на елементарния въпрос със тази схема която сам посчил по горе ще искарам ли реални 100В със КД503 моля отговорете на това благодаря още веднъж предварително!!! |
|
|
 |
|