Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Керамични изолационни подложки
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  

Помага ли черния цвят на радиатора на топлоотдаването ?
ДА
67%
 67%  [ 23 ]
НЕ
32%
 32%  [ 11 ]
Общо гласове : 34

Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 19:09    Заглавие: Керамични изолационни подложки Отговорете с цитат

Та понеже имам един хубав радиатор дето побира цели 10 транзистора реших да го ползвам като монтирам само необходимите ми 4. Но след като сложа керамичните изолационни подложки се оказва че отворите не могат да съвпаднат защото подложките опират странично и не мога да ги наглася. Мисля да ги изпиля с нещо, ама с какво ?
П.С. Транзисторите са KD502 т.е. корпус ТО3
П.С. 2 Радиатора е боядисан черно, това помага ли за топлоотдаването ?(анкета)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 20:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мисля, че цвета е от значение. Дори бях видял някъде черен радиатор, който беше зачистен от боята там където контактуваше с тразисторите.
Колкото до подложките би могъл да се обърнеш към някой стъклар, те имат специални шмиргели, с които правят фаски на стъклата или зачистват ръбовете след рязане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 20:59    Заглавие: Отговорете с цитат

разбира се че черният цвят помага, тъй като от физиката се знае че спектърът на излъчване на абсолютно черно тяло е от 0 до +. разбира се предполага се че радиатора няма да е изложен на пряка слънчева светлина Wink
mir4o
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив/Царево

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен цветът не е от значение, а най-вероятно боята пречи, тъй като е между транзистора и радиатора (според мен се влошава процесът на топлообмен, не съм чувал боите да са добри топлопроводници). А що се отнася до черното, наистина радиаторът няма да се облъчва със светлина Wink
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И затова е нужно да се пуска анкета???
Разбира се че черно боядисания цвят повишава топлоотделянето от радиатора към въздуха! Даже алуминиевите радиатори не се боядисват а се подлагат на химическа процедура - елоксация, за да не пречи слоя боя, по химически път се правят черни. А защо някои фабрични изделия не са с черни разиатори - по икономически съображения естествено!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Aнкетата я пуснах за по-нагледно. Иначе там където са монтирани транзисторите няма боя, въпреки че съм виждал изцяло пасивирани радиатори. Моя е боядисван.... Smile
А със ракетката дали ще стане да изпиля подложките ?
Върнете се в началото
stan73
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 7:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам какво имаш предвид под ракета, но с нещо бързооборотно ще стане, например има едни машинки и в "Метро" (Budget) и в "Биг Шоп" (TCM) за шлаифане, гравиране, пробиване и евентуално рязане 15000~30000 об/мин с цена приблизително 30 до 100 лева. Предполагам, че няма да ти се дават тези парички (все пак не са малко, макар, че машинката е много удобна и за друго), та както те посъветваха по-горе можеш да провериш при стъклари, гравьори и зъботехници. И едно още по-бързо и ефтино решение: предполагам имаш ъглошлаиф (в днешно време всеки има), добре е ако имаш и диск за неметал (но ако не и нормален диск ще ти свърши работа (ти имаш да шлаифаш малко)). Много внимателно и без да натискаш (предпазните очила са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!!).
Успех !
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако керамичните ти подложки са от берилиев окис ,по добре не опитвай да ги пилиш ,по две причини:
1.Много е отровен и вдишването на праха от пиленето може да ти навреди силно
2.Много е твърд ,това важи и за алуминиевия окис и ще ти се наложи да го пилиш с диамантен шмиргел ,което си е скъпо удоволствие.Всякакъв друг независимо от оборотите ще се изпили той ,а не подложката,Пробвал съм го лично.
Иначе по отношение на топлопроводимост тези изолации са доста по-добри от слюдата и разните гуми ,това е преимущество!
Ако се интересуваш още ,иди на сайта на ONsemiconductors-onsemi.com
и виж AN1040/D много подробно се разглеждат параметрите на различни топлопроводящи изолации.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 16:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Meрси за съветите, подложките са бели леко жълтеникави, под ракета имах предвид за рязане на метал.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 18:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Има тънки диамантени дискове за рязане.Можеш да пробваш с тях да отнемеш малко от подложките,но според мен ще е голяма играчка.Мисля си ,че ако ползваш слюда,ще е по-добре в твоя случай.След като транзисторите са предвидени да са толкова нагъсто,явно не е било предвидено да работят в екстремни условия.Още повече,че сега не е проблем да заковеш и 1-2 вентилатора,които ще облекчат съвсем работата.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети