|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 19:52 Заглавие: Потенциометър |
|
|
Колоните и усилвателя на компа са ми 5.1 . Значи как мога да си направя или намеря отнякъде потенциометър който да регулира и 6те канала едновременно. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 19:57 Заглавие: |
|
|
идва ми наум един начин - с оптрони, фоторезисторни  |
|
|
 |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 20:04 Заглавие: |
|
|
Направих една с оптрони но вкарват шум, и неможе да се намаля до край. нестава. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:41 Заглавие: |
|
|
ми знам че има двойни потенциометри може и 6-торини да има  |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 06, 2005 22:46 Заглавие: |
|
|
| Не схващам въобще за какво ти е такава шестглава содомия, като можеш да бутнеш плъзгача долу на таскбара и да направиш това дето го искаш... |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 9:29 Заглавие: |
|
|
Е да, ама не винаги можеш да го бутнеш, например по време на игра. Освен това е мнго по удобно направо да си врътнеш копчето (поне на мен ми е по-удобно) или да го цъкнеш с дистанционното. Аз отдавна съм мераклия да си стъкмя нещо такова и доста съм се побалтавил за да си набавя информацията по-долу.
Шесторен потенциометър няма да намериш. Може да се направи или с моторизирани такива, които също трудно се намират, или да ползваш потенциометър с цифрово управление, или специализирана схема, пак с цифрово управление.
Потенциометри има в комет: (www.comet.bg)
MCP41xxx или MCP42xxx хубавото е че са на ниски цени.
има слециализирани схеми, с които даже и bass и trable можеш да контролираш. Виж в сайта на ST (www.st.com)
TDA7314 и TDA7319 например - по-скъпи са, но като се вземе предвид че имат повече функции, на практика излизат по-евтини.
Има и вариант със SSM2160/SSM2161, но не знам какво ще стане. Ако съдим по datasheet-a им са доста добри. SSM2160 даже е 6 канална, тоест и само с една ще си свършиш работа цената и е около 26-27 лв.
Единствения вариант (за мен поне), с който могат да се получат добри резултати, без да се използва микроконтролер е с SSM2018 (www.analog.com) - пак според datasheet-a е мног добро решение, но доста скъпо също.
Последен вариант - професионални интегрални схеми (в твоя случай едва ли си струва) PGA2310; PGA2311 i PGA2320 - излизат солено (15-30 долара парчето, а на теб ти трябват 3) обаче са с много добри параметри.
Има други аналогови интегрални схеми, които се контролрат чрез промяна на напрежението на някое от крачетата им, обаче вкарват много шум - това съм го пробвал, и то на няколко чишита.
Лошото на тези с цифров контол (за мен е добре, щото съм и програмист) е че трабва да се управляват от микроконтролер, който трябва да програмираш, или някой да ти свърши тази работа. Но пък от друга страна можеш да сложиш и дистанционно и всякакви други хитринки ако ти се занимава.
Дано да не съм те отказал.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 9:46 Заглавие: |
|
|
LM1036 съм го пробвал и е ОТВРАТИТЕЛНО. Вкарва ТОНОВЕ ШУМ и изкривявания. За кола можеби става, обаче за нищо друго не става.
Пробвал съм и TDA1074; TDA1524; TDA1526 - още по големи дървета са. Само ще се набуташ. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 9:51 Заглавие: |
|
|
| Нещо не си я вързал както трябва приятелю...Схемичката си бачка много добре.Аз съм я слагал вече на два "ханд мейд" домашни усилвателя и и е супер. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 10:21 Заглавие: |
|
|
И аз си мислех така, ама тсъ. Даже си взех втора интегралка и направих всичко отначало, и резултата беше същия. Усилвателя тогава ми беше с две ТДА7294 - нищо особено, а колоните ми бяха респром. Кондензаторите ми бяха маркови, а резисторите metal film. Кабелите също. А ако се пусне на добри колони и усилвател резултата ще е още по-плачевен.
Просто като пусна сигнала през нея и го намаля се чуваше лек шум, който ако поседиш известно време и слушаш мног тихо музика, и в стаята ако е тихо, започва да ти се струва не дотам лек. От всичките изброени интегралки, които пробвах тогава, тази беше най-читава, но за мен не е достатъчно читава. То и от datasheet-a се вижда - виж изходния шум - SNR в най-добрия случай е 80db, а това се чува, особено на по-мощен усилвател. А и в общия случай SNR е от порядъка на 70-75db, а това доста се чува. За мен всичко под 88-90db е неприемливо. Не съм маняк, но просто ме дразни.
А и след това пробвах и TDA1074 и TDA1524 и TDA1526 - резултата беше още по-плачевен.
Не ми се вярва всичките да съм ги свързал погрешно не мислиш ли?
А съвременните high-end предусилвателни и контролни решения са със SNR 100 и повече децибела. За информация изходите на Sound Blaster Audigy 2 например са със SNR 103db, a тази звукова карта съвсем не е high-end. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|