|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 10:28 Заглавие: |
|
|
Според биофизиката и изследванията на човешкия слух е установено,че ако нормален разговор се приеме за ниво 0 децибела,границата на най силния чуваем звук (граница на болката) е 120 децибела,а границата на най ниския чуваем звук е -60 децибела.Не е изключено твоите уши да са доста по чувствителни  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 11:00 Заглавие: |
|
|
Интересно защо тогава за да издадат сертификат THX на дадена система, от лабораториите на Джордж Лукас (а и не само те) изискват SNR поне 100db. Изглежда не само моите уши са толкова чувствителни.
С тази теория може човек да си вземе изпита, нищо повече. Акустиката, а и човешкия организъм са цяла вселена, и ние почти нищо не знаем за нея. Освен това при всеки човек е строго индивидуално. Аз си чувам нормално - има хора които имат доста по-чувствителен слух от мен. А и ушите се нагаждат към всякаква среда и се опитват да компенсират всичко - и това е доказано. Например когато денем работя на компютър при нормални фонови шумове, шумът от компютъра изобщо не ме дразни. Твърде често ми се е налагало да работя по цяла нощ - няма ги шумовете отвън, от комшии и т.н. - абсолютна тишина. Е на фона на тази абсолютна тишина двата вентилатора звучат съвсем различно, и когато накрая изключа компютъра имам чувството че съм излязъл от хале на машиностроителен завод.
А това със 60те децибела ако го кажеш на някой приличен музикант например ще падне от смях. 60 децибела се чува повече от осезаемо ако след това има усилвател от порядъка на 50-100W мощност. Освен това чувствителността е много различна за различните честоти и видове шум, така че такова генерализиране на нещата не винаги е коректно - същото споменават доста хора (включително и автори на книги по въпроса).
Сам сметни - крайното стъпало е с усилване 20-40 пъти, а при по-големи мощности и повече.
Освен това има усилватели, които като ги мериш са перфектни, но иначе може да не звучат особено добре. И два различни усилвателя с еднакви измерени параметри да звучат съвсем различно. Това никой все още не го е обяснил еднозначно.
Тъй че според мен (а и не само според мен) в това, което пише по книгите, има голяма доза истина, но далеч не е цялата истина, и никога няма да бъде.
Нещо, което съм чул със собствените си уши, и цяла библиотека с учебници не може да ме убеди че не съм го чул.
Можеби като стана на 50-60 години вече няма да го чувам, но засега си го чувам доста осезаемо - нищо лично, не знам кой на колко години е в този форум. Просто е доказано че с възрастта чувствителнотта към високите честоти намалява. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 11:09 Заглавие: |
|
|
Ушите са с "Auto Gain Control"
И това също е доказано. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 11:15 Заглавие: |
|
|
| Имам 6 канален усилвател с 3 ИС ТДА 1552 захранени от 230 Вата АТ захранване от комп. И проблема съм го решил с 6 броя моно потенциометъра хем усилване хем баланс. Вярно че въртя 6 копчета ама това е само при игри или филми . През повечето време на ползване нивото регулирам от компа за това потенциометрите са скрити с 1 капаче да не виждат пък е й по естетично. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 11:23 Заглавие: |
|
|
Stoy40, виж http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=10534&topicshow=Тонкоректор с TDA 1526
ще видиш, че не само аз мисля така (то ас не мисля, аз съм убеден ).
rusin, то така и баба знае. Може и с три стерео потенциометъра например. Ама човека не иска това.
А и различните потенциометри имат доста различия , понякога до 20-30%, дори ако са в едно и също положение, но в случая не това е проблема. Проблема са шестте канала. И какво, като ми звънне телефона по време на игра например веднъж ще въртя като луд за да ги намаля (по-малкия проблем), а после обратно за да ги увелича и изравня. Нищо лично, ама това си е направо смешно и чист мазохизъм според мен.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 12:49 Заглавие: |
|
|
Изследванията за коити ти говоря са нещо много сериозно,така са установени и другите неща ,като физиологичната крива на чуваемост,на които лежат много от разработките като "Lodness" филтър например и така на татък искам само да уточня че 60тте децибела от нормален разговор до граница на чуваемост,като отношение на мощност (звуково налягане) нали знаеш десетичен антилогаритъм от 60/10=6 или с думи прости 1000000 пъти,70 децибела са десет милиона пъти 100 децибела са 10 на десета.За напрежение делителя е 20...така че -70 dB сигнал/шум въобще не "шумна" схема според мен,колкото и да са ти добри ушите не вярвам че ще го чуеш.Источника е някъде другаде по веригата.Ще проверя имам май още една платка с нея,но съм и ущипал неполярните кондензатори за други цели,затова ще я заредя с полярни и ще я слушам на слушалки колко шуми.А отношението цена/шум и като се има предвид целта за която я препоръчвам е повече от 100dB  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 15:14 Заглавие: |
|
|
Ако -70 дБ не се чуваха ,какъв е смисъла от компакт дисковете. Чуват се и още как. Пробвай да си включиш някой касетофон с Долби и СД и сравни шума на пауза.Ако не се отличават -си хвърли усилвателя на боклука. И по мое мнение за да е качествено едно стъпало с корекциите и предусилвателите шума му не трябва да превишава -100дБ.
Между впрочем единицата на съотношението "цена/шум" не би ли трябвало да е "пари/децибел" ,където пари са -лева ,долара ,евро или каквото ти скимне?? |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 15:21 Заглавие: |
|
|
Тук не говоря за цена/шум. Разбира се че решенията, които аз предлагам за по скъпи и по-сложни. (е, по-сложни е относително понятие все пак - за мен цифровия контрол е лесна работа, дори в някои отношения по-проста от аналоговия, както и за всеки, който поназнайва това-онова по програмиране на асемблер).
За цена въобще и дума не може да става. Просто казвам че за мен тези чипове са неприемливи, защото чувам шум когато сигнала мине през тях, а когато ги няма всичко е наред, и шум не се чува дори да съм съвсем близо до колоната. Дори обмислях вариант да сваля шума като използвам няколко чипа в паралел. При два чипа шумът се умножава по корен от две и т.н., обаче се отказах и реших че ще го правя със схеми с цифров контрол. С цифрови потенциометри резултата е много по-добър, а един чип струва 2-3лв., така че цената изобщо няма да е баснословна.
Не казвам че изследванията не са сериозни, казвам че нито едни изследвания в съвременната наука не са абсолютно пълни. Няма и как да са. Не казвам че резултатите са грешни, просто твърдя че не обхващат всички аспекти на човешкия слух и психика. Най-малкото са поне на двадесет години, ако не и на повече. Мислиш ли че за тези 20 години нищо повече не е открито?
А и нали ти казвам - не твърдя че имам слух на супермен, напротив, имам съвсем нормален слух. Има хора с много по-добър слух от мен. Но нещо, което съм чул със собствените си уши, и хиляда изследвания на най-големите корифеи не биха ме убедили че не съм чул.
Ако тези 60 децибелa бяха абсолютната истина, никой нямаше да си играе да прави схеми с повече. За мен всичко над 80db бива годе-долу, а всичко над 90 вече е добро. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 15:49 Заглавие: |
|
|
| Искам само да вметна,че сигнал/шум на касетофон (не магнетофон) с каквото искаш Долби едва достига 45bB.Продължавам да се съмнявам,че причината за шуменето при Спарки е бил точно заради този чип.Ако е чак толкова шумен едва ли би излязъл на пазара,а са правени чипове далеч по криви и шумни.Много силно се съмнявам и въпросната аудиокарта да има чак такива показатели че да се прави нещо скъпо,така че питащия да си избере според мен спора е безмислен,не съм спорил изобщо,че всяко устройство участващо в един завършен аудио тракт трябва да е максимално безшумно за да може общия резултат да е безшумен....... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 18:44 Заглавие: |
|
|
Аз да дам идея за потенциометър, полевите транзистори могат да се използват като регулеруеми съпротивления. Така че 6 полевака може би ще оправят работата. Схема не мога да дам но няма да е нещо сложно. Просто с един потенциометър като се регулира напрежението гейт-сорс ще се променя съпротивлението дрейн-сорс. А то е еднакво и в права и обратна посока.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|