Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Малко по-мощен FM предавател
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
King Nothing
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 11:16    Заглавие: Малко по-мощен FM предавател Отговорете с цитат

От няколко дни експериментирам с различни схеми на ФМ-предаватели, които излъчват в радио ефира 88-108. Пробвах различни схеми, повечето работят идеално, но максималното разстояние на което се приемат е около 100м.
Целта на упражнението е да си пусна музика от вкъщи и докато си бръмча с колата насам-натам да има какво да слушам. Не че няма достатъчно радиа в ефира, но на мен не ми харесват.
Достатъчно мощен и лесен за изпълнение е този проект: http://braincambre500.freeservers.com/7wattfmtrans.htm, но от него работи само първото ниво - 10mW.

Някой да е правил нещо подобно?

За критиците: Знам, че е нелегално да се ползват предаватели с мощност по-голяма от 5mW, но тук където живея няма толкова радиа и ефира е почти празен. А и нямам нищо против да пратя по дяволите каруцарските радио-станции, които всеки рейсаджия и изобщо всички горски и полски джентълмени така старателно надуват.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 23:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Гарантирам ти че другарите с вратовръзките ще дойдат максимум за един ден. Прочети НК и си помисли дали си заслужава. И ако искаш стерео ти трябва кодер, а той не се прави лесно. Сложи си свирка в колата и забрави за проблема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
King Nothing
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 23:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ща стерео. Не съм толко капризен.
А и е възможно излъчване леко извън ефира - да кажем 85МХз (това мах е в старите честоти).
Отново споменавам, няма кой да ме притеснява заради нелегалността на проекта. Живея в дълбоката провинция.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Сря Юли 21, 2004 5:56    Заглавие: FM Предавател... Отговорете с цитат

Хи и аз живея в провинцията, обаче мене само ме предупредиха да не си правя повече такива експерименти Very Happy Very Happy . Пък иначе има много схеми в нета за предаватели - в Google наизлязоха стотици страници..
slav4o_com
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 18:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Еми ако си намериш радио с обхват 64-108 МHz може да пробваш да излъчваш на 80 MHz примерно, което не попада нито в 64-74 МHz нито в 87,5-108 MHz обхвати.Така няма да пречиш на радиата.Пък и по-трудно ще те разберат че въобще излъчваш.
Върнете се в началото
King Nothing
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Изместването на честотата е бял кахър.
Аз питам за схема.
Върнете се в началото
slav4o_com
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 21:27    Заглавие: Отговорете с цитат

King Nothing написа:
Изместването на честотата е бял кахър.
Аз питам за схема.

http://www.volt10000.hut.ru/Peredatchiki/rm_10w.shtml
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Авг 01, 2004 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

E 10W може да са множко... пък и ще трябва мощен ВЧ транзистор който се намира трудно и е скъп.Мисля че ще работи и с някой малък на по ниско напрежение с по-малка мощност. Аз имам друг проблем-честотата не е стабилна, особено ако го местя или бутам , дори само ако се приблежа.
Някой ако знае как мога да я стабилизирам без кварцов резонатор да пише!Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
King Nothing
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 01, 2004 10:41    Заглавие: Отговорете с цитат

10W наистина са малко множко Smile
А и схемата... някой пробвал ли я е?
Изобщо някой правил ли е нещо?
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Авг 01, 2004 11:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм правил такива предавателчета самогенериращи-ВЧ генератор с един транзистор и антена тип проводник.Ама зора е да се екранира.
http://selectronics.hit.bg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети