| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:28 Заглавие: |
|
|
| Я разкажи за това с полеваците по-добре и кажи ако знаеш каде може да се прочете повече че може да ми свърши работа за един променлив активен кросоувър:) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:43 Заглавие: |
|
|
Направих една схема на цифров контрол на 6 канала, но единствения проблем е че като усилвам или намалям при всяко натискане на бутона се чува пукане, което е много гадно - особено ако басскасата ти е 0.5 киловата. Трябва ми потенциометър, но 6 канален не намерих. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:58 Заглавие: |
|
|
Разбрах за какво става въпрос накрая. То като не играя на игри и не съм срещал подобен проблем...
Защо не използваш три стерео потенциометъра и на осите да нахакаш по едно колело подобно на тези дето слагат на променливия кондензатор в радиата. Прекарваш дърводелски канап на кръст и т.н. Имам и по свежа идея. По едно зъбно колело на потенциометър и една зъбчата рейка, която се притиска към тях. Ще стане страшен смукач. Дърпаш и даваш жега... С това ми се изчерпват механичните идеи. Останалото си е електроника. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 22:02 Заглавие: |
|
|
Като каза три един след друг се сетих една добра, лесна и евтина идеа. Значи 6 тримера за вертикален монтаж, запоени на една малка платка един след друг. През дупките им прекарваш една ос и ето готово 6- канален потенциометър. утре ще го пробвам и ще кажа резултата. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 22:34 Заглавие: |
|
|
Много добра конструкторска идея. Тука и китайците могат да ти завидят .
Има голям проблем обаче. Врътката е средния край на потенциометъра и трябва да се изолира от оста, че иначе ще свържеш трите средни края на късо. Може да пробваш да залепиш една след друга шест! пластмасови оси, но няма да е стабилно.
Знаеш ли от къде можеш да вземеш на готово направено таквоз чудо. Във всеки автокасетофон го има (от по-старите). Потенциометъра за усилване - нали е многофункционален. Та от два или един подходящ, ще можеш да сглобиш бърлявината. Успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 07, 2005 23:20 Заглавие: |
|
|
Ще стане. Тримерите ми са пластмасови (дори дупката за отверката е пластмасова) така че с изолациата на оста нямам проблем. Относно автопотенциометрите - те са четериканални и са с ключ - което не ми харесва. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 08, 2005 16:08 Заглавие: |
|
|
Да де, ама вътре всяка секция се вади. Можеш да го разглобиш и сам ще се убедиш. Проблема после е сглобяването. Имах в предвид, че ако си избереш подходящите секции - получаваш това дето го искаш. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 08, 2005 17:18 Заглавие: |
|
|
A тия тримери колко мислите, че ще отраят, Те не са направени да се въртят постоянно а колкото да се настроят и да седят  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 08, 2005 18:13 Заглавие: |
|
|
Вярно за трайноста на тримерите не бях се сетил. Но разглобих един тример и той беше направен горе долу като обикновен потенциометър. Не видях кой знае какви разлики. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 08, 2005 23:03 Заглавие: |
|
|
| getzata написа: | | Направих една схема на цифров контрол на 6 канала, но единствения проблем е че като усилвам или намалям при всяко натискане на бутона се чува пукане, което е много гадно - особено ако басскасата ти е 0.5 киловата. Трябва ми потенциометър, но 6 канален не намерих. |
Внимателно трябва да се избере интегралката, с която ще работиш. При някои пукането е съвсем минимално, а при други съвсем отсъства. Това обикновено го пише в datasheet-а. Освен това трабва да се избягва скачането с по няколко стъпки наведнъж, защото накои схеми не са предвидени за това и резултата е точно това пукане. По-добре в разсточние на някакава малка част от секундата да минеш през 5-6 стъпки последователно, отколкото да ги минеш изведнъж всичките. А това с пукането в баскасата може да се избегне, ако след volume-то сложиш активен low-pass филтър с гранична честота малко над максималната, която излиза от субуфера (150-250Hz). 24db/октава би свършил идеална работа. Тогава от баскасата ти няма да се чува пукане, а лек басов удар (много лек и далеч по-приемлив). _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|