Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Потенциометър
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
brum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Я разкажи за това с полеваците по-добре и кажи ако знаеш каде може да се прочете повече че може да ми свърши работа за един променлив активен кросоувър:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Направих една схема на цифров контрол на 6 канала, но единствения проблем е че като усилвам или намалям при всяко натискане на бутона се чува пукане, което е много гадно - особено ако басскасата ти е 0.5 киловата. Трябва ми потенциометър, но 6 канален не намерих.
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбрах за какво става въпрос накрая. То като не играя на игри и не съм срещал подобен проблем... Laughing

Защо не използваш три стерео потенциометъра и на осите да нахакаш по едно колело подобно на тези дето слагат на променливия кондензатор в радиата. Прекарваш дърводелски канап на кръст и т.н. Имам и по свежа идея. По едно зъбно колело на потенциометър и една зъбчата рейка, която се притиска към тях. Ще стане страшен смукач. Дърпаш и даваш жега... Wink С това ми се изчерпват механичните идеи. Останалото си е електроника.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 22:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Като каза три един след друг се сетих една добра, лесна и евтина идеа. Значи 6 тримера за вертикален монтаж, запоени на една малка платка един след друг. През дупките им прекарваш една ос и ето готово 6- канален потенциометър. утре ще го пробвам и ще кажа резултата.
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Много добра конструкторска идея. Тука и китайците могат да ти завидят Laughing .

Има голям проблем обаче. Врътката е средния край на потенциометъра и трябва да се изолира от оста, че иначе ще свържеш трите средни края на късо. Може да пробваш да залепиш една след друга шест! пластмасови оси, но няма да е стабилно.

Знаеш ли от къде можеш да вземеш на готово направено таквоз чудо. Във всеки автокасетофон го има (от по-старите). Потенциометъра за усилване - нали е многофункционален. Та от два или един подходящ, ще можеш да сглобиш бърлявината. Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще стане. Тримерите ми са пластмасови (дори дупката за отверката е пластмасова) така че с изолациата на оста нямам проблем. Относно автопотенциометрите - те са четериканални и са с ключ - което не ми харесва.
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 08, 2005 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Да де, ама вътре всяка секция се вади. Можеш да го разглобиш и сам ще се убедиш. Проблема после е сглобяването. Laughing Имах в предвид, че ако си избереш подходящите секции - получаваш това дето го искаш.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Окт 08, 2005 17:18    Заглавие: Отговорете с цитат

A тия тримери колко мислите, че ще отраят, Question Те не са направени да се въртят постоянно а колкото да се настроят и да седят Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 08, 2005 18:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Вярно за трайноста на тримерите не бях се сетил. Но разглобих един тример и той беше направен горе долу като обикновен потенциометър. Не видях кой знае какви разлики.
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 08, 2005 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

getzata написа:
Направих една схема на цифров контрол на 6 канала, но единствения проблем е че като усилвам или намалям при всяко натискане на бутона се чува пукане, което е много гадно - особено ако басскасата ти е 0.5 киловата. Трябва ми потенциометър, но 6 канален не намерих.

Внимателно трябва да се избере интегралката, с която ще работиш. При някои пукането е съвсем минимално, а при други съвсем отсъства. Това обикновено го пише в datasheet-а. Освен това трабва да се избягва скачането с по няколко стъпки наведнъж, защото накои схеми не са предвидени за това и резултата е точно това пукане. По-добре в разсточние на някакава малка част от секундата да минеш през 5-6 стъпки последователно, отколкото да ги минеш изведнъж всичките. А това с пукането в баскасата може да се избегне, ако след volume-то сложиш активен low-pass филтър с гранична честота малко над максималната, която излиза от субуфера (150-250Hz). 24db/октава би свършил идеална работа. Тогава от баскасата ти няма да се чува пукане, а лек басов удар (много лек и далеч по-приемлив).
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети