| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 14:59 Заглавие: Делител на честота |
|
|
| Здравейте, интересувам се от интегрални схеми, които представляват делители на честота ( интегрални броячи ). Иска ми се с моя 20MHz осцилоскоп да мога да меря примерно 200MHz ( а защо не и по - големи честоти ).Въпросът ми е следният: има ли такива интегрални схеми които да работят на такава голяма честота на приемлива цена и ако има да ми пуснете малко инфо за тях, защото си нямам и идея какви точно схеми да използвам а още по - малко имам представа от къде да си ги купя. Благодаря ви предварително!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 15:32 Заглавие: |
|
|
| MB506 MB510 работят до 2400MHz Може да си ги извадите от стар сателитен тунер но това за меренето на честотата с осцилоскоп не мисля че е най подходящото нещо |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 16:51 Заглавие: Re: Делител на честота |
|
|
| gelkov написа: | | Здравейте, интересувам се от интегрални схеми, които представляват делители на честота ( интегрални броячи ). Иска ми се с моя 20MHz осцилоскоп да мога да меря примерно 200MHz ( а защо не и по - големи честоти ).Въпросът ми е следният: има ли такива интегрални схеми които да работят на такава голяма честота на приемлива цена и ако има да ми пуснете малко инфо за тях, защото си нямам и идея какви точно схеми да използвам а още по - малко имам представа от къде да си ги купя. Благодаря ви предварително!!! |
SAB6456 виж във pulsator, от там ги купувах преди време
Много лесно се пуска в деиствие и има вход за превключване на делителя /64 или /256
Само че това дето го мислиш няма голяма полза ако го включваш към осцилоскопа винаги ще виждаш някакъв правоъгълен импулс .
За целта ти трябва честотомер а не осцилоскоп, има в НЕТА много схеми с микроконтролер и показват max с 7-8 цифри показанията на честотата  |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 17:46 Заглавие: |
|
|
| Ясно ми е че винаги ще виждам правоъгълни импулси.Но си мисля че ще ми е по - евтино с този тип схеми и осцилоскоп отколкото с честотомер.Сега ще проверя за тия схеми дето ми ги предложихте. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 20:37 Заглавие: |
|
|
| Препоръчвам работа с повишено внимание с тези схеми-входовете им са много чувствителни към претоварване.При повреда продължават да работят но с много понижена чувствителност. Слагайте диодни ограничители и резистори за защита. |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Сря Окт 12, 2005 1:15 Заглавие: Ami |
|
|
| gelkov написа: | | Ясно ми е че винаги ще виждам правоъгълни импулси.Но си мисля че ще ми е по - евтино с този тип схеми и осцилоскоп отколкото с честотомер.Сега ще проверя за тия схеми дето ми ги предложихте. |
Обясних то го по този начин , наи вече защото с осцилоскоп измерването е с много голяма грешка . А с честотомер ще е с точност поне до 10Hz , ако намериш и такъв за до 1Hz още по добре но няма смисъл вече
По скоро зависи от това какво се опитваш да постигнеш , може и при 1МHz разлика да не те бърка  |
|
|
 |
|