| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 13, 2005 11:51 Заглавие: |
|
|
Да де точно ампер клещи но за много малък ток и то на печатна платка  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sheki Опитен потребител

|
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 13, 2005 13:01 Заглавие: |
|
|
| Амперклещите не са ли само за променлив ток?? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 13, 2005 21:20 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Имам консуматор последователно на него е контакта. Аз трябва да знам 100% че консуматора е захранен, не е достатъчно да знам че е подадено захранване на бобинката на релето. |
Приятелю ,при така дадените изисквания ,може да се окаже ,че контакта на релето е затворен ,пък е прекъснал проводника от него до консуматора ти ,или някоя връзка ,или пък самия консуматор. Въобще задачката ти става с доста неизвестни и се страхувам ,че и ти самия не можеш да я формулираш правилно. Ако консуматора ти извършва някакво механично преместване -мотор ,електромагнит или нещо подобно-вземи си сигнал от датчик за това преместване/въртене/. И все пак, толкова универсално устройство.....? |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 7:45 Заглавие: |
|
|
Неее оставете кабелите За тях друг да им мисли на мен ми искат да гарантирам моето устройство!!! Пък какво друго в прекъснало не е мой проблем ! |
|
|
 |
SVA-BG Активен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 83 Местожителство: Горна Оряховица
|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 16:12 Заглавие: |
|
|
| Edesign написа: | Неее оставете кабелите За тях друг да им мисли на мен ми искат да гарантирам моето устройство!!! Пък какво друго в прекъснало не е мой проблем ! | що не кажеш на хората които искат да ти помогнат за какво точно става въпрос, какво ще правиш защото според мен в момента неможе да ти се помогне |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 16:53 Заглавие: |
|
|
По въпроса за безконтактните амперметри:
- при измерване на променлив ток се използват токови трансформатори: около проводникът по който тече тока се навиват определен брой навивки / според силата на тока който се мери/. На изхода имаш сигнал пропорционален на първичния ток. От там нататък си измисляш електрониката която ще обработва тази информация. На същия принцип са направени и амперклещите за променлив ток.
- с постоянния ток е малко по сложно. До колкото знам се използват датчици на Хол за измерване на интензитета на магнитното поле създавано около проводника по който тече постоянният ток. Имам постояннотокови амперклещи, но не съм ги разглобявал да видя принципа на действие.
Може да се направят два паралелни канала - единия да реагира на постоянен, другия на променлив ток. Решава се проблема с галваническото развързване.
Само не знам как до понеделник ще успееш да направиш всичко това.
Често използвам и токови релета когато е необходимо да следя ток във веригата на консуматор с фиксирана мощност. Релето е същото като напреженовото, само бобината му е навита така, че контактната система да сработи при протичането на определен ток.
Има и промишлени електронни токови релета които следят ток.
http://www.telemecanique.com/en/_data_sheets/aut_zeliocontrol/fiche.htm
http://ecatalog.schneider-electric.com/dsmapp/catalog/html/main_pres.asp?Lg=EN&IDMM=KWB_0210144723&IdBasket=&bNoDblNav=1#debut
Мисля, че се предлагат и в България; доколкото си спомням едни от представителите на Шнайдер Груп са Валелектрик.
Една друга идея /за съжаление приложима само за променлив ток/: На корабите се мери съпротивлението на изолацията на кабелите когато са под напрежене. Използва се така наречения принцип на постояннотоковата суперпозиция /дано не бъркам термина/. Идеята е в мрежа с променливо напрежение да се пусне постоянен ток / 1 - 2 мА/. Чрез него се измерва съпротивлението на изолацията / в твоя случай - съпротивлението на затворения контакт на релето/. Ако това е приложимо в твоя случай мога да изровя схемата; мисля, че е елементарна. |
|
|
 |
VancheS Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 15, 2005 7:07 Заглавие: |
|
|
Гледай как ще отбиеш номера Значи те интересува дали контакта на релето е затворил? От единия му край е фазата на променливото или плюса на постоянното. От другия е консуматора. Та на този втори край ако се появи напрежение спрямо маса (нула) - значи релето е задействало. Слагаш на този втори край един грец. Променливите му входове са вързани паралелно на товара. От плюс и минус изходите на греца взимаш напрежение и го стабилизираш с един резистор и ценер (примерно на 9V). Трябва да изчислиш при входно от 12V до 220 по корен от 2. Следва делител на напрежение. От него подаваш на базата на един дарлингтон. Дарлингтон ти трябва за да са малки токовете преди това и да не се наложи да слагаш резистори и ценер големи като печки. В колектора на транзистора е оптрона. Захранването на колектора+оптрона е взето от друг траф и изправител, на който масата е свързана с минуса на греца. Те това е По просто няма начин...
Забележи, че плюса и минуса на греца не са свързани за фазата (плюса) и нулата (минуса) на захранването на релето. |
|
|
 |
|