| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Informer Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 7:46 Заглавие: Моментен разход на гориво |
|
|
Здравейте,
Искам да ви питам дали някой от вас не е попадал на схема или дали не знаете начин за отчитане на моментния разход на гориво на автомобил който е оборудван с пълен инжекцион. Доста от автомобилите не показват тази полезна информация на водачите си, а ми се струва, че при всички тези датчици с които е напълнен двигателя, ще е лесно да се направи една проста схема която да показва разхода в момента. Имам идея да взема сигнал от инжектора на един от цилиндрите. Знам, че инжектора се управлява със широчинно импулсна модулация, но не съм сигурен дали това ще е достатъчно.
Давайте идеи... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 11:41 Заглавие: |
|
|
| Във ВАРТБУРГ 353(последните модели)са монтирани подобни устройства.Работят на принципа на броенето.Намери тази схема и си готов. |
|
|
 |
Informer Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 13:12 Заглавие: Хм... |
|
|
| Интересно, цифров дисплей ли са слагали на тоя Вартбург. Той инжекцион ли е? |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 13:38 Заглавие: |
|
|
| Горе не става въпрос за цифров дисплей.При желание варбурговото устройство може лесно да стане със цифров дисплей. |
|
|
 |
Popov Активен потребител

Регистриран на: 24 Окт 2004 Мнения: 83 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 14:17 Заглавие: |
|
|
При карбураторните автомобили, принципа на икономайзера е следния: стрелката е свързана към тръбичка, която се поставя към карбуратора и оттам чрез притока на въздух се отчита разхода. Значи стрелката е закачена на тази тръбичка и се движи от притока на въздух.
Това беше малко офф топик, защото при пълния инжекцион нещата са други. |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 17:11 Заглавие: |
|
|
Датчик за моментен разход на гориво има не само във Вартбург, но и в някои модели Трабант. Разликата е в индикатора, който във Вартбурга е обединен с други такива в общ блок, а в Трабанта е отделен.
Въпреки архаичните автомобили но които е поставен, това наистина е абсолютно и пряко измерване на разхода на гориво. За съжалениеобработката на сигнала също и примитивна и затова може да се следи само моментния разход.
Датчикът се свързва в горивната магистрала преди карбуратора. Представлява пластмасово тяло с два месингови щуцера (входящ и изходящ, разположени под ъгъл 90 градуса), а вътре има пластмасово зъбно колело върху метална ос. Горивото преминава покрай зъбите и завърта колелото. Скоростта се определя по оптичен път - със светодиод и фототранзистор (наколелото за този цел има 9 отвора).
Импулсите се преобразуват в постоянно напрежение, което се индицира със светодиоди (А277). Не знам каква е точността, но може да се провери. При подходяща обработка на сигнала и калибровка може да се отчита и среден разход на 100км.
Имам такъв датчи купен на старо и смъкнат от издъхнал Трабант, но самия датчик е в отлично състояние. Имам и схемата на целия разходомер, но не си струва да се повтаря. Иначе, такъв датчик става на всеки автомобил. Може да се провери в магазините и за нов.
Попов, икономайзера е друго. Ти говориш за иконометър, който се произвеждаше в Пловдив и мери вакуума след дроселовата клапа. Не може да покаже разход, но донякъде е полезен при карбураторните автомобили. |
|
|
 |
Informer Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 17:25 Заглавие: Повече ме интересува... |
|
|
Повече ме интересува как да използвам вградения вече инжекцион. Интересува ме някакво готово решение, иначе знам много лесно как да направя цифрова индикация за разхода. Просто слагам един брояч който да брои импулсите които минават докато инжектора е отворен. Т.е. с импулсите от инжектора ще командвам един брояч. Разхода ще ми е правопропорционален на времето през което дюзата е отворена и през нея минава гориво.
Другия вариант е да потърся в някоя авто морга готово решение  |
|
|
 |
prosatanos Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 10:23 Заглавие: |
|
|
| Popov написа: | При карбураторните автомобили, принципа на икономайзера е следния: стрелката е свързана към тръбичка, която се поставя към карбуратора и оттам чрез притока на въздух се отчита разхода. Значи стрелката е закачена на тази тръбичка и се движи от притока на въздух.
Това беше малко офф топик, защото при пълния инжекцион нещата са други. |
Не са различни при пълния инжекцион има "мап" сензор(дебитомер) поставен на смукателния колектор.Можеби сигнала от този датчик може да се ползва. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 11:25 Заглавие: |
|
|
| Измерването на разхода в бензиновите инжекционни уредби както и в дизеловите уредби става с два еднакви датчика поставени на входяшия и изходящия горивен поток след което се сравняват данните от датчиците и се получава точно изразходваното гориво в момента. всички останали методи са косвенни и неточни. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 14:55 Заглавие: |
|
|
Все пак трябва да се уточни за какъв разход става дума. Разход на 100км, или разход на час, или просто разход. Общо взето от изписаното до тук ми се струва че с описаните методи може да се мери единствено разход в литри. За да се мети разхо на 100/км или за време, трябва да се гледа и километража все пак, или съответно времето, за което е изразходвано количеството, което мисля че малко усложнява нещата, особено ако се следи километража. Не че е невъзможно, ама има ли смисъл? В края на краищата всяка кола харчи колкото и сипеш.
Мойта например извън градско харчи 4-5/100км, а градско 8-10 (особено в последно време задръстванията са ужасни - имам чувстото че колите в София са се удвоили). Та мисълта ми беше че всичко е субективно и зависи от много неща. Винаги идва момент, в който ти се струва че и най-икономичната кола харчи като змей - като пътуваш 7-8км за 30-40 минути. Тя колата като седи на едно място разхходът на 100км. клони към безкрайност.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|