| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
IceBurn Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 16:53 Заглавие: Проблемче с екараниране |
|
|
Става въпрос за един усилвател който си правя. Изграден от 2 TDA7294 на мост и 5 TDA1514A. Има микропроцесорно управление на усилването, дисплейче и други глезотийки. Имам отделни маси за цифвовата и за аналоговата част. Захранва се от два 350W-ови трансорматора за аналоговата част (просто такива успях да си намеря) и един по-малък за цифровата.
Проблема е че трансформаторите вкарват доста щум в сигнала. Дори ми се струва, че пречи и на цифровата част, тъй като PIC-а нещо сам се рестартира.
Направих им нещо като кутийка от поцинкована ламарина (такава имах под ръка) която смятам да свържа към "аналоговата маса". И тъй като този екран е закачен към кутията, която е метална (стара кутия от Правец16), и тя ще стане един голям екран.
Та въпросите са следните:
1. Дали така ще се премахнат поне по-голямата част от шумовете?
2. На разни маркови уредби и усилватели съм виждал парче алуминиево фолио поставено по стените и на дъното. Има ли смисъл да слагам при положение че кутията е метална?
3. Има ли смисъл да свързвам "аналоговата" масата към заземяването на мрежата? Притеснява ме главно да не ми избие нещо по заземяването и да замине я усилвателя, я компютъра вързан към него.
Приемам всякакви предложения как да премахна шумовете. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 17:20 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | трансформаторите вкарват доста щум в сигнала |
Вероятно имаш предвид "брум".
Ако е така, прегледай най-напред какви ти са филтровите кондензатори след изправителите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 17:40 Заглавие: |
|
|
| Не става въпрос за брум. Като го закача към осцилоскопа и на изхода има доста изкривена синусоида с честота 50Hz. Ако е брум щеше да е с честота 100Hz тъй като ползвам Гретц. Предполагам че шума се индуцира в кабелите със сигнала, тъй като не са екранирани. Затова и се опитвам да екранирам трансформаторите. |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 17:54 Заглавие: |
|
|
| IceBurn написа: | | Не става въпрос за брум. Като го закача към осцилоскопа и на изхода има доста изкривена синусоида с честота 50Hz. Ако е брум щеше да е с честота 100Hz тъй като ползвам Гретц. Предполагам че шума се индуцира в кабелите със сигнала, тъй като не са екранирани. Затова и се опитвам да екранирам трансформаторите. |
кой ти каза че след като имаш Грец и честотата става 100Hz след него?????????? _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 18:06 Заглавие: |
|
|
Аааааааааааа верно бе
То захранването е двуполярно
Не се бях сетил. Ще проверя дали е от това.
А иначе има ли смисъл да правя другите работи които съм написал? |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 21:07 Заглавие: |
|
|
Всички аудио кабели ги направи ширмовани. На трафовете сложи тънка медна ламарина на навивките и я свържи кам масата ,на която е самият траф. Подобна тънка ламарина има по трафовете в телевизори Електрон 380 . Екрана на целият траф по добре да е от желязна ламарина около 2мм.
На греца сложи на всеки диод 2,2nF монополярни кондензатори, и шунтирай всеки филтров капацитет на захранването с по един 100/220nF пак монополярен. А можеш да опиташ грец от шотки диоди.
Гледай да не смесваш направо аналоговите и цифровите маси а със отделни кабели /пътечки.
Не занулявай масата освен ако контактите у вас не са с отделна нула и отделен кабел за земя което дълбоко ме съмнява.
Фолио не ти трябва да слагаш защото кутиятя ти е метална пък и щом е от "Правец" -няма да е много тънка
Пиши как са шумовете ако са ти много все ще измислим нещо  |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 22:34 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | кой ти каза че след като имаш Грец и честотата става 100Hz след него?????????? | - Sorry,Това какво точно означава? |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2005 22:58 Заглавие: |
|
|
| IceBurn написа: | | Не става въпрос за брум. Като го закача към осцилоскопа и на изхода има доста изкривена синусоида с честота 50Hz. Ако е брум щеше да е с честота 100Hz тъй като ползвам Гретц. Предполагам че шума се индуцира в кабелите със сигнала, тъй като не са екранирани. Затова и се опитвам да екранирам трансформаторите. |
 _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2005 3:07 Заглавие: |
|
|
Въпроса беше за:
-Каква е честотата след Греца, колко са периодите за сек.? |
|