Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Варистор

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 12:17    Заглавие: Варистор Отговорете с цитат

Колеги, може да е срамно, но аз ще попитам: Какво е вариистор, как работи и за какво служи.....Тъпо ама ко да праиш
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
brum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 12:51    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз не съм много на ясно, но това онези елементи дето ги има примерно по импулсните захранвания на компютрите да ограничават тока в началото ли са?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 13:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Варистор е елемент който има еднаква ВАХ в 1 и 3 ти квадрант. Това просто казано може да се оприлични със самовъзстановяем бушон с прагово напрежение. Значи ако напрежението стане достатъчно голямо този елемент пробива и дава на късо. После напрежението като падне под праговото се варистора се възстановява. За високи напрежения може да се замени с глимлампа например Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Eldesign написа
Цитат:
Варистор е елемент който има еднаква ВАХ в 1 и 3 ти квадрант. Това просто казано може да се оприлични със самовъзстановяем бушон с прагово напрежение. Значи ако напрежението стане достатъчно голямо този елемент пробива и дава на късо. После напрежението като падне под праговото се варистора се възстановява. За високи напрежения може да се замени с глимлампа например Smile
Laughing Laughing Нищо точно ,или нищо вярно.
1.ВАХ на резисторите също е еднаква в първи и трети квадрант
2.Бушона предпазва по ток ,а варистора по напрежение ,бушона прекъсва ,а варистора окъсява
3.Варисторите невинаги се възстановяват след пробив
4. Пробивното напрежение на глимлампата е от 50-до 90 волта ,а има варистори за 400-500 волта ,че и нагоре
Very Happy Very Happy Very Happy
1.Варистори- фиг.1 полупров. елемент чието съпротивление зависи от приложеното
напрежение.
Има симетрична нелинейна V/A хар-ка. След U на стабилизация при промяна на тока
пада U не
се променя повече.
Използува се за защита от пренапрежение на елементи вследствие на ЕДН на
самоиндукция и взаимна индукция, подпомага искро-гасенето на контакти .
За ограничаване на Uвъзб. при регулатори на възбуждане на синхронните генератори.
Това е накратко,пусни си една търсачка и ще намериш десетки сайтове.
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Офффффф омръзна ми от надути отговори в този форум !!!!!!!!!!!!!!!!

Хората щом питат значи хич не знаят какво е варистор и аз дадох най-краткото и разбираемо обяснение. А от високопарни приказки ЕДН/гасене на искри и дрън дрън .....
Затова на студентите им разкават някакви модели системи чудеса и като завършат се чудят бре сега за какво ги учихме тия странни термини а нещата са ясни и прости!!!!!

Дори си ме оспорил нещо за пробивното наяпрежение Laughing Е и какво???? Сравнението не е ли добро --> има варистори от 5 до .... много волта!

Ама писна ми вече честно казано!!!!!
А за да сме обективни най-лесно можем да питаме хората от чии отговор какво са разбрали!!!

А ако се поровиш малко в нета много ясно ще видиш че на страшно много места наричат варистора ---> FUSE!!!!

Аре да не спамим темата и да си чешаме езиците А?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 16:11    Заглавие: Надушвам flame war! Отговорете с цитат

Edesign, без да съм някакъв спец в електрониката или англииският мога да кажа, че ти си <обидна квалификация каквато се сетиш>!

Да почнем по-отдалече, от семантиката на термина. Varistor = variable resistor. Та значи променлив резистор и по-специално такъв със съпротивление (съвсем грубо казано) обратно пропорционално на приложеното напрежение. Това му магическо свойство се дължи на един от ония сложни термини дето Edesign не иска да чува - лавинният ефект.

Използва се за защита на чувствителни на пренапрежение вериги като ги шунитра над определено напрежение. Сега ако на това някой може да каже "FUSE" искам веднага да ми извади предпазител на който е отбелязано при какво напрежение пробива! Или пак влязохме в джунглата на сложните термини, а Edesign?.

А иначе според вида на конкретният варистор и пренапрежението и съответно тока който го е сполетял може и да се възстанови, а може и да се изпари. Специално за тези случаи има и по-здрави решения, например газови гръморазрядници и TVS (transient voltage suppression diode). Последните не знам как им се вика на български, но представляват два ценера вързани насрещно като товара е паралелно на единия.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Направо вече ме разсмивате Laughing

Аз написах :
Това просто казано може да се оприлични със самовъзстановяем бушон с прагово напрежение===> Нали така защото може да предпази верига от пренапрежение (пикове)
Колкото до сравнение с Fuse можете сами да го намерите в нета по тоя въпрос няма и да споря.
И още нещо не съм обидил никого за да ме наречеш cvetomirconev-->ти си <обидна квалификация каквато се сетиш>!
Хората искат да знаят какво е варистор а едва ли цялата теория по процеса :)Все пак няма книга да вземем да постваме?! И съм 100% сигурен че в теорията мога още много дисертации да напиша !
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Пич, не ми е била целта да те обиждам иначе нямаше да спестявам квалификациите. Иначе въпроса смятам, че го разнищихме.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Мдааааа, малко са темите в които не се заяждат хората тука, тоз го бил казал така, ония инак, и накрая манджа с грозде..

Още от първия пост (след моя), ми стана ясно за какво става на вапрос, обясненията бяха при вси4ки положения достатъчно изчерпателни.... Благодаря на всички включили се в тая тема.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 18, 2005 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Аре да не спамим темата и да си чешаме езиците А?

Единствения спам в тази тема са твоите постове Eldesign.
още веднъж ще ти обясня защо,може пък да загрееш нещо.
1.Според твоето определение и обикновените резистори са варистори
2.Най вероятно си гледал Fuse да пише за т.н. възстановяеми предпазители,приличат на варистори ,но не са!
3.Писал си че за високи напрежения варисторите могат да се заместят с глимлампа-не знам кое са за теб високи напрежения-50-100 волта може би ,но никъде не си писал ,че има варистори от 5 волта и нагоре.Може би тук пък бъркаш глимлампата с разрядник?

И още нещо-ти написа
Цитат:
Офффффф омръзна ми от надути отговори в този форум !!!!!!!!!!!!!!!!

Ами това което си написал простичко ли ти звучи?
Цитат:
Варистор е елемент който има еднаква ВАХ в 1 и 3 ти квадрант
Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети