Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Външен акумулатор към Smart UPS APC420
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
burzaka
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел баня

МнениеПуснато на: Пет Окт 21, 2005 10:35    Заглавие: Външен акумулатор към Smart UPS APC420 Отговорете с цитат

здравейте!
понеже има разнопосочни мнения относно това дали зарядния ток
на горепосочния UPS ще е достатъчен да поддържа сухозареден
акумулатор 44 А/h реших да пусна тази тема.
Споделете какво мислите по въпроса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 21, 2005 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно не, сеха нмам спомен какъв беше точно импулсен или линеен захранвашия блок, но какъвто и да е ще е много трудно. Той е правен да зарежда 12 Ah акумулатор ... даже дали не беше 7.5 а не 40, 40 Аh разреден акумулатор ще има стартов заряден не по малък от 15-на ампера ако не се ограничи, а ова не е по силите на тоя UPS, по лошото което може да става е напрежението да клялка под нормалното за заряд, така акумулагорите може и да се зареждат но мног бързо ще се скапят.
Върнете се в началото
burzaka
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 21, 2005 11:19    Заглавие: Отговорете с цитат

и аз имам такива съмнения,
а някои казват,че са включвали външен акумулатор.
благодаря за мнението.
да чуем и други
Върнете се в началото
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 21, 2005 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз знам такива които са ...... големи, примерно 2400 VA имат изходи за външен, но не мога да се сетя колко Ah беше, но е правено за включване на оригинални батерии а не авомобилен акумулатор, има разлика в поведението при заряд на обикновен автомобилен и тези които се ползват в UPS-те, последните са с много по малък стартов заряден ток, 30 % рядко стига, за автомобилен това е минимума който трябва да очакваш ако е мнго разреден, реално може да е доста повече. Вътрешното му съпротивление е много ниско, ако е разреден до 8 В примерно а ти го зареждаш с 14 разликата е 6 В, която при малкото вътрешно съпротивление може да отиде ток 40-50 и нагоре А. Това ще е моментен защото в същия момент вътрешното напрежение ще започне да с епокачва, свен това им и др.процеси които водят до спад на тока но има период в койт може да си г консумира съвсем спокойно, а 30-на процента пе държи доста дълго време, от порядъка на няколко минути, до 20-на ... зависи ..
Върнете се в началото
burzaka
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 22, 2005 12:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята е при спиране на тока да се удължи времето през което
UPS-a ще захранва циркулационна помпа за локално отопление,
понеже този UPS издържа около 30 минути при 60 Вата.
Ако не става с външен акумулатор да търся инвертор /трансвертер/
има ги вече по 80 лева.
Върнете се в началото
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Нед Окт 23, 2005 6:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами най-добре, за една помпа не си струва UPS да слагаш. Интересно че трябва повече да изкарва с UPS-а около час според мен ама .....
Видях много симпатични инвертори, и си купих де, на размер като цигарена кутиа но два пути по дебел, 140 W и си ги дава .... не съм гоотварял ое да видя как е направен, предполагам PWM.
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 23, 2005 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже си търся точно такъв UPS, ти предлагам да ми го продадеш, а за помпата да намериш друго решение.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Окт 23, 2005 12:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че няма да имаш никакви проблеми,освен ако тока спира през 6 часа и не идва по 2 Laughing Тъй като тока за заряд на малкия акумолатор е малък, зареждането на големия ще отнема доста повече време,без това да го поврежда.А и инверторите обикновено се изключват при спадане на напрежението до 10.5 волта.Така че ако тока спира често направи си външно зарядно за големия акумолатор и го вържи(акумолатора) към UPS-а през мощен Шотки диод.
Върнете се в началото
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Нед Окт 23, 2005 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Акумулатора ще се повреди т нискто напрежение, кето пък ще дойде от спада зради големия ток, ако се зарежда от трансформатор или пък изобщо няма да се зарежда ако е импулсно щото ще изключва. Зарядот на тоя UPS е правено за 3-4 А заряден ток, и т максимален, номинален под 1 А, тоя големия ще има от порядъка на 20 максимален и 4-5 постоянен.
Ако има шотки пък може да с прецака малкия, защот най-вероятно вънното зарядно ще е дървено, ако е обикновенно автомобилно, не става, 90% са калпави, имат селенова клетка за изправител, или траф с по голямо съпротивление ан вторината, така че да пада напрежението, те зпочват заряда от около 12 В, което не е полезно за акумулатора, като го ползваш рядко няма голямо значение но ако работи постоянно си е жалко за акумулатора.
Върнете се в началото
burzaka
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 24, 2005 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Да уточня, че този UPS не съм го купувал да върти помпа,просто имам един в повече и искам да го използвам.
По-горе питах дали може да поддържа външен акумулатор.
Преди да го свържа мога да го заредя с друго зарядно и след това
няма да е необходим толкова голям начален заряден ток.
При нас засега / дано да е така и занапред/ не спира много често тока.
Миналата зима само през бурите нямахме ток две денонощия поради скъсани електропроводи - ей за такъв случай да може да помогне
външния акумулатор.А пък след като се изтощи - да го зареждам
с друго зарядно?
А след това може ли да стои нонстоп включен към UPS-a?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети