| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
headofmusic Нов потребител

Регистриран на: 19 Юли 2005 Мнения: 9 Местожителство: София, кв. Изток
|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 9:48 Заглавие: 4 ома колони на 8-16 ома усилвател / ресивър? |
|
|
Здравейте. Очаквах в search-a да намеря такава тема, но не би. Едва ли съм първият...
Та: искам да си ползвам 4-омовите колони (60W) на ресивър Сони (100W), правен за 8-16 ома. Идеята да ги вързвам последователно я отхвърлям отсега
Ресивърчето е нисък клас, от по-евтините модели, така че нищо чудно да се прецака. Някакви идеи?
P.S. Всъщност, що за кретения са тия нови ресивъри за 8 ома? Хубавите говорители са масово на 4 ома, старите ми усилватели - също. Освен това тия 100W имат много здраве от 60-ватовото ми пайнерче, дето дъни доста по-здраво. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 18:58 Заглавие: |
|
|
Освен последователно свързване другия вариант е 8/16 омови говорители. Не си прав че всичко качествено е на 4 ома:) Иди в магазините на dynacord и разгледаи какво предлагат:)
На 4 ома почти съм сигурен че ще го повредиш.
Един вариант е да понижиш захранващите напрежения. Някакви ориентировачни такива са сегашните разделени на 1.4, или нещо около 30V - 33V. Но трябва да погледнеш как е реализиран усилвателя и дали ще работи добре с тези напрежения. И дори и с тях пак ще работи за малко по-големи тоци от тези за които е смятан.
Според мен ползваи 8 ома говорители. 4 ома са подходящи примерно за кола, но в домашни условия предпочитам 8. А за 4 ома усилватели/ресиивъри си има. Търси повече. |
|
|
 |
sigkill Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 19:15 Заглавие: |
|
|
Преработи си колоните с последователен филтър на същата честота на срез , поиграй си малко .Това е ако си с двулентови колони .Иначе смяна на басов говорител със 8-омов и добавяне на последователен резистор за среди/високи.
Бтв тези 4, 6,8 .. ома може да са наистина толко но за определена честота , на реален сигнал никога не са толко , същото се отнася и за ватовете Комбинирането на колони с усилвател е мн. тънка работа.
Мисля че с последователни филтри ще можеш да постигнеш поне 6 ома което е по-близко до 8-те. |
|
|
 |
headofmusic Нов потребител

Регистриран на: 19 Юли 2005 Мнения: 9 Местожителство: София, кв. Изток
|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 23:37 Заглавие: |
|
|
Ясно. Други колони, още разходи.
Ами - благодаря. |
|
|
 |
LADA_GT_TURBO Нов потребител

Регистриран на: 24 Окт 2005 Мнения: 45 Местожителство: Варна морето
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 9:00 Заглавие: |
|
|
щото ако не си вземеш нови става следното
"Късото съединение прави силата"
и после ще има  _________________ Lada 1.6 Weber 170 konq
KURBAN RACING WRC
#Racing_For_Varna |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 16:11 Заглавие: |
|
|
| Най простия и съвсем безопасен начин е- свързване последователно на колоната на мощен резистор 4ома.Преди време точно като тебе купих усилвател 100W,а колоните ми бяха 4омови вместо 8-16.Върху керамично тяло навих съпр. проводник(реотан) и го поставих по подходящ начин в самите колони.Наистина част от мощността се преобразува в топлина ,но така ще си ползваш колоните без да правиш нови разходи и при тази мощност(100W) едва ли ще усетиш загубата на малко мощност.Честотната х-ка на колоните се запазва на 100%. |
|
|
 |
LADA_GT_TURBO Нов потребител

Регистриран на: 24 Окт 2005 Мнения: 45 Местожителство: Варна морето
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 22:41 Заглавие: |
|
|
е то ако ще вуразва последователно направо да си вурже друга 4 ома колона и няма да губи мощност в топлина а във ватове !!! )
хехе
ама се пак се намалява ест мощноста де но просто наи добрия вариянт е нови колони! _________________ Lada 1.6 Weber 170 konq
KURBAN RACING WRC
#Racing_For_Varna |
|
|
 |
sigkill Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 30, 2005 2:54 Заглавие: |
|
|
Гост-е това колоните да не са ти ел-лампи или реотани ,
те са доста комплексен товар - дори само заради филтрите вътре.
така че честотната характеристика бая ще се мени , не само при различна мощност но и при различна музика , правеет разлика м/у импеданс и съпротивление . Бтв , то честотната характеристика на колоните ще се запази - прав си като се замисля - резистора нали ще е отвън но не и честотната характеристика на колони+резистор , иначе като предпазна мярка може да се сложи резисторче последователно на басовия говорител - но не и преди филтрите! |
|
|
 |
|