Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

AVR Термометър

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 18:42    Заглавие: AVR Термометър Отговорете с цитат

Нещо ме усени мисъл днес да си правя цифров термометър с 7-сегментен индикатор. Тази схема като че ли най-много ми хареса:

http://chaokhun.kmitl.ac.th/~kswichit/avrthermo/avrthermo.html

Напълно бос съм на тема програмируеми микроконтролери и нямам идея какво ще ми трябва за да подкарам схемата. До колкото четох е необходим само един кабел (ISP), за да кача кода в контролера. Това така ли е? Или трябва специален програматор?

Някой има ли идея от къде мога да намеря температурния датчик DS1820? Нещо като че ли е кът. Не знам и с какъв би могъл да бъде заменен.

В общи линии намерих си занимавка. Сега да видим как ще се представя с първите си стъпки в embedded устройствата Smile

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
G_ANEV
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 19:10    Заглавие: термометър Отговорете с цитат

Колега защо не си купиш готов? В конрад има Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Този процесор е спрян от производство и ако го нямате мисля че ще Ви е трудно да го намерите - преди около месец търсих и случайно намерих изостанала бройка при колега По магазините и фирмите доставчици нямаше - е едва ли съм проверил навсякъде
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 26, 2005 8:05    Заглавие: Hihi Отговорете с цитат

AA написа:
Този процесор е спрян от производство и ако го нямате мисля че ще Ви е трудно да го намерите - преди около месец търсих и случайно намерих изостанала бройка при колега По магазините и фирмите доставчици нямаше - е едва ли съм проверил навсякъде

Има готови по 10тина лева и с много повече възможности показват стаина и външна температура с отделно кабелче
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 26, 2005 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм, че има доста добри готови, но никой от тях не става за горе-долу точно мерене на температури в диапазона 90-130 C.
Другата причина е, че си търся някаква схема която да реализирам като първи опит с микроконтролерите.

Много кофти ако е спрян от производство, но предполагам не е болка за умиране, защото датчика за температурата е цифров и лесно ще може да се закачи и към друг контролер.

Намерих датчика в Комет, сега ще направя още малко рисърч по темата и ще реша окончателно дали ще се захващам.

Върнете се в началото
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2005 1:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Датчици има навсякъде, каква точност ти трябва и каква повтаряемост, трябва ти един или няколко, диапазона е ясен.
Ако ти трябва точност и повтаряемост това което мога да те посъветвам е Pt100/1000.
Ако искаш да го реализираш лесно и точност от порядъка на 0.5 градуса ти стига има и други решения. Термометрите на Dalas, има ги в комет, предават данните в цифров вид по1Wire интерфейс. Друг вариан е LM315, изхода му е линейно изменящо с енапрежение, имай в предвид че за тях 130 им е горната граница .... Далаския и не е много бърз ако искаш да мериш с точност 0.5, но то зависи на теб каква скорос ти трябва.
Как ще го четеш е друг въпрос, микроконтролер някакъв Atmel/Microchip ..... нямаш голям избор в BG, има и на Texas но .....
Варианти с диоди и др подобни лично аз не одбрявам, ак не гониш голяма точност обикновен терморезистор носи иска калибриране. Термодвойка също е вариант но те с еползват в други случаи а и работата с тях е малко специфична.
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2005 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

ToНи, благодаря за изчерпателната информация Smile
Ще го направя с цифровите датчици на Dallas, от гледна точка на простотата на изпълнение и защото 0,5 C точност ми е напълно достатъчна.

За контролер ще избера някой PIC като че ли само трябва да видя кой ще е. Сега ровя по руските сайтове да си харесам първо програматор.

Върнете се в началото
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2005 15:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ... то за PIC не трябва много да му мислиш, в смисъл има един куп, но реално някои от тях си имат проблеми, ако сега ще почваш може би 16F877 той е сравнително с малко и извесни проблеми. Може и от 18-та серия да е но за тоя термометър не си струва.
Ето тук www.eldevice.net/upload/ccs има С компилатор за пикове, но няма да е лошо и асемблера да понаучиш, иначе тоя компилатор има директно модул за работа с 1-wire устройства.
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2005 10:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля да подхвана работата с програматора на неомонтана.

Малко "опростен" ми се види, но за 5 лв толкова. Надявам се поне да свърши работа. Термометъра ще го реализирам с 16F877A и D18B20. Задачата ми се струва достатъчно проста като за първи опит, не че ще излезе евтино - към 20 лв в части, но пък хем ще си начеша крастата, хем ще си направя полезна джаджа. Не е като да карам някой диод да мига или друга такава простотия Smile

Благодаря за компилатора, мисля с него да пиша или по-скоро да портвам програмата.

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети