Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

CTX PR500F Токов удар
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 11:57    Заглавие: CTX PR500F Токов удар Отговорете с цитат

мониторът е бил вклучен в стабилизатор при токовия удар(Собственика казва че е ударен от гръм) са изгоряли и бушоните на стабилизатора и бушона на монитора. смених бушона на монитора с друг пуснах го при което мониторът заработи 20тина секунди и пак гръмна в буквалния смисъл с искра и доста шум.предполагах да намеря някои елемент с видими щети при едно такова положение но уви удинственото което успях да разбера е че искрата е прехвърчала между масата на монитора и масата след греца на захранването на растояние от около 5 милиметра. никакви други видими щети. пуснах го трети път и той заработи но явно с проблем в захранването защото през картината минават хоризонтални тъмни ивици и леко трепти иначе е геометрично правилна. сменил съм единствено кондензатора след греца на захранването 150u 400V. позамерих повечето полупроводникови елементи от захранващшия блок но не намирх нищо тревожно. ако някой може да ми окаже някаква помощ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Иво
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 28, 2004 9:53    Заглавие: Re: Отговорете с цитат

Що не си видиш прецизно Грец-а/ако е в дискретно изпълнение/? Най-добре земи го смени за опит. Тия хоризонтални черни ивици напомнят за 50 херцова променлива съставна. Виж си там, има една разрядна RC-верига между двете маси/ "студената" и "горещата"/- мегаомов R и високоволтов неелектролитен кондензатор. Освен това, някои Грец-ове имат паралелно на всеки от диодите по един кондензатор - ако и при теб е така - обърни внимание и на тях. А най-добре отакачи импулсното и си го подхвани "изместо", на крушка, па си ги виж с осцилоскопа вторичните.Smile))/Аз бих направил така/.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 28, 2004 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Греца е в дискретно изпълнение но е здрав проверих първо него, кондензатори в паралел няма това за RC веригата ще го проверя в действителност и на мен тези черти ми приличат на 50hz съставка. за съжаление с осцилоскоп не разполагам така че ще свалям елемент по елемент и ще меря мисля да почна първо от кондензаторите все пак в захранването няма много елементи а съм почти сигурен че проблема е някъде там.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2004 2:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Измерването на кондензаторите няма да ти помогне с нищо тъй като много е вероятно е те да са с нормален капацитет и високо постояннотоково съпротивление, и при измерване с капацитетмер или мултицет да изглеждат здрави а в действителност да не работят поради повишаване на вътршното си съпротивление при висока честота.
Най добре да ги заменяш с нови или гарантирано изправни кондензатори.

И все пак смени отново с нов този 150u/400V най вероятния дефект при тези симптоми е в него.

Успех,
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2004 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

150u/400V е сменен с чисто нов след кат го смених го пуснах и успях да му видя картината, не вярвам за една две минути работа да е успял да се счупи пак. иначе имам само два електролитни кондензатора в захранването и ги смених с нови но още не съм видял резултата исками се да посменя и още нещо преди да пробвам но вчера нямах много време мисля да посменя някой и друг сух кондензатор и тогава да пробвам. иначе захранването не изглежда сложно и няма кой знае колко елемента, реализирано е с uc3842 все пак ако някой има схема за този монитор няма да откажа. благодаря предварително
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2004 13:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегата Петров е много прав - би трябвало да си смениш греца, (еи така спортно), след това контензаторите между "HOT" и "COLD"...Замяната на 3842 не би помогнала в случая Confused , по скоро всичко идва от захранването, поогледаи и за някои варистор!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 12:19    Заглавие: Отговорете с цитат

смених греца и пуснах монитора но този път се престраших и го оставих да поработи известно време и забелязах следното:
гореописаните сиптоми изчезват след около две три минути работа при разделителна способност по висока от 800х600 включително при 640х480 се забелязват съвсем леко като тъмните черти са два чешита едните са ситни през около 2мм и изглеждат така сякаш вървят надолу по екрана а другите са две три голами тъмни ивици които пък вървят бавно нагоре по екрана като ако говорим за 50 херцова съставка то тя е за втория вид смущение което изчезва бързо тънките ивици ми се струва че идват от по висока честота, то дето се вика и така може да се ползва ама все пак ако мога да го оправя по добре.
Върнете се в началото
doctora
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: КОЗЛОДУЙ

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Огледай добре кондензаторите около "ВО"- по-точно има един 1000/25V обикновено се подува и ефекта е почти като този........
Върнете се в началото
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 23:55    Заглавие: СТХ токов удар Отговорете с цитат

Колега,аз бих ти препоръчал да свалиш термистора за размагнитване и бобината,към него,да не би да има пробив в"хапчеттата"за размагнитване и бобината да получава променливо напрежение и от там да се получава плуването с променлива съставна.Много рядко ми се е случвало,но защо да не е и при теб?Желая ти успех!
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Юли 31, 2004 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно имаш проблем във ВО-то. Според мен няма да е излишно да смениш и някои диод например по захранването на ВО-то и на веригата +В.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети