|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 6:39 Заглавие: |
|
|
Мислех да не пиша повече по тази тема ,но твърденията на Ditronix ме накараха да драсна няколко реда.Аз не само имам над 1000 поста ,но и имам над 30 години стаж в електрониката и бих искал да му обърна внимание ,че поляризовани се наричат релетата ,които превключват в едно или друго положение в зависимост от ПОЛЯРИТЕТА на приложеното на намотката им напрежение. Това се постига с постоянно подмагнитване на сърцевината на релето ,точно такова имаме и във релетата във стълбищните автомати от типа АСЕ-5 ,които са със глимка. И за да му стане още по-ясно ще добавя ,че съм оправял десетки такива автомати ,като съм сменял релето в някои от тях с поляризовани миниатюрни релета на Омрон 24 В. Така че си правете сами изводите кой е и кой не е в час. | Цитат: | | Аз досега през живота си не съм чувал за стълбищен автомат с ПОЛЯРИЗОВАНО реле Exclamation |
Въпроса е не какво си чувал ,а дали имаш опит и си виждал въобще такова нещо като стълбищен автомат. И малко по-кротко го давай ,когато не знаеш нещо не теоретизирай ,а повярвай на хората с практика!
Друг е въпроса ,че не ми е ясно какво я зачекнахте отново тази тема от април месец. Да не мислите ,че хората още седят на тъмно на стълбите!? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 20:54 Заглавие: |
|
|
Може би ELP е в правото си да се засегне с такъв стаж в електрониката.Не съм искал да го обидя,но все пак се извинявам че съм го засегнал.Просто исках да споделя и моя опит.Продължавам по същество:първите стълбищни автомати на завод ИМПУЛС в Габрово се наричаха АСЕ 5 и поради малката си надеждност/дължаща се на тогавашната елементна база/ получиха прозвището Автоматична Само Е...чка 5.После габровци ги прекръстиха на РВС 5 или нещо от сорта.Още по-после се появиха и другите изгъзици,в които се ползваха същите скапани релета,които като че ли бяха измислени и правени в часовете по трудово в интернат за малоумни гении.Явно някъде се е появила друга конструкция,наречена също АСЕ 5,която е била с поляризовано реле.Не мога да вдяна какъв е смисълът от това,но както и да е.Това е от мен по темата.Явно никога не е късно човек да научи нещо ново и да се поизложи,въпреки че и аз съм с около над 30 години стаж  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Pesho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 04, 2005 15:38 Заглавие: |
|
|
| Вече бях забравил за постинга си, когато той "възкръсна". В интерес на истината с релето командвах малко вентилаторче, което вече не командвам - след многото разнообразни и противоречащи се съвети във форума не се оправи релето. Здраве да е. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 04, 2005 21:26 Заглавие: |
|
|
Ако все пак вентилатора ти е небходим,по-горе бях споменал-има добър кит на НЕОМОНТАНА!Под добър разбирам схемата,която предлагат,но както вече не един път съм споменавал-НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С КОНЦЕПЦИЯТА ИМ ЗА ПЛАТКИТЕ  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 05, 2005 22:31 Заглавие: реле |
|
|
Колеги редно ли е да се пишат 4 ри страници за реле което струва 10лв  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 05, 2005 23:36 Заглавие: |
|
|
Не е ,ама който не му харесва може да не чете! То имаше писани 30 страници за едни устройства за електромерите ,пък накрая нищо не се разбра ,ама нейсе!
За Дитроникс-има две модификации на АСЕ-5 ,първата беше още със SFT транзистори ,трансформатор и нормално реле-сигурно нея си спомняш. Втория вариант наречен кой знае защо пак АСЕ-5 ,и получил доста голямо разпространение със една глимка ,без мрежов траф всъщност е този който се разискваше в темата.Имам и на двата схемите ,свалял съм ги от устройствата,не са кой знае колко трудни за снемане. За да работи обаче втората модификация се използва това реле като по горе съм описал принципа на действие. С обикновено реле не става,имал съм случаи на размагнитване на релето и в началото си загубих доста време за да установя защо не работи напълно изправна схема-после всичко стана ясно. |
|
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 05, 2005 23:56 Заглавие: реле |
|
|
Колега ти имаш право на мнение аз също  |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 06, 2005 2:02 Заглавие: ехее |
|
|
много писане наистина а решението е само 2,90 лв както казаха колеги от Неомонтана http://neomontana.dir.bg/kit100.htm , сглобявал съм такова и работи все още , а иначе ако сте фенове и държите на старото .. абе що не го размагнитите с един отворен траф и ше се оправи напълно  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
d2r2 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 21:09 Заглавие: АСЕ-5, бутони с глим лампи |
|
|
Тъй като в този форум има познавачи на стълбищните автомати искам да поставя следния въпрос.
Наскоро ме повикаха да помогна (не се занимавам с това професионално) да свържа вече свързано и правилно работещо стълбищно автоматче от типа АСЕ 5 към бутони със светлинна (глим) индикация. Автоматчето си е свързано правилно, но глимките в бутоните не светят. В съседния вход – светят. Разбрах че основната причина е в типа на АСЕ 5. В съседния вход автоматчето е изпълнено с варианта АСЕ-5 глим-лампа-кондензатор (този който си го зная от години). В входа където глимлампите не светят е вариант на АСЕ 5, с някакъв чип в него. Какво ще ме посъветвате? Как да накарам глим-лампите във бутоните да светят? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 22:53 Заглавие: |
|
|
| И в нашия блок са със АСЕ-5 с глимка и бутоните светят ,защото там има високо напрежение върху тях идващо от схемата, на другия вариант явно няма ,и глимките в бутоните не могат да светят. Бих могъл да ти дам идеи за оветление на бутоните ,ако знам схемата на стълбищния автомат ,но малко е вероятно да стане нещо ,защото ако имат ток който тече през някакво осветително тяло -например крушка или светодиод ,тези бутони ще задействат и самия автомат. При глимките обикновено слагам 330ком последователно и тока не задейства автомата ,освен може би ако станат много бутони с осветление ,до 3 поне не задействат. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|