|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 15, 2005 19:01 Заглавие: Идеи за разходомер. |
|
|
Търся идея за разходомер на дизелов автомобил. Не ме интересува толкова електрониката колкото типа на датчика и къде може да се намери. Първоначалната ми идея беше с турбинен масов разходомер (като водомерче) - така и не можах да намеря от къде да се сдобия с подобно нещо. Вероятно може и по други начини - с пад на налягането например, въпреки че не съм го обмислял. Особеност е, че вероятно ще трябват два такива датчика за входящото и изходящото (неизползвано) гориво - нещо диференциално ще се получи...
Поздрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
BORoSA Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 15, 2005 20:51 Заглавие: |
|
|
Дали няма да стане като се вземе предвид положението на педала на газта, оборотите и скоростта с която се движи ажтомобила.До колото знам при дизела си е пропорзионално количеството на горивото което се подава към мотора и положението на педала на газта. Пък и трябва да се има в предвид че тези разходомери не са особенно точни ...
BORoSA! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 0:50 Заглавие: |
|
|
| Формулата по която ще го смяташ ще е порядъчно сложна, а и не е ясно дали ще е акуратна. Аз съм се замислил за датчика който го слагат на 4ти цилиндър на дюзата - тоя който дава сигнал за точния момент на впръскване, трябва да генерира и сигнал кога се затваря дюзата. |
|
|
 |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 6:32 Заглавие: |
|
|
до колкото знам дизелът си взима колкото му трябва гориво и останалото го връща. разбира се зависи и от това колко му подаваш и от оборотите и скоростта, но според мен ще е трудно за извличането на такава формула, въпреки това е идея. До колко ли влияе скоростта на това обаче? Вероятно малко? Но ако се движи колата по наклон на по ниска предавка, оборотите ще са значителни, подаването на газ - като за празен ход - би трябвало да не харчи повече от оборотите при празен ход.
относно датчик на 4-ти цилиндър - говоря за чист дизел / турбо дизел без I - не ми е ясно какво е изпълнението за което говори предишния пост. четох друга тема по въпрос-а във форума с отговор един линк - там се разчита на времето през което се впръсква гориво от електрониката, но как да се хване това време на такъв, който е без електроника? |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 6:43 Заглавие: |
|
|
| Щом е само за идея ето една.Ултразвуков разходомер базиран на доплеровия ефект. |
|
|
 |
hshop Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 8:17 Заглавие: раз-ер |
|
|
На по-старите ВАРБУРГ има разходомер-адна турбинка и оптрон с въздушна междина ,ако това ти върши работа -мога да пратя схемата ,която съм снел от платка на ВАРБУРГ.А от къде да се здобиеш,може би от втора уп-ба,авто части/нещо застояло/
С поздрави hshop 1 |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 9:02 Заглавие: |
|
|
Разходомер имаше не само във Ватбург, но и в някои Трабанти.
Провери по магазините за резервни части за тези коли или по гробниците.
Турбинката е с диаметър около 22мм, а габаритите са : диаметър 50мм и височина 30мм. Сигнала се снема с IR светодиод и фототранзистор, а процепите на турбинката са 9. Германеца е направил индикацията със светодиоден стълб (А277), но ако се сложи контролер и се калиброва, може да се постигне доста висока точност.
Друг въпрос е дали такъв разходомер е наистина необходим.
Имам един такъв датчи и все се каня да го сложа, но все не остава време... |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 13:32 Заглавие: |
|
|
За какъв точно дизелов автомобил става дума. Ако това се уточни ще могат да се дадат по-конкретни отговори. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 15:45 Заглавие: |
|
|
Това за доплеровия ефект звучи много интересно. Само ако може повече детайли защото не съм запознат с него. Нещо ако имаш добри линкове с информация...
Иначе това за вартбурга и за трабанта е страхотно. Някаква такава информация ми трябваше, откъдето да почна да търся. Ще се поразходя по магазините за части да видя какво се намира.
Колата е Golf 1.6 TD, 85 година |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Ное 16, 2005 16:30 Заглавие: |
|
|
Аз съм госта горе (и оня с изгорялото зарядно на електромобила )
Та електрониката на Рено двигателите от 90-те подава към индикатора импулс на всеки 6сс гориво които са изгорени. Има и такива с турбина, но така и не намерих турбинка - само че това е за бензинови двигатели. При нафтовите потока който минава през помпата е доста голям, за да може да я охлажда. Та оттука изникват 2 въпроса - 1во, дали турбина от трабант (или друго) ще може да прекара достатъчно гориво и 2ро, дали ще е достатъчно точно, при условие че при малки натоварвания изгорялото гориво ще е под 1/20 от това което е минало през помпата.
При електронните помпи има потенциометър, който показва точното положение на двойката, която определя горивото. Отделно че тази двойка се командва пак от комп-а на базата на някакви таблици.
Затова си мисля за датчика на 4ти цилиндър, е най-подходящ. Потока трябва да е фиксиран (температурата на нафтата в инжектора е приблизително еднаква, налягането е = на това на отпушване, отвора на дюзата също е постоянен) само времето за впръскване се променя. Вискозитета на нафтата също трябва да е приблизително еднакъв при високи температури. Поне така си мисля.
Та за този датчик - той е една игла, която влиза в намотка по която тече някакъв постоянен ток. Би трябвало на влизане да има пик, а на излизане да е с обратна посока.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|