Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Идеи за разходомер.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

За датчика на Вартбург/Трабант един съвет.
Не търси непременно нов, защото е възможно да ти съдерат кожата.
Става и стар. Духваш във входящия щуцер и трябва да чуеш звука от въртенето на турбинката. IR светодиода и фототранзистора с в корпуси като на 3 мм светодиод. Индикаторната част сигурно ще е още по-скъпа. Ако намериш датчика, мога да сканирам и да ти изпратя схемата.
Този датчик има една особеност. За да дава верни показания в него не трябва да има въздух, затова трябва добре да се помисли къде и в какво положение да се монтира.

Не видях постинга преди този и затова:
В. и Т. не горят много гориво, но едва ли спадат към икономичниа клас коли. Моя Траби гореше 6-8. Да добавя, че при него няма горивна помпа, а горивото върви на самотек.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
darkyp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съвета за вартбурга. Относно схема - поне за сега не ми трябва. Мисля да използвам микроконтролер, който да прави обработката. Имам опит с оборотомер, километраж и часовник с дата с PIC16F628 (или 84) за същия автомобил.

За датчика на 4-ти цилиндър - не съм сигурен, че разбирам какво точно представлява този датчик и къде може да се намери евентуално. Някъде да имаш повече инфо, за да прочета и да не пълним форума с обяснения?
Върнете се в началото
KokoBoko
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 17:14    Заглавие: Hm Отговорете с цитат

darkyp написа:
Благодаря за съвета за вартбурга. Относно схема - поне за сега не ми трябва. Мисля да използвам микроконтролер, който да прави обработката. Имам опит с оборотомер, километраж и часовник с дата с PIC16F628 (или 84) за същия автомобил.

За датчика на 4-ти цилиндър - не съм сигурен, че разбирам какво точно представлява този датчик и къде може да се намери евентуално. Някъде да имаш повече инфо, за да прочета и да не пълним форума с обяснения?

Тука малко е неясно , как ще използваш километраж , при положение че може да караш на различни скорости със едини и същи километри в час Exclamation Exclamation Exclamation Idea Idea Idea
Мисля че трябва да знаеш на коя скорост си и с каква скортост се движеш в момента с къв дебит гориво върви и часовник, за да ти е вярна сметката, абе нещатата не са толкова прости , само обороти километри в час и часовник е много измислено Confused
Върнете се в началото
darkyp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 17:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах предвид, че имам опит в разработката на устройство с микроконтролер от въпросния тип което служи отделно за:
1. оборотомер (цифров) - за сега не върви заедно с 2 и 3
2. километраж - за сега не моментен а пробег.
3. часовник и дата (будилник няма Smile)

Въпросното устройство с тези си функции няма нищо общо с разходомера и няма никви формули кои знае какви Wink

още нещо - за километража взимам импулси директно от жилото за километража - т.е. няма връзка с обороти и предавка...
Върнете се в началото
KokoBoko
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 18:16    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

darkyp написа:
Имах предвид, че имам опит в разработката на устройство с микроконтролер от въпросния тип което служи отделно за:
1. оборотомер (цифров) - за сега не върви заедно с 2 и 3
2. километраж - за сега не моментен а пробег.
3. часовник и дата (будилник няма Smile)

Въпросното устройство с тези си функции няма нищо общо с разходомера и няма никви формули кои знае какви Wink

още нещо - за километража взимам импулси директно от жилото за километража - т.е. няма връзка с обороти и предавка...

ОК
Но това не значи че караш икономично, може на 3-та скорост да караш с 80 , може и на ч-та а може и на 5-та.
При това с различни обороти на двигателя имаш една и съща скорост .
Ако си по натоварен за същата скорост при различните предавки ще имаш друг дебит гориво. т.е. повече гориво за да поддържаш тази скорост !!!.
Няма начин да го направиш вярно да работи ако не отчиташ:
1 дебит на горивото
2.предавка
3 на коя скорост си
4.време на работа !!! Idea
Върнете се в началото
darkyp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

нещо май не мога да се изразя. пак ще повторя, че оборотите, километража, предавката за мен в момента не представляват интерес и не ги свързвам по никакъв начин с разходомера - да, има връзка но аз не възнамерявам да я експлоатирам. споменах ги просто, за да кажа, че нямам нужда от схема за връзване на турбинния разходомер с оптрона от вартбург, понеже имам подобен опит от други подобни по принцип на действие устройства.

не говоря също така за моментен разход, където (вероятно в бъдеще) ще взимам предвид скоростта, а за масов (обемен) разходомер.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не ти трябва предавката - ако ще го смяташ без дебит а по ф-ла по която ти работи помпата ти трябват обороти на двигателя, положение на педала, налягане в турбото, както и други компенсатори - като смукач например.
За това най-лесно е ако мериш количеството гориво, след това имаш среден разход, моментен разход (тука има една врътка - при скорост под 30км/ч се мери в литри за час) - за това наистина ти трябва скорост, време, и обем. А ако искаш и автономност да ти показва - датчика на бензина в резервоара трябва да го включиш Idea .
Аз ще се поровя по моргите тия дни, само че при мене е по-лесно, трябва ми само импулс на 6сс, другото си го имам в колата Razz. Ако намеря ще скубя в индустриални количества. А това за дюзата е много сложно, преди време бях пробвал, но запецнах на момента с осцилоскопа Embarassed Като се прибера в БГ ще ти дам докиментацията която имам.
Върнете се в началото
darkyp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2005 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

10x. за сега се съсредоточавам само до измерване на обема пък ако стане ще видя каква ще е следващата стъпка.
Върнете се в началото
hshop
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Кнежа

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2005 8:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Desert Leo написа:
Разходомер имаше не само във Ватбург, но и в някои Трабанти.

Laughing При по новите модели Laughing и работи ,когато колата се движи-пробвали сме на място -натискаш педала инд-ра не мърда ,включваш на скорост и потегляш-инд.отчита Laughing
С поздрави hshop !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2005 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Да при по-новите модели, което следва да се разбира последните двутактове модели.
Нямам опит с работата на датчика, но съм виждал къде и как е монтиран.
Това, че започва да индицира при движение може да означава, че така е настроена схемата с А277 - да индицира над определен разход. Принципът на оригиналното устройство е преобразуване на честотата на импулсите от датчика в пропорционално постоянно напрежение, което се индицира със А277 и светодиоди.

darkyp е прав за контролера и измерването на обема.
За мен смисълът на такъв датчик е да показва моментния разход, което е полезно за да знаеш докъде да натискаш педала при дадените условия. Това е за хора, които искат икономично возене - не за състезатели.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети