Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с монитор DEL
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2005 14:20    Заглавие: Проблем с монитор DEL Отговорете с цитат

Модела ще го кажа утре,
проблема явно е някъде по захранването като го пусна няма никаква реакция, примерно ако проблема е някъде след захранването то ще цъкне за малко и след това защитата ще го спре обаче такова нещо няма сеедно е свален бушона а той си е там и е здрав, трафа не е прекъснат, транзистра ключовия е здрав, uc3842 я замених с друга която с сигурност е здрава, огледах всички диоди около трафа и в първичната и в вторичната част , както и елементите нататък по схемата които по често дават дефекти, но нищо.Помагайте с идеи.
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2005 19:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж дали 3842 има напрежение на 7 крак!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2005 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако няма напрежение на 7 крак може да е прекъснало съпротивлението през което се захранва схемата - стотина килоома или нещо такова Освен това на 7 крак има електролитен кондензатор - върху него се сумира изправено напрежение от отделна намотка на импулсния трансформатор - той също често дефектира -кондензатора де Последното не го описах много добре но може да се разбере
Върнете се в началото
angele
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед Ное 20, 2005 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери изходните напрежения
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2005 14:33    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип има ли изобщо някакви напреженив някъде.Провери и кажи къде какво и колко Wink
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2005 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи на 3842 на 7 краче нямаше ништо и затова явно не е палел. към 7 краче на въпросната би трябвало да идва напрежение от две места едното е през намотка на трафа изправено от диод и кондензатор 100микро(сменено с ново) към маса, а другото място е през емитера на един транзистор колектора на които през 2 последователно свързани съпротивления от по 10 ома/0.25вата отива директно на плюса на 220 волта (след греца).именно те бяха прекъснали след като ги смених и го пуснах имаше известно раздвижване ... каза пук прас и пак въпросните съпротивления гръмнаха. не съм много на вътре в импулсните но предполагам че първоначално се захранва през транзистора докато тръгне после вече през трафа но точно как става работата и защо тресна така ... интересното е че нямаше никакви жертви освен 2-те съпротивления поне видими, а иначе тресна доста яко и продължително.
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2005 16:33    Заглавие: Отговорете с цитат

miro_m написа:
Значи на 3842 на 7 краче нямаше ништо и затова явно не е палел. към 7 краче на въпросната би трябвало да идва напрежение от две места едното е през намотка на трафа изправено от диод и кондензатор 100микро(сменено с ново) към маса, а другото място е през емитера на един транзистор колектора на които през 2 последователно свързани съпротивления от по 10 ома/0.25вата отива директно на плюса на 220 волта (след греца).именно те бяха прекъснали след като ги смених и го пуснах имаше известно раздвижване ... каза пук прас и пак въпросните съпротивления гръмнаха. не съм много на вътре в импулсните но предполагам че първоначално се захранва през транзистора докато тръгне после вече през трафа но точно как става работата и защо тресна така ... интересното е че нямаше никакви жертви освен 2-те съпротивления поне видими, а иначе тресна доста яко и продължително.

Сигурен ли си че са били 10 ома а не 10 килоома.Виж дали е изправен транзистора за който говориш.Виж какво го управлява и как?
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2005 16:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми цветния му код е кафяво черно черно златно и на двата иначе и аз се учудих а транзистора беше здрав, вчера след бума не съм го мерил, управлява се през съпротивление и диод мисля че(но диода може и от базата към маса да беше) - пак от плюса на 220-те волта.
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2005 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

miro_m написа:
Ми цветния му код е кафяво черно черно златно и на двата иначе и аз се учудих а транзистора беше здрав, вчера след бума не съм го мерил, управлява се през съпротивление и диод мисля че(но диода може и от базата към маса да беше) - пак от плюса на 220-те волта.

Значи е стабилизатор на напрежение на ? напрежение(зависи от диода) Ако е здрав пробвай като махнеш интегралката или поне и откачиш 7 крак (захранването ),трябва кат вкл.да мериш към 13 до 14 волта(без да гърми нещо Wink ).Пробвай и кажи кво става
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2005 18:09    Заглавие: Отговорете с цитат

BUX87P Това е транзистор обаче не е стабилизатор иначе щеше да е добре но нямах време вчера да гледам какво е положението довечера ще си правя опити и ще докладвам
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети