| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
георги георгиев Гост
|
Пуснато на: Нед Ное 20, 2005 21:43 Заглавие: търся схема за напреженията на COM port на компютър |
|
|
Интересува ме може ли и как да се управляват напреженията на изводите на COM порта ....или дайте идея как програмно да управлявам / включвам и изключвам / външно устроъство за компютара.
Благодаря ви. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2005 0:25 Заглавие: Re: търся схема за напреженията на COM port на компютър |
|
|
| георги георгиев написа: | Интересува ме може ли и как да се управляват напреженията на изводите на COM порта ....или дайте идея как програмно да управлявам / включвам и изключвам / външно устроъство за компютара.
Благодаря ви. |
5V,за какво ти е по точно?  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
satchy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2005 11:14 Заглавие: Re: търся схема за напреженията на COM port на компютър |
|
|
| напреженията на com порта не са 5V, програмка за управление на тези портове имаше в един от дисковете към списание Електрондайджест, за съжаление не помня към кой брой. |
|
|
 |
DoGa Нов потребител

|
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2005 19:23 Заглавие: |
|
|
Нивата на RS232 (COM порта) са за лог. 1 от -5V до -15V а за лог. 0 от +5V до +15V. Ако смяташ да ги включваш към устройсво с микроконтролер, което разпознава голям списък от команди то можеш да ги пращаш под формата на байтове по TxD (пин 2) Интерфейса е сериен, асинхронен и не се различава от SPI. Ако искаш просто да включваш устройство с напрежение, можеш да го направиш по RTS или DTR (пин 7 и пин 4).
В RS232 RTS се ползва като заявка за предаване към модема, а DTR за потвърждаване на връзката от страна на компютъра. _________________ home studio |
|
|
 |
георги георгиев Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2005 21:10 Заглавие: благодаря ви за информацията :)) |
|
|
Измерих пин 3 и 4 на COM1 показват +12В пуснах една малка програмка Tera Term Pro и след това на 3 остана +12В а на 4 показва -12 . ..точно това ми трябва ....
сега се ровя да намеря под Linux някое скриптче като го пусна да го задействам и когато искам да го спра ...
Цялата тая игра е от дистанция да включвам и изключвам едно захранване....което е близо до компа и имам и-нет връзка до него.
Между другото ,колко е минималното съпротивление ,което може да се включи между пин 3 и пин 4 за да не изгори нешто от компа. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2005 22:28 Заглавие: |
|
|
Ами нищо особено не е станало - просто терминалната програма е вдигнала DTR сигнала. Не е нещо значимо като... френската революция
Най-добре да ползваш RTS и DTR както посочи guitman. Управлението им под която и да е операционна система обикновено е елементарно. Щом работиш с Linux прочети http://www.easysw.com/~mike/serial/serial.html. Интересува те "Listing 6", в коментар съм сложил двете константи, които те интересуват:
| Цитат: |
Listing 6 - Dropping DTR with the TIOCMSET ioctl.
#include <unistd.h>
#include <termios.h>
int fd;
int status;
ioctl(fd, TIOCMGET, &status);
// TIOCM_DTR DTR (data terminal ready)
// TIOCM_RTS RTS (request to send)
status &= ~TIOCM_DTR;
ioctl(fd, TIOCMSET, &status);
|
|
 |