| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 11:33 Заглавие: Помощ за преработка на импулсно от компютър |
|
|
Здравейте!
Искам да използвам импулсно от компютър за захранване на две 100-ватови крайни стъпала с двуполярно напрежение +- 35 В (2А макс. консумация на стъпало). Малко информация за преработката има във форума на bgaudio:
http://bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1361
Доколкото разбирам, основните неща са да се пренавие трансформатора и да се преизчисли делителя на краче 1 на ТЛ 494. Там се споменава и за ТЛ 431, но в моето захранване, което е АТ 250 Вт няма такава.
Делителя на първо краче е с два резистора по 2,34 ком и изглежда така:
От сметките ми излиза, че напрежението на изхода на делителя е 2,5 В, но когато се опитам да го преизчисля за 35 В, нещо не се получава. Увеличавам стойността на R1 7 пъти (R1= 16,38 ком) и когато сметна напрежението на изхода на делителя при вход 35 В, се получава 4,375 В. Използвам формулата Uизх. = [R2/(R1+R2)]*Uвх. Помогнете ми да намеря къде е грешката!!!
А може ли във веригата на делителя да се сложи тример и така да се регулира изходното напрежение?
Следващата "спънка" е трансформаторът. Дълъг е 2,5 см; висок 2 см и широк 1 см. В намотката за 5 В има общо 6 навивки с извод на третата (общата маса), като една навивка е съставена от три успоредни проводника, чийто диаметър не мога да определя, защото не съм се занимавал с трансформатори досега (но за всеки случай не е голям). Невъзможно е да навия 42 намотки, просто няма къде. Не може ли намотката да е единична (а не от три успоредни проводника)? Това ще повлияе ли на изходното напрежение или само на тока? А в темата във форума на bgaudio е споменато, че трябва да се използва по-тънка жица. Ще може ли някой да точно какъв проводник да използвам, дали намотката да е тройна и т.н....
Това е което се сещам за сега, малко се поувлякох, дано не съм ви отегчил!
Предварително благодаря за помощта! _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 12:50 Заглавие: |
|
|
Опа...нещо напраих R1=R2*(Uin/Uout - 1) |
|
|
 |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 14:43 Заглавие: Re: Помощ за преработка на импулсно от компютър |
|
|
| mir4o написа: | ...(R1= 16,38 ком) и когато сметна напрежението на изхода на делителя при вход 35 В, се получава 4,375 В. Използвам формулата Uизх. = [R2/(R1+R2)]*Uвх. Помогнете ми да намеря къде е грешката!!!
|
В сметките ти е грешката:) Не 7 пъти, 13 пъти.
Направи намотката единична, ако е за малък ток не би трябвало да е проблем. От няколко проводника е за да се постигне по-голям изходен ток. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 18:09 Заглавие: |
|
|
За 100W ще ти трябват около 4А ток за всеки канал. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 18:11 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти много brum!
Сега ми стана ясно за трансформатора, но защо трябва да умножавам стойността на резистора по 13? Не че успорвам това, но просто искам да го разбера. А това с тримера така ли трябва да изглежда приблизително:
А ще можеш ли да ми кажеш как да определя параметрите на резисторите и тримера?
И още нещо ме притеснява... Защитата на това захранване изглежда, че е направена с транзистори и сигурно при включване с пренавит трансформатор (по-високо напрежение) ще сработи. Да прекъсна ли пътечката, която води към тези елементи или няма да има проблем?[/img] _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 18:14 Заглавие: |
|
|
Ditronix,
а какъв да е диаметърът на проводника във вторичната намотка в този случай? _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 19:42 Заглавие: |
|
|
Aми объркал си преобразуването на формулата. Тая която я писах по-горе е същата като твойта, но изразено Р1. Сигурно от данните които си дал - че при 7пъти увеличение и 4.75в напрежение може да се изведе още колко трябва да се увеличи, но ме мързи да смятам.
За тримера и съпротивленията трябва да кажеш отколко до колко волта искаш да имаш на входа. Може и да се окажат излишни Р1 и Р2 |
|
|
 |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 23, 2005 0:57 Заглавие: |
|
|
| mir4o написа: | | ...защо трябва да умножавам стойността на резистора по 13 |
Ами нали трябвало 2.5V да се получи от делителя, това е 1/14 от 35V, от там отношението на резисторите трябва да ти е 13:1.
7:1 ти дава точно толкова колкото си написал. |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 23, 2005 13:40 Заглавие: |
|
|
Сега вече ми стана ясно
То не че е толкова сложно да се сети човек, ама...  _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 26, 2005 19:06 Заглавие: проводника??? |
|
|
Относно броя на проводниците в паралел-колкото повече са по добре.
По този начин се запълва по добре макарата,коефициента на запълване е по добър де .
Само не се престаравайте ,при по тънкия проодник относителната част на лака към медтта влошава коефициента на запълване.
Забравих да спомена и по малките загуби
Защо мислите е измислен литцендрата???  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
|