Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на захранване +-30V
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
batsenko
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 11:24    Заглавие: Търся схема на захранване +-30V Отговорете с цитат

Здравеите на всички. Аз съм студент от ТУ и имам да правя курсов проект на захранване за НЧУ, с характеристики:
Изход двуполярно напрепрежение 30V изходен ток 4А като, изходното напрежение на стабилизатора да се управлява от сигнала в изхода на крайното стъпало, в граници от +-20 до+-30V, напрежението на стабилизатора трябва та бъде по-високо с 4 волта от амплитудата на сигнала от крайното стъпало.
Та сега по въпроса, за схемата използвам обикновен стабилизатор с ОУ в изхода на който са включени два транзистора в схема дарлингтон, за управление мисля да използвам полеви транзистор като регулируемо съпротивление който е включен в ООВ на ОУ на мястото на единия резистор от делителя. Това мисля че е правилния начин да се регулира изходното напрежение на стабилизатора но когато го симулирам в PSPice нищо не става. Моля ако имате някакви схемни решения или формули за изчисляваване на режима на полевия транзистор да ги споделите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ka6pirovski
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 12:30    Заглавие: Отговорете с цитат

добре де с каква цел се прави това ?? нещо немога да се сетя какво печелиш , освен че си усложняваш живота Smile да разбрах че е курсов проект........
batsenko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 12:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми тва ми курсовия проект, реално приложение в практиката може и да има ама точно за захранване на НЧУ не вярвам, а затва че си усложнявам живота си прав, ама тва ми заданито к'во да се прави?!?

EDIT: какво печеля ли? Ми според преподавателя По ниско захранващо напрежение Arrow по малко греене на крайните транзистори. Ама и се изменя работната точка на цялото стапало. затва си мисля, че няма много смисъл от това ама.... кой ме пита. Важното да ми е гадно!!!!
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Не че ми е работа , и не че знам как да ти помогна ама как му е името на тоя гений ( преподавателят ти де ... ) ?
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Глупоста на този свят е безкрайна.
Трябва да си направим една златна страничка и да изписваме там със златни букви имената на такива "гении" Twisted Evil
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 17:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Май доста бързате с оценките си.
Този принцип съществува в реални системи (при това не е измислен вчера) и смисъла му е точно този които е написан в редактираното съобщение на питащия. По отношение на това:
Цитат:
Ама и се изменя работната точка на цялото стапало
съвсем не е задължително да е така. Смисъла е да променяш захранването именно и само на крайното стъпало когато е необходима по-голяма мощност.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
batsenko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

RC ще съм ти много благодарен ако имаш някакви схемни решения и ги споделиш с мен. Или някъкав метод за изчисляване на работата на този транзистор. Проблема е там, че ми трябват някакви формули чрез които да се изчислява съпротивлението между DS на транзистора при дадено входно напрежение на гейта. Точно там ми се бърка работата, ако сложа резистор си става обикнновен делител и си работи перфекно, като сложа транзистор става мазало. Уш го смятам (режима) ама не стаа нещо. иначе сигнала за управлението го вземам от пиков детектор който е сварзан към крайното стъпало.
Върнете се в началото
ka6pirovski
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 06, 2004 11:49    Заглавие: Отговорете с цитат

нещо неразбирам смисъла на това да вдигаш напрежението при големи мощности освен че усложняваш системата....... но желая ти успех в начинанието за съжаление немога да ти помогна със съвет или схема Sad успех !!!!
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 06, 2004 12:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам фабрична схема на 1.6 kW крайно стъпало с MOS транзистори и там ползват превключване на захранването , но стойностите са фиксирани ( мисля че на 70 и 100 V ) . Формули няма ... Ако смяташ че ще ти е от полза ще ти я пратя . Усилвателя май е QSC .
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Авг 06, 2004 13:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ефект от това ще има само ако стъпалото се захрани с +-20V без стабилизатор а останалите 10V се регулират в зависимост от сигнала на драйверното стъпало принципа на работа на този усилвател се нарича В+С и няма нищо общо с компенсационен стабилизатор който ще отдели и тази топлина която не отделят крайните транзистори и ефекта е отрицателен а общото КПД пада значително.
Ако те интересува това което ти описах мога да сканирам някоя подобна схема и да ти я пратя.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети