| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 21:30 Заглавие: Хобикит 100 W или Motorola Hi-Fi? |
|
|
Здравейте,
интересува ме някой правил ли е тази схема:
http://www.electronics-lab.com/projects/audio/041/index.html
и какви са впечатленията му от нея?
Изглежда доста проста, а в същото време и качествена... Дали си струва да я правя вместо да си взема 100 Ватовия хобикит?
Предварително благодаря! _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 21:41 Заглавие: Re: Хобикит 100 W или Motorola Hi-Fi? |
|
|
| Не съм я правил, но бих предпочел хобикита. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 22:34 Заглавие: Хобикит или Motorolla |
|
|
| Абе Motorolla е сериозна фирма,ама тия транзистори накрая малко ме притесняват,понякога гърмят без причина от пускане на усилвателя,сменяш ги,работят и отново някога правят изненади.Аз също съм противник на дарлингтона в изхода.Стакива транзистори още педи 20г. Филипс предлагаше подобни стъпала,но над 100Вт.имаха проблеми. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 23:18 Заглавие: |
|
|
| Аз лично не харесвам схеми които работят на магия - няма фабричен усилвател изпълнен по тази схема - така че прави си изводи .Представи си примерно фирмата QSC - около 5000 стъпала месечно . Ако за всяко отделяха по два часа за да го накарат да работи стабилно ....... Така че съвета ми е - QUAD ( 405 , 606 ,707 ) |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 23:32 Заглавие: |
|
|
И аз съм малко резервиран към такива схеми, защото както се казва: "много хубаво не е на хубаво". Затова исках да чуя и вашето мнение. Най-вероятно ще избера Хобикита!
Благодаря на отзовалите се, а тези, които искат да споделят мнение, да заповядат! _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 23:47 Заглавие: |
|
|
не че много разбирам обаче тази схема я има в много други маркови стьпала но все пак си прави хобикита че части има и вьв всяка железария  |
|
|
 |
naka76 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 25, 2005 10:39 Заглавие: |
|
|
Това е вариант на една известна схема , публикувана отдавна в списание Направи си сам. Викат и схемата със 741( всъщност може и да греша за името). Разисквана е тука и във форума доста. Тръгва без проблеми, свири прилично.Подходяща е за начинаещи , но при по-ниски захранваниq.
Pyk eto i edna mnogokratno izpitana , prosta i nadevdna shema!!
http://store3.data.bg/nakacaraudio/_sgg/m1m2_1.htm _________________ CAR AUDIO DESIGN |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 25, 2005 12:01 Заглавие: |
|
|
| Незнам пък какво му е моторолското на този усилвател,клас В страшно висококачествен,нема що.А така с дарлингтони е по скоро генератор отколкото усилвател.... |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 25, 2005 12:54 Заглавие: |
|
|
| Схемата която обсъждате е почти идентична с българската със опер. усилвател 741.Руснаците също са я правили и работи добре-има я и в списание "Радиохобби" в по старите броеве.Ако трябва да бъдем точни схемата е публикувана в западно списание за пръв път през далечната 1978 година и има Коеф. на Нел.Изкривявания около 0,06%,но оригинала мисля че не е с 741.За пръв път аз съм я видял в сп"Радио" от около 1980г.Незнам кой и какво е правил,но аз тая схема съм я правил многократно(българската) даже изкарваща и до 200 вата на изхода си работеща години наред за озвучаване на дискотека.Схемата работи много по-добре с дарлингтон(Моторолския тип) отколкото българската с комплементарни съставни транзистори(БД139,БД140+КД503).Схемата работи в клас АВ и тока на покой се регулира с R7 и R8,но те трябва да се сменят едновременно и да имат еднакви стойности.За по малък ток на покой се поставят ПО-МАЛКИ стойности.За недостатъците-липса на защита и малко повече средни честоти от българската схема. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 25, 2005 13:22 Заглавие: |
|
|
| Аз съм я правил точно от статията на Зайцев в списание "Радио" също няколко пъти,но за да влезе в клас АВ трябва ток на покой 100-150 милиампера за крайните трнзистори,тъй като няма термокомпенсация обаче за да остане този ток в определени граници са нужни огромни радиатори 3-4 пъти по големо от тези на компенсирана схема,даже когато е с дарлингтони са нужни още по големи.Правили сме опити да я компенсираме доста неуспешни и вече не е тази схема.За изкривяванията също ще споря,защото поради простотата си ОУ-то трябва да работи на низкоомен и капацитивен товар,тогава то не е съвсем от линейните.С две думи- неможе хем това в онова,хем душата в рая.Но за непретенциозни решения и до 50 вата е съвсеп приемлив вариант.... |
|
|
 |
|