|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
b.todorov Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 11:50 Заглавие: Ремонт на дъно за РС помощ... моля |
|
|
Изгоря ми захранването и след подмяната му с ново ,монитора на РС не се пали....някой ремонтирал ли е /дъно/ MAIBOARD K7 Slot-A
ACORP VIA KX 133,K7 ATHLON,ATX,saund.
Последната промяна е направена от b.todorov на Вто Ное 29, 2005 14:57; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 12:05 Заглавие: Re: Ремонт на дъно за РС помощ... моля |
|
|
| b.todorov написа: | | Изгоря ми захранването и след подмяната му с ново ,монитора на РС не се пали....някой ремонтирал ли е дъно тип Acorp 7VIA71A. |
Не ми е познато това дъно , но дай малко повече инфо, дъното пали ли, тръгва ли??? има ли характерният звуков тон (изписукване)??
Ако всичко е наред, и само мониторът ти не се стартира то първите съмнения падат върху видеокартата- че е дефектирала..(тя на дъното лие -вградена) ??? _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 13:14 Заглавие: Re: Ремонт на дъно за РС помощ... моля |
|
|
| Rockton написа: | | b.todorov написа: | | Изгоря ми захранването и след подмяната му с ново ,монитора на РС не се пали....някой ремонтирал ли е дъно тип Acorp 7VIA71A. |
Не ми е познато това дъно , но дай малко повече инфо, дъното пали ли, тръгва ли??? има ли характерният звуков тон (изписукване)??
Ако всичко е наред, и само мониторът ти не се стартира то първите съмнения падат върху видеокартата- че е дефектирала..(тя на дъното лие -вградена) ??? |
Няма характерен звуков тон,саунда е на дъното .Видео картата е отделно ,монитора не пали.Пробвах с друго РС и монитора си пали и всичко е наред.Отделно от дъното ми е модем,мрежова и видео карта. |
|
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 13:45 Заглавие: |
|
|
Добре, значи съмненията ми падат пак първо на видео картата!
Но това много относително, първо ще се наложи да направиш тестови замервания по дъното за нужните стандартни напрежения!
Може да се окаже че има дефектна и някоя банка от рам памета(в случая както дъното не тръгва) също може да има дефектен процесорЦПУ... ако нямаш опит и нужните прибори едва ли ще успееш сам в домашни условия да се справиш с повредата!
Препоръчвам ти да се обърнеш към най близкият компютърен сервиз, за диагностика и евентуален ремонт! _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
b.todorov Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 14:12 Заглавие: |
|
|
| Rockton написа: | Добре, значи съмненията ми падат пак първо на видео картата!
Но това много относително, първо ще се наложи да направиш тестови замервания по дъното за нужните стандартни напрежения!
Може да се окаже че има дефектна и някоя банка от рам памета(в случая както дъното не тръгва) също може да има дефектен процесорЦПУ... ако нямаш опит и нужните прибори едва ли ще успееш сам в домашни условия да се справиш с повредата!
Препоръчвам ти да се обърнеш към най близкият компютърен сервиз, за диагностика и евентуален ремонт! |
Без нужната схема и цар да си няма да можеш да се справиш.Всички ми пишат,че да си купя ново дъно което е около 100 лв , но то е хубаво да се купи с процесора който е и той 100 лв. и нагоре сиреч 200 кинта.Иначе с тестовете при подробно проучване може и да се справя.Видео картата по малко вероятно да е, мисля че без нея трябва да се чуе характерното ,,писукане,,. |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 15:03 Заглавие: |
|
|
| Добре де, вентилаторите поне палят ли се? Махни всички платки, вържи само спиикъра за дъното и процесора. Чуй има ли звук някакъв. |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 17:17 Заглавие: |
|
|
| Ако на захранването му се врътка вентилаторът значи работи.Следователно не се включва защитата му.После махаш всичко от дъното като оставяш само една банка памет която ти се вижда най сносна.Слагаш и пищялката и след включване тряя нещо поне да пищи.Ако пропищи значи си добре.Почваш да нареждаш платките една по една докато разбереш кое е гръмнало.Но дай повече инфо |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 18:04 Заглавие: |
|
|
| Погледни да няма надути кондензатори и премери напрежението на ядрото ,трябва да е около 2 волта мери се на сорса на полевака на дъното.Но първо премери батерията и ресетни биоса, после без да слагаш нищо освен захранването и говорителчето ,пусни дъното и ако говорителя почне да писка имаш шанс.Тия атлони са редки и работят много добре, затова ти пожелавам успех. |
|
|
 |
alfa Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 23:13 Заглавие: |
|
|
| grishan написа: | | Погледни да няма надути кондензатори и премери напрежението на ядрото ,трябва да е около 2 волта мери се на сорса на полевака на дъното.Но първо премери батерията и ресетни биоса, после без да слагаш нищо освен захранването и говорителчето ,пусни дъното и ако говорителя почне да писка имаш шанс. |
Първо да кажа, че без процесор шансът нещо да писука е минимален, така че да добави и него в опитната постановка. Това понеже писуканията са част от POST теста, коийто започва чак като процесора се ресетне и пробва да изпълни ресет вектора. Та долу-горе: няма процесор => няма ресетване и кой да изпълни ресет-вектора => СТОП и няма POST и писукания. Това е конкретно за неговото дъно, което мисля че е Acorp 7VIA71 или 7VIA71A.
b.todorov, напрежението може да измериш и на крачето на някоя бобина, разположена близо до слота. За този вид процесори в зависимост от степинг, ревизия, честота и бла-бла трябва да видиш между 1.6 и 1.8 волта.
Също на допир никой транзистор, интегрална схема или чип не трябва да парят първите минути.
Казаха вече, че вентилаторите трябва да се завъртят...
Но това са малко общи положения, де...
Примерно напрежението може да е ОК, но да нямаш честота
Преди да си започнал ъпгрейд, бих искал да ти кажа че такива дъна макар и трудно все още се намират и бих могъл да ти съдействам при необходимост. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 30, 2005 7:13 Заглавие: |
|
|
| Като казах нищо имах предвид периферия, а не самия процесор.Извинявам се за недоразумението. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|