| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 9:58 Заглавие: Има ли смисъл - Усилвател |
|
|
Значи искам да попитам по-опитните има ли смисъл в един усилвател да се обръща единия вход на едниня канал на 180 спрямо другия. Идеата ми е когато единия амп. се захранва от положителното рамо на зхранването , другия канал на усилвателя да се захранва от отрицателния канал и обратно , и така да се получи по добро КПД. Има ли смисъл това свързване или е по добре двата входа на двете платки да са свързани един към друг на общ сигнал.  _________________ Всичко е ток и жици... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 11:33 Заглавие: Има |
|
|
Идеята е да се опрости диференциалното свръзване на двете стъпала.
Обикновено такова схемно решение се използува във авто усилвателите. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 12:31 Заглавие: |
|
|
Ако целта е, захранващият източник да се натоварва симетрично, много е важна схемата на захранващия източник. В случая противофазата няма да помогне, защото сигналите в двата канала не са идентични. Ако обаче двата канала ги свържеш в противофаза, а говорителя свържеш между двата изхода, ще получиш два пъти по-мощен усилвател в диференциално свързване, но само с един канал. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 12:59 Заглавие: |
|
|
| Mи първо ми трябва за автомобилно озвучаване. Не ми трябва да е стерио - за басскаса ми е нужно . Другото което е няма да го ползвам в мост - т.е. имам два отделни бассови говорителя. А захранващия източник са импулсни захранвания. Та дали ще се подобри работата ако вържа входовете на усилвателите в противофаза ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 13:00 Заглавие: |
|
|
Горе бях аз. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 16:40 Заглавие: |
|
|
А-у-у-у! Ти да не искаш двата усилвателя да работят поотделно с един и същи сигнал? Тогава нещата загрубяват, но ако е за кола, няма да усетиш проблема. Той се проявява от свойствата при разпространение на вълните. Възникват стоящи и бягащи вълни. Интересни състояния се случват при срещите на два или повече вълнови процеси в определена среда.
Когато се редят високоговорители било то последователно или в паралел, се внимава, те да трептят във фаза. Ако на някой се обърне начало-край, възникват стоящи вълни и при отдалечаване, силата на звука бързо намалява.
При два отделни усилвателя неизбежно ще се получат фазови отмествания ако не в електрониката, то във високоговорителите. При диференциалното свързване, в електрониката няма да има проблем, но тонколоната трябва да е една. За кола обаче проблемът нама да се усети. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 03, 2005 19:18 Заглавие: |
|
|
Тоест , разбрах че трябва задължително да обърна единия вход на единия усилвател. Говорителите ми са две 15-ки по 4ом. Значи най добре е да ги вържа последователно ( стават 8ом) и двата усилвателя да вържа в мост към вече 8омовата колона. (естествемо ще спазвам изводите на говорителите така че да бият и двата в еднаква посока)
Ще използвам горната схема за обръщане на сигнала. Гледам работи с -+15волта , които ще зема от захранването на интегралата на QUAD-a. ( и тя се захранва с -+ 15в. ) _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 04, 2005 6:31 Заглавие: |
|
|
Така ще стане. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 04, 2005 10:34 Заглавие: |
|
|
Да блогодаря ви за съветите , така ще пробвам , па дано се получи. _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
|