| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 11:39 Заглавие: Проблем с акомулатор |
|
|
Днеска едно приятелче ми донесе едно фенерче купено от магазин за левче.Каза че бачкал с него почти 3 месеца обаче напоследък за да работи около 3-4 а трябвало да го зарежда поне един ден.И ми го даде да му зимам чарковете.Отворих го и видях че батерията всъщност е акомулаторче.Правоъгълно сиво на цвят някъде наполовина на такова за мотор.Отгоре има едно капаче което като се вдигне и там са гумените тапичките и отворите през които се налива вода.Измерих го преди да го отворя-0.3В .След това махнах тапичките за да видя дали има вода ама нъцки,капка нямаше.Изплакнах го на мивката и от там излязоха какви ли не мръсотии и чернилки.И понеже нямам дестилирана вода напълних клетките с чешмяна.Измерих-0.57В.Та въпроса ми е може ли по някакъв начин да го "възкреся" този акомулатор примерно като му налея киселина някаква и дестилирана вода или нещо такова  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
XPAHKO Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 13:40 Заглавие: |
|
|
| В повечето случаи акумулатора е алкален и не се долива вода .Отворите са за да излизат газовете. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 14:46 Заглавие: |
|
|
Да разбирам ли че съм му таковал таковата и вече нищо не став от него?
А и + това отворите са запушени плътно с тапи така че ми се струва трудно да излизат газове  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 15:07 Заглавие: |
|
|
особено с чешмяната вода...  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 15:36 Заглавие: |
|
|
А има ли поне някаква вероятност да не е алкален
Не знам как е правилно да се зареждат тея алкални акомулатори ама тоя се зарежда от 220в през грец филтров кондензатор и резистор
без никакви трафове и т.н _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 15:45 Заглавие: |
|
|
Ако е с киселина защо не пробваш с киселина от стар акумулатор, може пък да стене нещо, но имай в предвид че трябва да се работи внимателно с киселината че е опасно. Не знам какви предпазни мерки трябва да се вземат.  |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 16:02 Заглавие: Re: Проблем с акомулатор |
|
|
| showMANiak написа: | | Изплакнах го на мивката и от там излязоха какви ли не мръсотии и чернилки. |
Щом са излезли чернилки, много голяма вероятност, електролита да е сярна киселина.
"Чернилките" - предполагам са от графитните плочи.
Това, че си налял чешмяна вода не е добре. Нямаш ли един хладилник, да вземеш от камерата малко лед и да го стопиш.
Пробвай да вземеш от акумулатор сярна киселина, и да сложиш няколко капки така да ги нарека, но източи чешмяната вода от батерията. Поздрави!!!
П.С. Славчо, то с киселината е опасно да се работи, само когато в съд с вода се налива киселина(забранено), обратното не е опасно.
За капките от киселина трябва да се внимава, каквото е попаднало на кожата трябва да се измива обилно с вода, и след това със сапун. Възможно е и да има случаи на пробито облекло, но какво да се прави както се казва "рисковете на професията".  _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 16:21 Заглавие: |
|
|
от последния пост не се разбира много и аз ще кажа, че в съд с вода може да се налива киселина, защото тя (киселината) е по-тежка (концентрираната сярна киселина 99,6 ЧЗА има относително тегло 1, и докато пада към дъното на съда се "разтваря" във водата. температурата се покачва до 60-70 градуса и преди да се ползва така разредената киселита трябва да се остави да изстине.
НИКОГА НЕ НАЛИВАЙТЕ ВОДА В КОНЦЕНТРИРАНА КИСЕЛИНА!!! МНОГО ПРЪСКА!!! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 11, 2005 16:34 Заглавие: |
|
|
Значи вероятността да не е алкален е 100% -акумулатора е оловен,необслужваем.Клетките не са заляти с течен електролит,а са напоени с гел.Проблема при тези фенери е че ги продават със зарядно за 12 V акумулатор,а този вътре е 6V.Грешката с чешмата и водата в случая изобщо не е била фатална,тъй като от системно преяждане/презареждане/акумулаторът е бил сдал багажа.Ако ще се ремонтира фенера,първо трябва да се смени зарядното или да се преработи старото.А акумулаторите ги има навсякъде. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Yonderboi Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2005 23:03 Заглавие: |
|
|
zna4i ako naistina akumolatora e oloven ,koeto lesno moje da se proveri problema s 4ehsmyankata ne e tolkova seiozen kolkoto olovniq sulfat .starite akumolatori pri opit za zarejdane edinstvenoto koeto pravyat e da razdelyat vodata v elektrolita i da greyat kato pe4ka.)))))kogato izpolzvash 4oshmyanka za dolivane efekta e brutalen zashtoto tya ima nay-malkoto osnoven xarakter pri koeto se zabelyazva neutralizaciq s energi4no otdelyane na toplina)))))i suotvetno otaika))))).........pove4e po slu4aya nyama smisul da komentiram)))))No ima neshto koeto moga da preporu4am za stari olovni akumolatori opitayte da go zaredite s izpravyane samo prez edin diod
Във този форум се пишезадължително на кирилица, както и грамотно, Написаното на "шльокавица" ще го намаля за да не се чете, ако смяташ(те) че е важно, лесно може да се редактира като се препише на кирилица. slav4o.com _________________ s4upenoto proporcionalno na nau4enoto |
|
|
 |
|