Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

помощ за усилвател с ТДА2005
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Hektor
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 9:49    Заглавие: помощ за усилвател с ТДА2005 Отговорете с цитат

имам от едно време един стерео усилвател ТДА2005 който си го включвам към комютъра (не че е стар ама дълго време го ползвам Smile ). Реших да си взема още два такива и да стане 5+1 обаче като ги пуснах и трите много грееха (сложих и трите на един радиатор) и какво да правя реших докато измисля по добро охлаждане да изключа два от усилвателите ( резнах им + на захранването). остана само едно ТДА2005, но не старото, а ново и то така яко грее че просто нямам думи (радиатора го загрява на 45 горе долу а той е бая голям!) - не че ми пука че грее обаче като го пусна добре се чува обаче като загрее така яко започва да криви и да се самовъзбужда че просто нямам думи!кажете каква може да е причината и предварително 10Х. схемата между другото е по онази от хобикит - купих я готова запоена само да свържа входа изхода и захранването и да работи щото не ми се занимава (по-точно не ми остава време).
Върнете се в началото
Тео
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами обясни как си ги монтирал тези два чипа и RC елементите. Трябва да са на отделни платки с отделни радиатори, така както пишеш си ги монтирал на един радиатор, но изолира ли металните им корпуси от радиатора ?
Върнете се в началото
Hektor
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

не съм ги изолирал те трябва да са на маса до колкото зная! не трябва да се изолират като са на радиатор! а колкото до платките на три отделни платки са! виз в стараницата на хобикит - hobbykit.dir.bg - усилвател стерео 2 х10 Вата
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 11:59    Заглавие: RE: Отговорете с цитат

Най вероятно се самовузбужда на висока честота.
Провери на изхода на чипа с поменливотоков миливолтметър или осцилоскоп.
Някои серии от тези чипове никак не обичат " меко захранване ".
Дали не ти е слабо захранването ?
Трябва да дърпаш от него поне 7 ампера без проблем.
Или пък са ти дълги и с малко сечение захранващите кабели.
Слагай 100 нанофарада м/у + и маса непосредсвено на краката на чипа , безиндуктивен разбира се Very Happy
Успех Smile
hektor
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 12:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-чудното е че "старата" платка работи ОК а Новата грее. снощи откачих плюса от новата и го закачих на "старата" и работи 6 - без проблеми и не грее без ни6то друго да сън пипал това ми е чудно - да не би някъде нещо да окъсява? и новата да се нагрява заради това - довечера пак ще гледам. колкото за масата гледах че дават на ТДА 2005 корпоса е даден на маса много ме оззадачава това - според мен има някакъв проблем при тези новите - дали да не пробвам да окъся входа и да видя дали ще грее?мерси за помоща!
Върнете се в началото
Тео
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е самовъзбуждане по ВЧ и нищо друго. Причини много, на първо място от захранване, разположение на елементите върху платката, по дълги проводници и с по малко сечение, по дълги изводи на елементите при запояване, дори разполагане на платката на определено място и пр. и пр. Тези чипове са много капризни за самовъзбуждане. На първо място пробвай да запоиш С 100 nF между крачетата +- на чипа с възможно по къси изводи, на второ място окъси входовете преди кондензатора с къс проводник за да разбереш от къде възбужда. Понякога тези неща много трудно се отстраняват, даже е възможно ако наклониш някой елемент към платката да се управи /давам го като пример/. Иначе в момента това което си сътворил е един ВЧ генератор който предизвиква протичане на голям ток през крайните стъпала на чипа и оттам и греене и съвместно със звуковата честота достига прага на защита оттам и силно кривене на звука.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Още по вероятно е да са ментета новите чипове,това е типичното им държане...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:24    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси за помоща нямаше да се сетя че може да се възужда по високи честоти, ще видя дали е от това за съжалени нямам осцилоскоп инак ще6е да доста лесно а разбера какво му е Very Happy
Върнете се в началото
hektor
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

май бая съм огладнял Laughing (бая букви съм изял). Мерси дано успея да ги подкарам и другите 2 ТДА-та, но на първо време съм радостен че поне "Старото" работи. Ще пиша какво съм направил.
Върнете се в началото
Тео
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом имаш нерви да експериментираш - дерзай, но по добре виж схеми с други чипве, но с това захранване на "стария" ти усилвател няма да се получи - напрежението ще клекне с добавени още 4 стъпала.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети