|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 10:14 Заглавие: LapTime? |
|
|
Здравейте!
Малка група картингжии се сблискваме с един проблем. Как да си мериме времето на обиколка на дадена писта. Като цяло задачата е че е най-удобно приемното устройство да бъде на волана на карта. Един вид имам идея да си закупя готови хронометри, Примерно такъв:
http://www.exactime.nl/ecshop/pd-562410917.htm
и да извадя две жици от бутона където се сменят обиколките и да си направиме IR реле на страрт финалната права където да се осъществява засичането на обиколката. Примерно да ползвам фото релетата от
http://www.neomontana.dir.bg/prices.html
Та въпросите ми са в естество дали това дето съм намислил ще се получи. Най вече бързодействието на Ir релето дали ще се задейства рид релето( в максимания вариант се преминава със скорост около 100 км/ч).
Всякакви съвети по темата ще ми бъдат полезни. Разбира се има готови решения по темата, като
http://www.stackltd.com/predict.html или други в рамките на 300-400 лв. на праче, ама гледаме да си спестиме някой лев  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 18:24 Заглавие: RE: |
|
|
Разработката и изпълнението на подобно устройство ще ви излезе по скъпо !
По друг начин седят нещата ако просто искате да си "начешете крастата" така че ви пожелавам успех . НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА
PS:И не забравяйте да карате , ако ви остане време  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 14:45 Заглавие: |
|
|
То за карането нема грижи. Почти всяка вечер джиткаме.
Напълно ми е ясно че ако става въпрос за сериозно изпълнение сумите са яки. Има на пазара две три фирми които предлагат такива устройства, но повечето са в USA и ако сметнеме доставака и мита става мазало.
Та не разбрах в най упростения вариант, какво толкова сложно има. Взимане на най-ефтиния дигитален хронометър, вадене на две кабелчета, и правене на ИР реле или реле на магнетичен принцип.
Това с хронометъра си го правиме и сега на ръка, но мисълта ми е да се направи реле което да се включва на старт финала или някъде другаде. Как се прави? Ами Вие кажете, нали за това е форума?! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 14:57 Заглавие: |
|
|
| Лазерна показалка осветява на финала фотореле, което се задейства като пресичаш финалната линия(лазерния лъч) |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:18 Заглавие: |
|
|
slav4o.com: така не ства, защото всеки един преминал лъча отчита релето. Да не говориме че ако мине човек през лъча. А ако сложиме приемника върху карта, как да се разсее лъча на писалката да работи в по-голяма зана на сработване ? С оптика ли?
Идеята ми е приемника (хронометъра и премното устройство ИР или магнитен принцип) да са на самата движеща се машина. Тогава ако преминеш през зоната на сработване на релето да ти отчете хронометъра. Само не ми е ясно дали ИР релето - премник ще се задейства винаги на едно и също място. Разбира се предавателя трябва да е насочен от вътрешната страна на пистата към външна част за да няма двойно припокриване. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:26 Заглавие: |
|
|
На една и съща писта ли карате каровете ? _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:37 Заглавие: |
|
|
| Charlie написа: | slav4o.com: така не ства, защото всеки един преминал лъча отчита релето. Да не говориме че ако мине човек през лъча. А ако сложиме приемника върху карта, как да се разсее лъча на писалката да работи в по-голяма зана на сработване ? С оптика ли?
Идеята ми е приемника (хронометъра и премното устройство ИР или магнитен принцип) да са на самата движеща се машина. Тогава ако преминеш през зоната на сработване на релето да ти отчете хронометъра. Само не ми е ясно дали ИР релето - премник ще се задейства винаги на едно и също място. Разбира се предавателя трябва да е насочен от вътрешната страна на пистата към външна част за да няма двойно припокриване. |
Ами карта не е ли нисак, забивате по един кол на всеки карт и на всеки "кол" по една лазерна показалка, но на всеки на различна височина, например за твоя на десет, на друг на 12 см и така всеки ще осветява на различна височина, но височината трябва разбира се да е по-голяма от на карта, за да не се засенчват един друг, ако преминават през финала едновременно. Фотодатчиците съответно трябва да са на съответните височини, и за всеки състезател, отделен, със отделен хронометър. Е това е глупаво, друг вариант със инфрачервени светодиоди,те ще разпръскват светлината, ще се осетяват всички датчици, тогава ще е необходимо всяка двойка светодиод-датчик да са на различна честота(кодировка) на сигналите. |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:41 Заглавие: |
|
|
| Noel написа: | | На една и съща писта ли карате каровете ? |
За зимата Да! Има само една покрита писта в София. Но за лятото е друга бира. Има и писти с готово времеизмерване, но всичките са без голямо табло за показване на резултатите в момента на движение.
Но явно за какво ме питаш! По принцип професионалните изпълнения са на базата, че в самата писта е вкопан проводник (-ци, може би няколко намотки), които свалят информацията кой карт (кола) е прминала старт - финала. Ето й тука не ми е ясно на какъв принцип работят тези устройства. Може би както металотарсачите, но в обърнат варинат:) |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:53 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: |
Фотодатчиците съответно трябва да са на съответните височини, и за всеки състезател, отделен, със отделен хронометър. Е това е глупаво, друг вариант със инфрачервени светодиоди,те ще разпръскват светлината, ще се осетяват всички датчици, тогава ще е необходимо всяка двойка светодиод-датчик да са на различна честота(кодировка) на сигналите. |
Това с датчиците на различна височина от прктическа гледна точка малко е неудобно, защото все пак ще се разместят.
Именно там е удобството да има отделен хронометыр в всеки карт кола, защото по време на каране си следиш времето.
Това с раличната кодировка на сигналите и интересно. Ако си взема наборите от http://www.neomontana.dir.bg/prices.html дали мога да си ги настройвам на различна честота (вълна) на сроботване на приемника? |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 15:55 Заглавие: |
|
|
В пистата се вкопава проводник по който се излъчва висока честота. приемното устрийство е в карта . Когато премине над проводника спира / или пуска , или засича междинно време / хронометъра . До колкото разбрах въпроса е водача да знае какво е времето . _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|