| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:07 Заглавие: |
|
|
Noel - именно! Ако кажеш и с каква схемка да го релаизираме, черпнята е от нас.
По принцип има и обратния варинат. Самият проводник да е приемника, а в картовете(колите) са предавателите които са на различни честоти и персонализират кой кое. Тогава е въпрос на софтуер и комп за да се направи отчитането. Но така каращия не знае какво му е времето в момента на каране, ако няма голямо табло за показване на информацията. А и този въпрос е вече за самите собсвеници на писти, който ич не им дреме по темата. Абе БГ кво да правиш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:40 Заглавие: |
|
|
За схема нямам нищо под ръка подобно , но принципа е : пуска се висока честота с голяма мошност / голяма образноказано / Приемната част ще е пдобна на радиоприемник. Това миидва на ум . Лошото е че нямам нищо подходящо като схемно решение. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:51 Заглавие: |
|
|
имам една идея но не знам как би могла да се осъществи! ако е на оптичен принци може да се използваоптронна двойка като на компютърните мишки светодиод свети към пистата и когато се пресече линия се връща сигнал към фотоприемника устройството е на машинката, а на пътя примерно има някаква ивица! друг вариянт който ми се вижда по-прост е с РИД реле ама къв ще е този магнит на пътя не знам!абе просто се мъ4а си напъна мозъчните клетки  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 17:02 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | пресече линия се връща сигнал към фотоприемника устройството е на машинката, а на пътя примерно има някаква ивица! |
Това наистина е много добра идея. Особенно ако ивицата е да речем цвят "металик" Оптичната част е далеч по лесна за изпълнение. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 17:30 Заглавие: |
|
|
Идеята е наистина добра, ама крие много условности. Като цяло лепенки по пистата, а като минеш два три пъти върху тях..., същото с боята и т.н.
Като гледам готовите решения, има само два начина: Това с ИР реле и това с намотка в пистата. И за двете търся схемни решения. Предимствата на първото е че е независимо от самата писта. Просто се посавя триножник с излъчвател и където си поиска човек.
А второто позволява и да се "персонализират" машините и да има и обратния варинат на отчитане, примерно в лаптоп на пистата. |
|
|
 |
chwr Гост
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 17:40 Заглавие: |
|
|
| Преди известно време ми попадна програмка, която правеше LapTime на радиоуправляеми колички чрез уеб камера. На самите колички се слагаха знаменца с различен цвят и програмата на тази база ги различаваше. Не съм сигурен дали при вашите скорости ще работи, а и остава въпроса как всеки от вас ше следи времето си. Ако някой го интересува ще се опитам да я изровя. |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 17:46 Заглавие: |
|
|
| chwr написа: | | Преди известно време ми попадна програмка, която правеше LapTime на радиоуправляеми колички чрез уеб камера. На самите колички се слагаха знаменца с различен цвят и програмата на тази база ги различаваше. Не съм сигурен дали при вашите скорости ще работи, а и остава въпроса как всеки от вас ше следи времето си. Ако някой го интересува ще се опитам да я изровя. |
Hmm Тва взучи интересно. Ако я намериш, било то линк, прати ми я на [email protected] или [email protected] |
|
|
 |
chwr Гост
|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2005 22:41 Заглавие: |
|
|
| Charlie имаш поща. |
|
|
 |
ЕхСпомен Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2005 14:10 Заглавие: |
|
|
Ако ще мерите времето и от "летящ старт" (което е съвсем естествено) ще ти трябват две контролни точки на пистата:
1. за спирането на хронометрите
2 за започване на броенето
За това хронометрите по картовете трябва да броят непрекъснато, като при преминаване през първата точка, на хронометрите се забранява да промянят буферите на брояча за определено време - колкото да го видиш (хронометъра си цъка, ама не се променят цифрите на екранчето).
Във втората точка се прави единствено RESET на хронометъра, като обаче броячите се зареждат след изтичане на онова време от първата точка.
Така, че с готови хронометри може би няма да стане.
Колкото до локализирането на преминаване на картовете през точките, мисля че най-добре е с индукционен шлейф на всяка точка с различна честота. |
|
|
 |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2005 15:37 Заглавие: |
|
|
Точката на засичане може да бъде само една, но правилно си отбелязал, че обикновения хронометър прави най-много старт и стоп или междинно време. Принципно ако самия "спортен" хронометър има lap time тогава само с един бутон ти отчита миналата обиколка и ти стртира започва следващата, което е нужно за водача.
За начало и край на гонката може и на ръка да се пуска.
Такива lap time хронометри има по нета и вървят от 5 $ до 60-70 $ в зависимост от екстрите като памет за сыхранение и редове информация. В София не сым още намерил подобен.
Вярно че е важно да има стоп "екран" може и за 5-6 секунди за да погледне човек какво му е времето. А като цяло най-добре е да си е застопорено само да ти дава промяната при обиколка.
Има безлпатен софт за четири линии и именно така е реализиран.
| Цитат: | | Колкото до локализирането на преминаване на картовете през точките, мисля че най-добре е с индукционен шлейф на всяка точка с различна честота. |
Именно това ми трябва и търся схемно решение. Както и на ИР релета. |
|
|
 |
|