|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 23:38 Заглавие: Демонтиране на климатик |
|
|
здравейте,
налага ми се да си преместя климатика от една стая в друга, но от фирмата която го е монтирака искат страшно много пари 150-200 лева. Някой може ли да помогне като обясни накратко как да се прибере фреона във външното тяло и после как да се пусне след преместването.
благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
badganaka Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 8:08 Заглавие: Re: Демонтиране на климатик |
|
|
| Anonymous написа: | здравейте,
налага ми се да си преместя климатика от една стая в друга, но от фирмата която го е монтирака искат страшно много пари 150-200 лева. Някой може ли да помогне като обясни накратко как да се прибере фреона във външното тяло и после как да се пусне след преместването.
благодаря |
Преместването на климатика е опасна работа.....
По-добре дай 150-200лв. отколкото да "пуснеш" фреона у вас...... |
|
|
 |
buhal Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 20:15 Заглавие: |
|
|
Това с "прибирането на фреона" няма как да стане. Няколко пъти са ми ремонтирали климатици и ако можеше щяха да го правят. В цената, която са ти дали сигурно влиза и цената на фреона за новото зареждане. Ако мога да те успокоя донякъде ще ти кажа, че преди 5-6 години за монтаж на нов климатик вземаха по 100 - 120 долара и то не по 1,50лв  |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 21:32 Заглавие: Re: Демонтиране на климатик |
|
|
благодаря | Това което са ти поискали е нормална цена за преместване на климатик Прибирането на фреона е наи малкия проблемПреместването на твоя клиамтик се равнява на монтажа на нов кати отделно трябва и да се дозареди и затова не прави експерименти а се обади на хората от фирмата да си свършат работата както трябва и не е лошо да побързаш защото започва сезона на климатиците и може да не ти обърнат внимание  |
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 23:07 Заглавие: |
|
|
Купи си нов евтин климатик с безплатен монтаж - мисля че ще си по на сметка - е няма да дадеш 200 а 450 ( за ELITE например ), но пък ще имаш два климатика  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 7:23 Заглавие: Re: Демонтиране на климатик |
|
|
благодаря |
Фреонът се прибира лесно,но не те съветвам да го местиш сам.Нали след
като се монтира на новото място трябва да се вакуумира,пък и тръбите ще се скъсяват или удължават,абе има си и тънкости.Пък и монтажниците
на AC с това си изкарват прехраната.Ако държиш да го правиш сам пиши
ми и ще ти кажа,как се събира фреон. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 14:05 Заглавие: |
|
|
и аз сега имам подобен проблем
може ли някой да обясни как да откача тръбите и после да ги сложа без да разваля климатика
тези дето ми го монтираха изобщо не са въодушевени от идеята да го местят а и ако поискат 200лв той ми е на старо...
като го монтираха си беше зареден и просто го пуснаха... казаха че нямало смисъл след като са го тествали да го източват .. значи става
но как точно... кое след кое се откача и после като се завъртат там нещата колко трябва да се стягат... и как да се вакумира
ако може някой да помогне... |
|
|
 |
Gillmour Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2005 13:18 Заглавие: Re: Демонтиране на климатик |
|
|
Демонтирането не проблем! Монтажа е В.Г.З.
Ако имате идея пишете. Аз съм аут. |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2005 12:05 Заглавие: Не е толкова просто колкото изглежда на прув поглед |
|
|
Не мога да не взема отношение по темата.
Първо да уточня че не съм професионалист в областта , но поназнайвам някои неща
Следват няколко въпроса:
1: Знаете ли на какви условия за вътрешна чистота трябва да отговаря хладилната машина?
2:Знаете ли как се постига тази чистота?
3:Ако не се постигне и остане влага в системата , Знаете ли до какво води?
Ако си отговорите на тези въпроси остава да си намерите необходимото оборудване и да си преместите климатика сами
В заключение не мога да не кажа че много монтажници ползуват така наречените "хитринки" /за пестене на време/ които се отразяват пагубно както на техниката така ина джоба ни /за озоновия слой да не говорим/
За информация средното време за сушене с добра вакуумпомпа , !!!не компресор!!!, е от порядъка на 2 часа /до 0.18Па/
Никой не ги суши толкова , разчитат на филтъросушителя!!!
Най "майсторския" трик е с чист спирт ,не питайте какво става с намотките на компресора , обикновено след около 2 години.
С други думи , качествено свършената работа си заслужава цената!
След това изложение мисля че ще преосмислите идеята си ,да не забравяме че и хладилните техници деца хранят  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
asenasenov Гост
|
Пуснато на: Пет Май 05, 2006 15:37 Заглавие: тези от фирмата са пълни нещасници |
|
|
| Anonymous написа: | и аз сега имам подобен проблем
може ли някой да обясни как да откача тръбите и после да ги сложа без да разваля климатика
тези дето ми го монтираха изобщо не са въодушевени от идеята да го местят а и ако поискат 200лв той ми е на старо...
като го монтираха си беше зареден и просто го пуснаха... казаха че нямало смисъл след като са го тествали да го източват .. значи става
но как точно... кое след кое се откача и после като се завъртат там нещата колко трябва да се стягат... и как да се вакумира
ако може някой да помогне... | Споко пич!Пускаш климатика на студено,изчакваш 3минути и затваряш с шестограм 4 или 5 двата крана.После го спираш от тока.С ключ леко развърташ гаиката на малката тръба,после и на голямата.Възможно е леко да изтече газ,но не се коси.Сега ги отвърти изцяло.Загуба на фреон от около 5%е нормално.15% годишно дори е допустимо,защото може и монтажа да не ти е бил перфектен.Но това е друга тема.Но сега да се върнем към нашата си работа.Изолирай с изолирбанд тръбите за да не се пълнят с прах.Сложи и тапите на външното тяло.До тук си спести 50лв.Сега обаче идва по трудното,защото като го местиш е необходим специален инструмент.Но всичко по реда си.Необходимо е да спазиш денивелация на кондензния маркуч от вътрешното тяло,за да може на охлаждане при конденс да изтича водата.Сега вече си извел тръбите,маркуча,контролния кабел на вън.Всичко направи в пакет с помаща на първо през 25см. изолирданд(1.50лв. ролката),после с помоща на бандажна изолираща лента(PVC-около3.50лв.).Сложи ли вече външното тяло(нивелирай го много добре),вътрешното също.Сега много внимателно огъни тръбите и внимавай да не ги прегънеш.Сега ще видиш че тръбите са или дълги или къси.Ако са дълги е добре.Купуваш си най-ефтината тръборезка(4лв.)и внимателно си отрязваш излишната тръба.Ако вече си забелязъл за да свържеш тръбите е необходимо да се направят конуси(много важен момент).Тук вече е необходимо да се обърнеш към познат(слага газови уредби)или да си купиш най-ефтините(конусна дъска с конус).Притегни внимателно,но не много слабо тръбите към винтилите на външното тяло.Внимавай да не скъсаш вече готовите конуси.Лошото е че нямаш вакумпомпа.За да се справиш направи монтажа в най-голямата жега.Вече си сигурен че всичко е свързано перфектно.Отвърташ с шестограм 4 или 5 Винтилите(пускаш фреона)и изчакваш30сек.Натискаш иглата(като на автомобилна гума)докато не усетиш че вече излиза фреон(на малкия винтил).Слижи всички тапи.Напомням ти че това е аматьорския начин,но пък за ефтин климатик спестяваш пари(150-200)лв.Е ще похарчиш 20лв. за консумативи.УСПЕХ.Ако имаш проблеми съм на [email protected] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|