Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за закупуване на климатик
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
juve
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 06, 2004 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров , признавам, че по аудио устроиствата има какво да ми кажеш и покажеш Smile ама за климатиците можеш да пропуснеш..... като контра въпрос ше кажа : Виждал ли си как и колко време работят такива преоразмерени климатични системи? ( е ако си имал в предвид единствено и само инверторните климатици тогава може да пием по 4 бири и след това може и да се договорим да си стиснем ръцете Smile )
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 07, 2004 1:50    Заглавие: Отговорете с цитат

juve, съгласен съм да си стиснем ръцете и да пернем по някоя бира а за климатичните системи можем да поспорим Smile В нашия край "оразмерените" инверторни системи са от 2 до 3 пъти по малки от необходимото и уират при -5 С до -15 С а наитина качествна и оразмерена система може да работи добре и при доста по ниска температура от -20С.

BRGDS
Върнете се в началото
juve
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 07, 2004 7:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето го резултата от безобразната продажба на тези неща без съобразяване с конкретните условия.... Evil or Very Mad А относно работата на климатиците при температури по ниски от -5 ( за обикновенните) и -12 -15 за инверторните нещата са много оплескани Wink Винаги многго ми е бил интересен факта, каква ефективност може да има система с температура на изпарение -5 градуса при - 10 да кажем.....просто си топли колкото и консумира ( че и позле) и разглеждането на графиките и прочутото " ами 1 кв теглилш от мрежата 3 кв получаваш" добива много странно звучене Very Happy А и поледно десет: я си вижте в паспортите на климатиците до каква температура си работят нормално ( не говоря обаче за писанията, смукани от пръстите на изманици като Osaka и др. от кол и въже ....)
Върнете се в началото
nebelservice
Гост

МнениеПуснато на: Нед Авг 08, 2004 8:29    Заглавие: Отговорете с цитат

wero написа:
......kато пари бих искал да се вместя в 800 лв.
стигат за Midea, 12-ка за помещението , което описваш. Даже са много.
Ако ти е кофти изложението, или има включени хладилници, трябва да вземеш 16-ка но пак ще се включиш.
Реплика : изпарението на повечето термопомпи е в границите 1-6 градуса, най-критична се явява не околната температура, а влажността на въздуха. Тука дори няма значение колко пари си похарчил Smile
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Пон Авг 09, 2004 7:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои съображения по темата:

изпарението на повечето термопомпи е в границите 1-6 градуса
Само през Лятото. Т на изпарение не е конст. Зимата ,когато изпарител се явява Външното тяло Т изп. =/> -30град.Теоритично -40град.

фреона замръзвал на -23(24)
Не .Който иска - да разгледа скалата на фреон R22 на някоя зарядна станция .Ще се удиви приятно.Под -30град обаче, Р(налягането) на R22 е вече много малко, клони към 0 бара, с каквото тези компресори не работят. /съвсем друг въпрос е наличието на въздух в системата(да речем при калпав ремонт ),чиито водни пари кристализират и я запушват/.

Закачка: като е "много добре" някой да е видял хладилник с инвертор?
Да има. От скоро/3-4г/ големите фирми влагат в своите "де лукс" модели инверторни компресори.Целта:
плавен/мек/ START,STOP
гарантиран Пуск при неразсеяно надбутално налягане/демек при кратки прекъсвания на тока/, при Големи толеранси на V на мрежата и т.н.Има ги и в мобилни 12/24V установки.

т.нар SCROLL компресори
От доста време всички домашни климатизатори са със SCROLL компресори.Инверторни и Неинверторни.

кое мори Неинверторните климотици
Калпавата им схема за размразяване.Повечето имат фиксирани времена на размразяване ,а някои даже фиксирани съотношения работа/размразяване.Дори модел като SHARP AHA-244E (Неинвертор),няма външен температурен датчик,а следи двата вътрешни+обороти на вътрешния вентилатор+токовия датчик, за да разбере кога да започне размразяване,което обаче е фиксирано =30min и в резултат при определени условия се превръща в масивен леден блок.
Добре е да се знае,че при заледено външно тяло и ниска-Вътрещна температура /0--6град./,клим. не може да се размрази сам.
Някои климат. при включване тръгват първо на размразяване.НО не всички.А някои люде си ги изключват нощем. А познайте какво става с тези клим. /и с фиксирано време за размразявене/ през зимата.

НАЙ-основния въпрос обаче е:
Как се постига и поддържа такава зверска разлика в температурите вътре +25гр,спрямо външната -20гр и колко грамадни са ни загубите,или къде всъщност ни отива мощноста.
АМИ че то същата разлика (само че с обратен знак -20вътре и +25външно) се постига в камерите за шоково замразяване,при това такава камера влиза в режим от 12часа до2/3дни ПРАЗНА.
Е.... . Влезте в една такава камера, огледайте я,сравнете я с вашата стая,вижте и агрегата,сравнете го с вашия климатик и си направете някои малки изводи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
juve
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 12, 2004 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко " заядливи " Very Happy Уточнения:
Цитат:
изпарението на повечето термопомпи е в границите 1-6 градуса
Само през Лятото. Т на изпарение не е конст. Зимата ,когато изпарител се явява Външното тяло Т изп. =/> -30град.Теоритично -40град.

Малко се поунесохте.... Вярно е, че т.н чеквентил удължава капилярната тръба през зимата, ама чак пък - 40 еееее.....
Цитат:
Дори модел като SHARP AHA-244E (Неинвертор),няма външен температурен датчик,а следи двата вътрешни+обороти на вътрешния вентилатор+токовия датчик, за да разбере кога да започне размразяване,което обаче е фиксирано =30min и в резултат при определени условия се превръща в масивен леден блок.

В тази връзка питам:защо "старите" модели на панасоник и фуджитсу никак не се вписва в класациятя леден блок? защото са ги мислили умни хора Smile
Цитат:
шоково замразяване,при това такава камера влиза в режим от 12часа до2/3дни ПРАЗНА.

Някак си ми е трудно, да кажа шокова на камера дето темперира 3 дена Very Happy ма може и да съм в грешка Very Happy
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:17    Заглавие: Отговорете с цитат

още Уточнения:

Температурата на изпарение НЕ Е РАВНА на Температурата на въздуха.
Т-изпарение е минимум с 5 до 15градуса по-ниска от Т-на въздуха.
При -40гр. Т-ИЗПАРЕНИЕ за фреон R22, входното Налягане =0!!!

Ясно е че камерата става *шокова*,едва когато е влязла в режим,
но ако те притеснява този термин, чети -*Камера за Дълбоко замразяване*-

" Успех"- plm
Върнете се в началото
juve
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 3:17 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

още Уточнения:

Температурата на изпарение НЕ Е РАВНА на Температурата на въздуха.
Т-изпарение е минимум с 5 до 15градуса по-ниска от Т-на въздуха.
При -40гр. Т-ИЗПАРЕНИЕ за фреон R22, входното Налягане =0!!!

Ясно е че камерата става *шокова*,едва когато е влязла в режим,
но ако те притеснява този термин, чети -*Камера за Дълбоко замразяване*-

" Успех"- plm

Еее ма тука нещо съвсем се зацапаха свещите Laughing
тука някои иска да ме убеди, че климатичен компресор работи при температура на изпарение около - 30 да кажем цяла зима а? Very Happy Very Happy
и може ли тогава да ми кажеш колко Btu ти дава при тази температура ? Може би ще ми покажеш кои са тези компресори дето работят на - 40 на R22 ....ми ето , хваштам един линк дето ми пада 1 ви пред очите и гледаи..хем е модерен компресор дето много го обичат и ом Мидея и от LG koloni .....http://www.ecopeland.com/prodcat.cfm?action=product&type=c&fam=2&ref=1&prod=518
a kolkoto до това коя камера е шокова хахаха ми тя ако темперира 3 дена празна то като я напълниш за да шокираш ягоди например след някое време ще получиш шок като видиш резултата... Very Happy
аиде със здраве и нищо лично Laughing
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 14, 2004 7:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да разбера какъв е смисъла от такова бръщолевене.
Прочети внимателно какво е написано отначалото....

Освен това,мисля че е всеки е наясно, че с падане на Т-изп(=входното налягане) - пада и Изходното налягане и оттам температурата на вътрешното тяло.( това пък косвено отговаря -защо инверторите имат по-добро КПД и отдават повече топлина - при ниски външни температури)

Аз съм до тук. Успех и здраве всички ни Shocked plm
Върнете се в началото
juve
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 14, 2004 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Не мога да разбера какъв е смисъла от такова бръщолевене.

еми да и аз не мога да разбера смисъла Very Happy разбирам само , че теоретичната старна на въпроса малко е замъглена на някои колеги Very Happy А относно
Цитат:
Аз съм до тук. Успех и здраве всички ни plm
- Ха така, това е точно на място и съм 100% съгласен Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети