Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да определя посоката за монтаж на резистор? /с 3 крака/
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Tranzistora
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 12:41    Заглавие: Как да определя посоката за монтаж на резистор? /с 3 крака/ Отговорете с цитат

Здравейте, блъскам си главата кака да монтирам един резистор. То от това по-лесно няма, ама за двукраките... А пък тоя мръсник R32 е с 3 крака! ещо не съм наясно... Сканирал съм платката и съм отбелязал с червено неговото място, а отстрани се вижда схемата с него, кактоспоменах, елемент R32. В коя дупка кое краче трябва да бъде? Предварително много благодаря!!!
Върнете се в началото
Tranzistora
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено, забравих снимката Confused

Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 13:21    Заглавие: Отговорете с цитат

На това името му е тример или потенциометър.
Зависи и в какъв точно корпус е, но на два от краката му трябва да имаш постоянно съпротивление от 20к независимо от положението на "врътката". На третия му извод трябва да се променя съпротивлението му спрямо другите два въртейки го. Погледни платката от другата страна, там два от отворите за тримера (потенциометъра) трябва да са свързани. Та в тези два отвора трябва да поставиш този извод на който се променя съпротивлението и един от "другите", за третия вече предполагам, че се сещаш къде Smile .
Ако не те устройва посоката на регулиране - размени местата на двата "постоянни" извода.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tranzistor
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко ясно, много благодаря! Very Happy

...но имам още един тъп въпрос... светодиодите нямат чертичка, която да определи посоката им. Едното краче беше по-дълго, но и това вече не може да определи, тъй като ги резнах... Embarassed Остава вътре в "главата" - едната пластинка вътре е много по-голяма от другата /всяко краче нали завършва с пластинка вътре в гладата на диода/. Та значи, чертичката в чертежа на светодиода, чертичката пред триъгълничето, на коя от двете пластинки отговаря, по-малката или по-голямата??
Върнете се в началото
гост
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

абе ти луд ли си или се ебаваш с нас Twisted Evil
Върнете се в началото
Tranzistora
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Гост, много се радвам, че си се родил научен и с диплома в джоба, ама аз не съм!!! Confused Защо човек трябва да е луд или да се "ебава", ако не знае посоката на един тъп диод!!!! Ето, знам, че диодите имат посока на монтаж, знам, че тя е отбелязана на схемите с чертичка, която я има и на корпуса на диода... ама светодиодите не са така! На тях няма означение и аз искам да науча как да определя посоката им... Ако можеш, помогни със съвет, хитрите коментари определено не са ми от голяма помощ... благодаря!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:28    Заглавие: Отговорете с цитат

"Триъгълничето" е АНОД (или +), това е бил по-дългия крак.
"Чертичката" е КАТОД (или -), по-късия.
Това което е вътре по-голямото обикновенно е катода (като правило!? но може и да не е така).
Вземи един с неотрязани крака и сравни (ако има)
С мултиметър на обхват за мерене на p-n преход (диод) му определи посоката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tranzstor
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ти благодаря, това исках да разбера! Мерси!!! Very Happy
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 18:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Тъпако кой как сее родил не е твоя работа но при теб явно липсват елементарни тенически познания поне знаеш ли изводите на елемента чиито ник си избрал спри да пълниш форума с глупости защото от такива недоучени недораснали помияри ми се повръща
Върнете се в началото
Tranzistor
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 13, 2004 19:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Техническа култура, Гост, може би имаш, поне така твърдиш. За съжаление обаче нямаш елементарна човешка култура, култура в истинския смисъл на думата. И достойнство нямаш, след като явно си човек от форума, но за да лаеш, хапеш и бълваш помия влизаш не с ника си, а като Гост... Типична ганювщина.
Жалко, че си забравил времето, когато не си имал своите познания. А хората, които са ти дали тези пазнания, ако бяха такива като теб, какво щеше да знаеш сега и дали щеше да се дуеш?? Twisted Evil
Просто следващия път, когато не знаеш нещо в някоя област и решиш да попиташ някого, припомни си сегашните си думи и държание и проумей колко са жалки и не на място...
А пък ако е талкова класен и елитарен този форум - ами сложи му парола та ние, простосмъртните, да не разваляме божественото ти ежедневие... Rolling Eyes Никъде не видях надпис "само за дипломирани инженери"
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети