|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Старт Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 14:50 Заглавие: Реле за време с цифрово задаване ... |
|
|
Здравейте!
Интересува ме как мога да си направя реле за време с цифрово задаване продължителността на импулса от 1 до 25 мин. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 15:00 Заглавие: |
|
|
Един възможен вариант е, с тактов генератор и програмируем делител на честота. Другият вариант е, чрез микроконтролер. И в двата случая задаваш число, пропорционално на времето на закъснение. Със всеки тактов импулс това число намалява с единица и когато стане нула, състоянието на изхода се преобръща. От там нататък всичко зависи от елементната база, която предпочиташ. Например за ТТЛ елементи можеш да направиш тактов генератор със 74123 и да свържеш две 74193 като 8 битов брояч в режим на изваждане. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Старт Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 15:12 Заглавие: |
|
|
| Някаква примерна схема би ли могъл да ми предоставиш? Не съм много вещ, та за туй. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 15:46 Заглавие: |
|
|
Начертал съм ти схема така, че ако си от любознателните, да можеш сам да я довършиш. Ако си от тарикатите обаче, ще ме е много, защото не знаеш, колко усилия струва на полусляп човек да ти чертае схема! България пропадна от тарикати! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 16:19 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | | Начертал съм ти схема така, че ако си от любознателните, да можеш сам да я довършиш. Ако си от тарикатите обаче, ще ме е много, защото не знаеш, колко усилия струва на полусляп човек да ти чертае схема! България пропадна от тарикати! |
Захващам се да я довърша!
инж.Васил Сапунджиев, Благодаря Ви за отделеното време и внимание!
Всичко добро! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 18:23 Заглавие: |
|
|
Желая ти успех! Ако възникнат въпроси, питай. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 18:36 Заглавие: |
|
|
| Мога да ти пратя схема разработвана от мен с микроконтролер 89с2051, 24с01 и три седемсегментни индикатора . Направил съм над 50 бр. и си работят надеждно до ден днешен . |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 22:29 Заглавие: |
|
|
| toltec написа: | | Мога да ти пратя схема разработвана от мен с микроконтролер 89с2051, 24с01 и три седемсегментни индикатора . Направил съм над 50 бр. и си работят надеждно до ден днешен . |
Еее, не, с микроконтролери не става. Учебния материал не е стигнал до тях, така че няма да мога да ги обясня, но Благодаря все пак.  |
|
|
 |
KokoBoko Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 19, 2005 4:18 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | toltec написа: | | Мога да ти пратя схема разработвана от мен с микроконтролер 89с2051, 24с01 и три седемсегментни индикатора . Направил съм над 50 бр. и си работят надеждно до ден днешен . |
Еее, не, с микроконтролери не става. Учебния материал не е стигнал до тях, така че няма да мога да ги обясня, но Благодаря все пак.  |
Ми то трябва да се поровиш малко и да се поблъскаш, щом не искаш с контролер .
Помисли върху следното, пробваи с кварцов генератор на 32768Hz от часовник и да го свържеш към hcs4040 това е 12bit делител ако не ти стига добави след последния октет още 1-2 такива ,и в зависимост от колко време искаш да получиш си избираш някои от изводите , приемаш че изхода все едно е активен за определено време и с блокираща логика когато си промени изхода спира тактовия генератор  |
|
|
 |
Гост
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|