| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nightmare Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 1:06 Заглавие: Проводници |
|
|
Здравейте, интересува ме дали някой знае от каде мога намеря информация за проводниците от различен материал и с различно сечение . Интересува ме на какъв номиналет ток издържат . Примерно меден или алуминиев проводник със сечение 0.5 кв.мм за какъв номинален ток е
Предварително благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 8:45 Заглавие: |
|
|
За вътрешни намотки на трансформатор се приема плътност на тока 2,5А/кв.мм. При външните слоеве се приема 3А/кв.мм. За инсталации допустимата плътност е 6 до 7 А/кв.мм, а за гол меден проводник (рекордоман) – 10А/кв.мм. При алуминиевите проводници сечението се удвоява.
От значение е и продължителността на включване. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:08 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите! Интересуваше ме за намотките на говорител. Значи 2.5А/кв.мм като на трансформатора нали?
 |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:20 Заглавие: ре |
|
|
| Nightmare написа: | Благодаря за отговорите! Интересуваше ме за намотките на говорител. Значи 2.5А/кв.мм като на трансформатора нали?
 |
При говорителите нещата седят по много по различен начин !
Говорител ли ще проектираш ?
Смятай съпротивлението за променлив ток в честотния диапазон на работа!
Плътността на тока е много различна за различните типове говорители ...........изобщо трудна задача .......говорителя не е трансформатор  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:44 Заглавие: |
|
|
Преди време ми изгоря говорителя на уредбата и сега го пренавих. Дават го че бил 130W, аз искам да разбера колко е наистина. Сечението на проводника му е 0.06кв.мм (поне аз толкова го сметнах като знам, че диагонала е 0.28мм) Правят се 6х25 навивки  |
|
|
 |
SNT Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 13:18 Заглавие: |
|
|
| Nightmare написа: | Преди време ми изгоря говорителя на уредбата и сега го пренавих. Дават го че бил 130W, аз искам да разбера колко е наистина. Сечението на проводника му е 0.06кв.мм (поне аз толкова го сметнах като знам, че диагонала е 0.28мм) Правят се 6х25 навив
ки  |
Това че го пишат 130вв няма нищо общо с проводника там зависи от магнита и куп други неща тези ватове в зависимост от стандарта могат да станат и 1300вв за колко нано секунди пренавииго с същия проводник и колкото издържи той и нов е изгорял |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 17:38 Заглавие: |
|
|
При високоговорителите нещата са други. Там индуктивната съставка изчезва, защото в момента, когато бобината възбуди магнитен поток, тя се премества и става движещ се проводник в магнитно поле. В нея се индуктира противо е.д.н., което компенсира основното. С други думи при говорителите е важно активното съпротивление на бобината. От друга страна там условията за охлаждане са много добри и мисля, че една плътност от 7 А/кв.мм е нормалсна. Това трябва да се сметне от условието за мощност на високоговорителя и от големината на активното съпротивление. Мощността обаче зависи от геометричните размери, материалът и формата на мембраната, силата на магнита и много други неща. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2005 22:47 Заглавие: |
|
|
| Това че " там условията за охлаждане са много добри " не е съвсем така . Не напразно се използва ферофлуид , намотаване върху алуминиева шпула и т.н. Другото с което не съм съгласен е че е важно само активното съпротивление на бобината ( а не импеданса ) Несериозно звучи |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 23, 2005 11:11 Заглавие: |
|
|
| toltec написа: | | Това че " там условията за охлаждане са много добри " не е съвсем така . Не напразно се използва ферофлуид , намотаване върху алуминиева шпула и т.н. Другото с което не съм съгласен е че е важно само активното съпротивление на бобината ( а не импеданса ) Несериозно звучи | Напълно подкрепям господин Сапунджиев тук,основната съставка в импеданса е омичното съпротивление на проводника,колко е по качествен говорителя толкова импеданса му е постоянен за честотния си обхват,с изключение на резонансната точка където поради механичния резонанс на шпулата се налага да върши по малко работа,и тогава реактивните съставки в импеданса стават по голям процент |
|
|
 |
|