|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
orto Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2005 20:56 Заглавие: предложете тих вентилатор |
|
|
| 80мм/12в ,какво добро може да се намери на пазара ?? ще ми трябва за усилвателя так,че е хубаво да е много тих |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 8:26 Заглавие: |
|
|
Много тихите са и много скъпи,отгоре на всичко дизайнът им е правен за охлаждане на процесори,което едва ли е най-подходящо за усилвател.Зависи колко е мощен усилвателят ти,с каква площ е радиаторът,колко време ще го издуваш на мах,а при натопорчен режим не на последно място остава и околната температура.Според мен доброто решение е да се потърси подходящ вентилатор в някой магазин/сервиз за компютри,на подходяща цена.След това да се направи електронен регулатор на оборотите му,който се управлява в зависимост от температурата на радиатора.Когато нещото се слуша у дома,едва ли ще се налага да работи дълго на голяма мощност,така че няма смисъл да духа постоянно.Много е важно също така да си наясно колко ще грее този усилвател.Не е проблем да се презастраховаш,но все пак това води до ненужни разходи,по-голям обем и не на последно място-загуба на време.А иначе,ако е прозрачно вентилатирчето,може да му сложиш и бягащи светлини с няколко светодиода Повярвай,ще "избиеш рибата" и много от приятелите ти(да не говорим за гаджетата!) ще те гледат малко по-иначе
Успех! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 9:02 Заглавие: |
|
|
Да, най-добре да си вземеш такъв с термо-датчик. Има едни стари IBM (Pentium 75) имат такива вентилаторчета отпреде на кутията. Сигурно се намират и иначе.
Другият вариант е да му намалиш напрежението, до 8-10V, стига да ти е достатъчна мощността. Аз моите в настолния компютър така съм ги направил с по един ценер на 3.6V и работата спи.
И най-важното търси вентилатора да е на лагери, а не на втулки, защото ще има да го смазваш с грес на 2-3 месеца. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 11:33 Заглавие: Re: предложете тих вентилатор |
|
|
| orto написа: | | 80мм/12в ,какво добро може да се намери на пазара ?? ще ми трябва за усилвателя так,че е хубаво да е много тих |
има и още един вариант,вземаш си 2 савсем обикновени вентилатора,струват около 2.50-3.00 лв.И след това си купуваш и един етрморегулатор от хобикитовете(работи директно на 220в.с терморезистор е.Двата вентилатора ги разполагаш от двете стани на радиатора,и те ште се упражляват от терморегулатора.
Можеш са6то така да им подадеш малко по-ниско напрежение-9-10в и те ще си намалят оборотите и ще са малко по-безшумни. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 13:13 Заглавие: |
|
|
Абе има едни вентилатори пише "SUNON" или нещо такова беше, аз имам едно старо, не е ползвано но е произведено може би преди 90та и сега си върти тихо, а съм виждал също и по магазините същата марка не са евтини, но смятам че и те са тихи като моето  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Дек 23, 2005 20:28 Заглавие: |
|
|
някои от компютърните захранвания имат вградена схема за термоконтрол на оборотите _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 23, 2005 20:46 Заглавие: |
|
|
Добре де , за какво ти е тих вентилатор. Правиш му термоконтрол , и когато загрее ще духа в радятора, ама когато си увеличил ти ще слушаш музиката , а не вентилатора (той няма да се чува вече).  _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 24, 2005 0:09 Заглавие: предложение за тих вентилатор |
|
|
| Добре си пита момчето,та дори и музика да слуша,аз също се замислих по въпроса и в един момент се заслушах в компютъра си и в този момент забелязах колко шумен е вентилатора на видеокартата ми.Та понякога е нужна някаква идея,за да се сетиш за собствени проблеми.Ето и аз утре ще потърся нискошумящ вентилатор,защото залисани покрай важните неща,не обръщаме внимание на заобикалящите дреболий,които някога се оказват убийци на нервната система и сега се сещам за една стара дисциплина,наречена:Ергономия и промишлена естетика,на която умиращия капитализъм обръща внимание за удобство на служителите си,а у нас убийците на нервната система в заводите нямаше никакво значение,важно беше свръхпроизводителността и премийте за директори и партийни секретари,а раята да духа свеща.Рано или късно дребните неща рефлектират върху здравето ни,без да им обръщаме внимание,а те действат невидимо и нечуто,само дето късно се сещаме за тях.Помислете за мярката Децибел! |
|
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 24, 2005 3:56 Заглавие: |
|
|
slav4o.com знам ги тези вентилатори-МНОГО ДОБРИ. Срещал съм ги в стари хубави АТХ захранвания от сървъри. Много се зарадвах като видях 80mm-ов преди два дни в Пасат-а в МЕИ-то. За жалост имаше само един и то за мостра, веднага го взех. Поръчах да доставят още десетина.
Мисля че цената от 5 лв е доста добра точно за такива вентилатори.
Вече имам 3-4 SUNON 80mm и един 40мм в чекмеджето на компа.
Новия и старите мога да кажа че работят еднакво добре! Всичките са лагерни. _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind...
Последната промяна е направена от lachko973 на Съб Дек 24, 2005 11:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
soundMAN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 24, 2005 10:16 Заглавие: Нискошумящ вентилатор.... |
|
|
| Здравейте ! Наистина понякога не трябва да се прави компромис с дразнителите на нервната система,но ако е съчетано и качествено изпълнение на предназначението си (охлаждане на стъпалото в случая),тогава е прекрасно.SUNON са качествените вентилатори,които могат по-лесно да се намерят на нашия пазар.В Плевен ги купувам от "Млад техник" ("Радимекс").Има всякакви размери,лагерни и втулкови.Поставял съм ги най-вече в автоусилватели и суйчове ( 3 Com !!!-заливани с кока-кола).Цената им обаче е наистина по-солена от масовите компютърни вентилатори. 80 мм перка,лагерна е май ще е 15-ина лева,че и повече.Купувал съм само 25х25 и 40х40 мм. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|