Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Топломери - мнения
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Нед Дек 18, 2005 11:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубаво си написал всичко но повечето неща са невъзможни. Ела в нашия блок и ще видим 96 апартамента на 16 етажа как ще ги организираш преустройваш щрангове и така нататък. Това е утопия. Sad Съгласен съм че има далавери в това счетоводство но абонатните станций са модернизирани и построени по някакви правила и проекти и не съм сигурен в твоите думи за тях.Плюс това при нас явно и се краде така че нещата са много сложни. Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 18, 2005 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Idea Проблемът е в съществуването на монопол. Idea

Колко доставчика на ток има във вашия район? Колко доставчика на газ (по тръби, а не с МПС)?

Колкото предимства да има атомната енергия, най-големия недостатък е, че построяването на АЕЦ изисква много средства, което неизбежно води до монопол.

Не забравяйте, че пазарната икономика не е безкрайно ефективен оптимизатор и че теорията се базира на много допускания, които са грешни.
Това, че хората не ползват масово алтернативни начини за добиване и разпределение на енергия не значи, че такива начини към момента не са измислени или са неизгодни. Разправят, че хората в някои отношения са като овцете - приемат за своя гледната точка на "другите".

Ако всички, които се занимават с реверсивно инженерство на "топломерите"/"топлоразпределителите" и тяхното кракване си напъваха мозъка за по-полезни неща досега да сме пуснали в производство евтини портативни безопасни термоядрени отоплители, които ще решат проблема с монопола Embarassed

(Това с термоядрените отоплители го давам само за пример, ясно ми е, че не може един такъв да е с малки размери според днешните ни представи разбира се)

За половин минута търсене с Google намерих следните сайтове:
http://www.imadrugpat.org/free_energy.html
http://www.teosfera.narod.ru/
http://svetlinaotzion.narod.ru/fan.html

Разбира се не трябва да се забравя, че повечето от информацията по въпроса е дезинформация Sad

Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 18:51; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Сря Дек 21, 2005 13:24    Заглавие: Интересна тема.................. Отговорете с цитат

Жертви сме на точно тези фирми за топлинно счетоводство. Предварително уточнявам топломер и уред за дялово разпределение са две коренно различни устройства по своето предназначение. Топломера като средство за търговско отчитане е в абонатната станция и се отчита от топлофикация, уредите за дялово разпределение /не са средства за търговско отчитане/ са монтирани на радиаторите ни и набират единици в зависимост от отдадената от радиатора топлинна енергия. Натрупаните единици формират “дяловите единици” по смисъла на чл.143, 144 от Закона за енергетиката и по формулата от наредба 2/28.05.2004 изчисляват консумацията от разпределение.
Ето от наредбата:
5.3.1. В случаите, когато всички отоплителни тела в сградата са окомплектувани с уреди за дялово разпределение, количеството топлинна енергия за отопление на отделните имоти Qk се разпределя между потребителите по показанията на техните уреди по зависимостта:

(Q - Q - Q )
от и от k
Qk = ___________________ SUM Pi ,
N i=1
SUM Pi
i=1

в която: Qk е количеството топлина за отопление на имота на k-ия
потребител, kWh;
Pi са показанията на топлинния разпределител на i-тото
отоплително тяло за отчетния период съгласно стандартите
EN 834 и EN 835;
N е общият брой на инсталираните върху отоплителни
тела средства за отчитане на дяловото потребление;
К - броят на инсталираните върху отоплителни тела
средства за отчитане на дяловото потребление в имота на
k-ия потребител.
Ха някой математик да го разшифрова
Ето и от Закона:
Чл. 143. (1) Топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация при прилагане на дялово разпределение чрез индивидуални разпределители, се определя в процент не по-малък от 15 на сто и не по-голям от 30 на сто от топлинната енергия за отопление на сградата - етажна собственост, по предложение на търговеца по чл. 140, ал. 3 или на топлопреносното предприятие и с решение на общото събрание на етажната собственост. При липса на решение се приема минималният процент.
(2) Топлинната енергия за отопление на общите части на сградата - етажна собственост, при прилагане на дялово разпределение чрез индивидуални разпределители, в които има отоплителни тела, се определя въз основа на:
1. мощността на отоплителните тела, или
2. показанията на инсталираните върху тях индивидуални разпределители.
(3) Топлинната енергия по ал. 1 и 2 се разпределя между всички потребители пропорционално на отопляемия обем на отделните имоти по проект.
Чл. 144. (1) Топлинната енергия за отопление на имотите се разпределя между отделните имоти въз основа на дяловите единици, определени по индивидуалните разпределители, монтирани на отоплителните тела в имот.
(2) Дяловата единица се определя от показанието на индивидуалния разпределител с отразени фактори за оценяване в съответствие със стандарта му.
(3) Топлинната енергия за една дялова единица се определя, като топлинната енергия за отопление на сградата, намалена с количеството топлинна енергия, определена по чл. 143, ал. 1 и ал. 2, т. 1, се раздели на сбора от дяловите единици за всички отоплителни тела в сградата.
(4) Топлинната енергия, отдадена от едно отоплително тяло, е произведението от дяловите единици, определени по показанията на индивидуалния разпределител на отоплителното тяло, и топлинната енергия за една дялова единица.

Тук е главната кашотина. Формулата я виждате горе, но как става на практика изчисляването е напълно неясно, явно нещо са си добавили тези фирми и ефекта може да е поразителен ето защо:
След като за м. ноември 2005 год ми излезе абсурдна сметка 203 лв. само за парно започнах да анализирам и достигам до извода че стойносттта на броячите няма значение за количеството начислена топлоенергия.
Ето реален пример за моя апартамент:
През месец декември 2004 при 4 радиатора имам отчетени общо от уредите 170020 импулса и начисление 3,359886 /в колона над 0,25 MW те са разпределените/.
През месец ноември тази година при 3 радиатора имам отчетени общо от уредите 97337 импулса и начисление 3,137101 /в колона над 0,25 MW те са разпределените/
Разпределената ми консумация за 3 радиатора съставлява 93.37 % спрямо декември 2004 г. за 4 радиатора/, но отчетените импулси съставляват 57% спрямо декември 2004 г. Кое е вярното коментара е излишен, но все пак тези импулси набрани в броячите съответстват на някакво количество отдадена от радиаторите топлоенергия - иначе няма смисъл да цъкат, да бъдат отчитани и да участват в разпределението. ДА АМА НЕ както казваше чичо Скруч. Излиза че за 170020 импулса и за 97337 импулса приблизително същата консумация 3,1 MW 3,3 MW - e дявол го взел ама няма никаква логика. Получава се абсурда, че да следиш броячите, да намаляваш от термовентила няма никакъв ефект. Тепърва с жалба до топлофикация ще разнищвам като как така се получават тези фрапиращи съотношения - до тогава няма да плащам.
Значи от анализа за предходни години след въвеждане на това дялово разпределение сметките ми са скочили с 60 % въпреки че ни прокламираха намаление с 30 % Глупости на търкалета, убедих се с конкретни анализи, добре чи си падя сметките от години.
Налице е едно важно изискване на Закона за енергетиката за да функционира това дялово разпределение:

чл. 139 ал.2 Тази методика се прилага само когато собствеността на потребителите, които имат инсталирани средства за дялово разпределение, възлиза най малко на 90% от отопляемия обем на сградата по проект. Ако това не е така всичко е незаконосъобразно, топлинното счетоводство и сметките и пр. сключените договори за дялово разпределение противоречат на закона и са налице юридически основания да се приложат клаузите на ЗЗД в раздела му “недействителност на договорите”.

Това може да бъде атакувано в съда от всяко заинтересувано лице на основание чл. 26. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
34. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Когато договорът бъде признат за нищожен или бъде унищожен, всяка от страните трябва да върне на другата страна всичко, което е получила от нея.
При нас топломери имаме 60% така че тук ще търся правата си наред с изискването да ми анализират всички начисления от 2004 до сега.
ЗА БОГА БРАТЯ ДА СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА В ПРАВОТО.
И то май хич го няма, но да видим гарга на гарка око вади ли.
Върнете се в началото
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Сря Дек 21, 2005 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Я нещо формулата се е разместила !!
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 10:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Стенли, чакай от умрял писмо. Трета зима се отоплявам на ток, след като си смених всичката дограма. Най-високата сметка за ток, която съм платил досега е 120лв., при апартамент 86кв. и всеки ден по минимум 1 бойлер 80л. - сам си направи сметката.
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 24, 2005 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Мня... тука и в някои от другите броеве (има там вляво "Архив") Laughing

http://sedembg.com/118/page11.htm

Поздрави за В.Дилов... Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2005 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно за това говорим. Аз съм ги отсвирил много отдавна.
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Мар 03, 2008 1:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Я каква темичка си повдигам... Laughing
Само че повода въобще не е весел. След упорито търсене установих, че топлата ми вода трябва да е поне 119 градуса.
И така:
От техем ми пращат сметка за 218.55лева.
В нея имам 2190 киловата за отопление Shocked , от които 409 за сградна инсталация и 1781 за имот
1780 киловата е#а си... по 57.4 киловата на ден
Пак там пише, че имам 6/шест/ м3 вода и за тяхното подгряване са използвани по 138.75 кВчаса
Малко теория:
1kWh = 1000 Wh
1Wh=3600 Ws /секунда/
1J = 1A*1V*1sek=1Ws
т.е. 1kWh =1000*3600=3 600 000 J /джаул/ енергия
Водата има специфична топлоемкост 4200 J/(kg·°C) или 4 200 000 J/(ton·°C)
Т.Е според техем водата е поела 138.75*3 600 000 =499500000 J енергия.
Според физиката, водата е повишила температурата си с 499 500 000 / 4 200 000 или с 118.93 градуса...
Отделно от всичко са писани технологичните разходи, да не си помислите, че влизат в сметките...
АКО НЕ БЯХ НА КВАРТИРА ЩЯХА ДА ПОЛУЧАТ НА КРАВАЯ ДУПКАТА!!!
А сега трябва да съм изряден пред хазяина Crying or Very sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Страница 13 от 13

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети