| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
YAMAHA88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 26, 2005 21:21 Заглавие: Обортомер за дизел |
|
|
Някои знае ли от коя част на динамото се вади сигнала за обартомера на рено 19.
Благодаря!!!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Дек 26, 2005 21:40 Заглавие: |
|
|
| вадиш от едната фаза преди диодите |
|
|
 |
YAMAHA88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 27, 2005 18:59 Заглавие: |
|
|
Каде се намират диодите?  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 27, 2005 21:09 Заглавие: |
|
|
В динамото  |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 1:15 Заглавие: |
|
|
Я и аз да питам: Трябва ли да се прекара през диод този сигнал? И така директно ли се връзва към оборотомера? Знам че при нафтите алтернатора е по-особен ако колата е с оборотомер, това ли е тайната ?  |
|
|
 |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 7:12 Заглавие: |
|
|
аз си направих сам цифров (първо с ЛЕД (и UDN2003) и после с ЛСД) и в двата случая с PIC. Датчик - на вала за помпата залепих едно колело от CD - сребрист лак (на жената:)) / черно и така два пъти. Срещу него на капака на ангренажния ремък закачих рефлекторен оптрон. Стана интересно... В процес на доразработване съм, че мисля да му вкарам и други сигнали да мери Просто за идея...
Поздрави. |
|
|
 |
idurchev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 8:28 Заглавие: |
|
|
| Сигнал се взема от генератора от 2 фази.Слага се трансформатор за галванично разделяне на веригата на генератора и на оборотомера.Ще ти пратя схема да видиш как става номера.Успех |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 8:46 Заглавие: |
|
|
Динамото представлява трифазен синхронен генераторл Честотата на полученото променливо напрежение зависи от оборотите. За зареждане на акумулатора се използва право напрежение и за това има поставени 6 диода за трифазен мостов изправител. Те се монтират на самия корпус. Значи от някъде трябва да се бръкне преди диодите и да се извадят два проводника, било между фаза и нула или между две фази. След това напрежението трябва да се формира в правоъгълни импулси. Може да се използва диоден ограничител. Накрая може да се постави един чакащ мултивибратор и филтър. Средната стойност на полученото напрежение ще бъде пропорционално на честотата, т.е. на оборотите.
Друг вариант е, да се залепи постоянен магнит на някоя от въртящите се части и срещу него да се постави датчик на Хол или бобина. Може да се използва някаква въртяща се част с неравномерности, подобна на зъбно колело, като срещу нея се постави конструкция, наподобяваща адаптер на китара.Получените импулси се обработват по същия начин
Оптиката не е подходяща поради замърсяване. Въобще трябва да се държи сметка за замърсяването! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 10:50 Заглавие: |
|
|
Недостатък на динамото: ако приплъзва ремъка, а то почти сигурно приплъзва макар и да не се чува, измерването няма да е съвсем точно Верно, че грешката е много малка, ама все пак  |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 14:37 Заглавие: |
|
|
Ихааа, благодаря за отговорите. Интересуваше ме конкретно при рено какво има в алтернатора - т.е. какъв сигнал излиза от него, но в краен случай - схемката на инж. Сапунджиев ми е в главата  |
|
|
 |
|