| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 27, 2005 23:27 Заглавие: Индукционен котлон |
|
|
| Хорицата по европа за празника сменят техниката с работеща а при мене попадна такъв котлон за ремонт, който даже и не бях чувал ,че съществува.Вътре е пълен с електроника и най отгоре има големичка и якичка бобина колкото котлона.Че какъв им е принципа на тия .Тъй кат го гледам са два генератора с HA17339 и коравичък краен тр. MJ30T1AL1 http://cgi.ebay.at/Induktionskocher-Induktionskochplatte-Kochfeld-1900Watt_W0QQitemZ7576046545QQcategoryZ45746QQtcZphotoQQrdZ1QQcmdZViewItem и тоя транзистор на мерене ми излиза като биполярен ама никакво инфо няма за него из нета.отгоре му пише, че е на toshiba.Дайте идей поправими ли са тия или у кофата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Kolyo Tsonev Опитен потребител

|
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 6:41 Заглавие: |
|
|
Виждал съм такъв котлон през 95г. Тогава се работеше с биполярни транзистори. Принципът е, създаване на вихрови токове в съд с течност. На изхода има трептящ кръг, който може да е настроен и на хармонична с цел, да се работи при по-висока честота с по-нискочестотен транзистор.
Отдавна имам мерак да разработя такова изделие, но условията в България не бяха подходящи за това, а сега вече излизам от строя.
Ако си проверил транзисторите и те са в ред, има един микропревключвател под мястото, където се слага тенджерата. Върху него има тефлоново покритие. Ако няма съд, микропревключвателят изключва системата и нищо не работи. Провери го, да не би да е той! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 11:34 Заглавие: |
|
|
| На този модел няма превключвател .транзисторите са като нови .Явно не генерира ,но го пратих малко да отлежава. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 17:45 Заглавие: |
|
|
Да не би пък безконтактно да се следи наличието на съд!? Не вярвам, да са го оставили да излъчва поле без да има върху него нещо. Това може да доведе до опасни последици! Поогледай го за такава блокировка. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2005 20:34 Заглавие: |
|
|
| наистина има една алуминиева планкавърху бобината и се вижда един стъклен диод вътре в нея.това ще да е ,но ще го чопля догодина този котлон |
|
|
 |
Gyokov Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 02, 2006 10:52 Заглавие: |
|
|
Здравей!
Какво стана с котлона.
От доста време се интересувам от индукционното нагряване и за мен ще е много хубаво ако разбера нещо повече за това как е направен този котлон. По автоколебателна или по схема с генератор.
Пиши какво си разбрал.
Благодаря! |
|
|
 |
zxcr Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 03, 2006 18:32 Заглавие: |
|
|
| bamze , котлона работи само ако има върху него метален съд-тиган, чиния и т.н. |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 03, 2006 20:38 Заглавие: |
|
|
И да допълня в тигана да има мръвка иначе пак не тръгва  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2006 23:56 Заглавие: |
|
|
Честно казано не бях чувал за такова нещо Стана ми интерсно.Някой мойе ли да пусне някаква теория по въпроса на англииски или на руски ( е може и на български ).Много ли ток се спестява? Абе изобщо за какво става дума.Благодаря Ви предварително! _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
|