| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 03, 2006 20:25 Заглавие: Пасивно охлаждане на комп. захранване |
|
|
Здравейте! Имам едно рутерче (486 DX4) и решиш да го обезшумя, та му сложиш по-големички радиатори и махнах всичките вентилатори, включително и този на захранването. Като цяло всичко е нормално, имам температури около 40 градуса на всички радиатори. Единствено ме притеснява един дросел (тороидален) през който минават 12В и 5В, който грее повечко и се държи на около 55 градуса.
Не знам каква е причината да грее този дросел. Не знам и до колко ще издържи. Иначе общата консумация е около 150 мА на променливото. Нищо работа - 30W, все пак захранването е 250W... е, DTK някакво не вярвам да са много истински тези ватове, но все пак.
Да го карам ли така или има опасност да повредя нещо? _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 03, 2006 21:58 Заглавие: |
|
|
Ей за този герой става въпрос:
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2006 4:14 Заглавие: |
|
|
| Не мисля че има някакъв проблем. Не са много 55 градуса. Дросела грее защото е наблизо до радиатор а и през него текат токове. Но за най-сигурно може да се пробва с вентилатор на по-ниско напрежение(който се върти бавно и не бръмчи) а това става лесно с последователно свързване на резистор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2006 9:17 Заглавие: |
|
|
Аха... мерси... може да сложа един вентилатор през ценеров диод или през резистор. Но за сега ще се порадвам на тишината
Беше ми странно само защо толкова много топли дросела при тази малка консумация. Но като попрочетох теорията и нещата ми се изясниха.
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2006 18:17 Заглавие: |
|
|
| Ами той при нормално натоварване сигурно ще се нагрее много, но тогава без вентилатор няма как да се работи и той ще го обдухва. Има някои захранвания на които оборотите. на вентилатора се променят пропорционално на температурата вътре в кутията. То имаше и такава тема за охлаждане на усилвател та там идеята беше същата. |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 14:29 Заглавие: |
|
|
| Това дето си го обозначил с червената стрелка е тороидалният траф за изходните напрежения . Нормално е да грее но колкото по малко по добре сложи там на захранванито на пониско напрежение 1 вентилатор и си готов |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 16:02 Заглавие: |
|
|
| rusin написа: | | Това дето си го обозначил с червената стрелка е тороидалният траф за изходните напрежения . Нормално е да грее но колкото по малко по добре сложи там на захранванито на пониско напрежение 1 вентилатор и си готов | тва дето го е обозначил е изходният филтър на напреженията(АТ-5V;12V или ATX-5V;12V;3.3V).грее много защото се образуват вихрови токове в сърцевината които създават е.д.н. и започва да грее!:idea:може да се намали като филтъра се потопи в кофа с вода бъзик единият вариант е да сложиш един кондензатор преди филтъра с капацитет около 4700мФ който да позаглади остатъчното кривене и да намали загубите в филтъра!дръгия начин е кофата с вода  _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 17:11 Заглавие: |
|
|
ЗА МНОГО ГОДИНИ!
А случино някои от по редовните в форума да се чуди къде се изгубих...
Ами познаите от три пъти и аз исках да си направя пасивно охлаждащ се целия комп и постигнах удивителни резултати обаче един ден както си запоявам по захранването при включен мрежов кабел опрях едната част на поялникав високата част на захранването,а човката запояваше в ниската резултат 1брой изгорял бушон 25а тотално скапано дъно за сокет 370 и естествено опушено захранване .
Вече събрах пари за нова щайга но имайте по едно на ум!!!!
И като говорим за резултати при максимална кнсумация около 120 вата моето 250 ватово евтино захранване работеше без вентилатор но отворено и с по голям радиатор на диодите за 12,5,3,3 в. поне в мойто захранване друго не се напичаше екстремно.Иначе 950 мхц. целерон(копермаин) си работеше супер с охлаждане от дурон и то без вентилатор това е един от най оптималния процесор за целта междудруго
успех на ентусиаистите и пак внивайте _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 17:53 Заглавие: |
|
|
Мисля да пробвам варианта с кондензатора... че кофата с водата ще си я ползвам за пасивно охлаждане на бира през лятото
Благодаря ви за коментарите и всичко най-хубаво  _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 18:36 Заглавие: |
|
|
| По-скоро със 470 nF може да пробваш, тези токове са високочестотни и не им трябва голям кондензатор, особено електролитен със голяма индуктивност. Съмнява ме че пак ще има ефект но не е трудно да се пробва. |
|
|
 |
|